Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

'Ontslag' wegens hoofddoek in Hema Genk doet discussie oplaaien

GENK - De Nederlandse winkelketen Hema heeft een uitzendkracht van haar vestiging in Genk niet in dienst gehouden, omdat er te veel klachten kwamen over haar hoofddoek. Dat schrijft De Standaard. Hoewel Genk een multiculturele stad is, reageren de klanten negatief op de hoofddoek van het meisje.
dinsdag 8 maart 2011

De uitzendkracht, een Limburgse jonge vrouw, werkte aanvankelijk zonder hoofddoek. Ze vroeg pas achteraf aan de winkelleiding om een hoofddoek te dragen. Haar verzoek werd goedgekeurd, maar na klachten van klanten moest ze haar hoofddoek toch afzetten, wat ze weigerde. Daarop besliste de Nederlandse hoofdzetel van Hema om het contract van de vrouw niet te verlengen.

Het bewuste Hemafiliaal in Genk reageert niet op het bericht. In de buurt zijn er vooral verbaasde reacties van het winkelend publiek. Cally en Mandy Bader vragen zich af waarom klanten zouden klagen over een hoofddoek. “Mij stoort dat niet, zolang mensen hun werk maar goed doen, maakt het niet uit wat ze dragen”, zegt Cally Bader. “Ik vind dit schandalig”, voegt haar zus Mandy daar aan toe.

Naima draagt zelf een hoofddoek en reageert veeleer gelaten. “Dit is voor mij geen racisme, maar heeft te maken met de instelling van bepaalde mensen. Sommige klanten accepteren werknemers met een hoofddoek, anderen niet. Dat is nu eenmaal zo.”

Duidelijkheid

Aïscha draagt ook een hoofddoek, maar vindt dat een hoofddoek geen aanleiding mag zijn tot ontslag van een werknemer. “Dat is onterecht. Als ze haar werk niet goed deed, is het wat anders. Een hoofddoek dragen, mag geen reden zijn. Ze moet verdere stappen ondernemen.”

Sara Z. woont pas drie dagen in België en is afkomstig uit Nederland. “Ik snap er niets van. Hema en Kruidvat staan bekend als winkels die de hoofddoek accepteren. Ik begrijp niet waarom mensen daar moeilijk over doen. Als iemand duidelijk zegt dat er geen hoofddoek toegelaten wordt voor werknemers, is dat voor mij geen probleem. Dat is normaal. Maar eerst toestemming geven en daarna de hoofddoek toch verbieden, kan niet.”

Diverse samenleving

Op zowel de Nederlandse als de Belgische Facebookpagina van Hema regent het reacties. Dit voorval doet een oud discussiepunt oplaaien: wel of geen hoofddoek op het werk.

Hema zelf postte een officiële reactie, waarin ondermeer staat: "Wij realiseren ons dat het een gevoelig onderwerp betreft en wij betreuren dat wij onderdeel worden van een politieke discussie. In België is het klaarblijkelijk niet gebruikelijk een hoofddoek te dragen in winkelketens, supermarkten en publieke functies. Hema conformeert zich aan de gewoonten van een land."

"Ik herinner me niet dat de hoofddoek verboden is bij winkelketens", reageert Aïcha Bouharras van het Internationaal Comité in Hasselt. "Bij Ikea bijvoorbeeld is de hoofddoek toegelaten op voorwaarde dat de kleuren overeenstemmen met het uniform. Ik vind het vooral jammer dat de negatieve reacties van de klanten komen, terwijl we hier in Genk toch een diverse samenleving hebben."

© 2011 - Stampmedia/Xios - Liesbeth Merckx

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

12 reacties

  • door dwars bekeken op woensdag 9 maart 2011

   Uw pseudoniem zou u verboden moeten worden. Er is nog altijd een verschil tussen een rechtbank en een winkelketen. Net zoals er een verschil is tussen een gebouw en een werknemer. Maar voor u gaan katholieke gebouwen waarschijnlijk voor op moslim werknemers.

 • door Hertogen Jan op woensdag 9 maart 2011

  Burgemeester Wim Dries van Genk mag dan wel in DS van 09/03/211 zeggen dat "De helft van onze inwoners van Genk van een andere origine zijn: niet alleen Turken en Marokkanen, maar ook Grieken, Polen en Italianen", in feite is maar 37,5% van de 64.294 (gegevens 2008) inwoners van Genk van vreemde afkomst, in de meest brede telling dan nog, nl vreemdelingen, Belg geworden vreemdelingen en hun natuurlijk- en migratiesaldo (hun nakomelingen) samengenomen.

  En Marokkanen vormen daarin maar een erg kleine minderheid, nl 3,2% van de Genkse bevolking naast de 10,2% Turken en vooral de 17,4% Italianen die de helft van de 'vreemde' aanwezigheid in Genk uitmaken. De multiculturele samenleving in Genk is vooral wit en wat niet -Europese afkomst betreft voor 3/4 Turks.

  Misschien hebben de Genkenaren 'het gevoel' dat de helft van Genk 'vreemd' is en dat buiten de Turken, ze 'overspoeld' worden door Marokkanen en andere op moslims terug te brengen nationaliteiten, de werkelijkheid in hun hoofd klopt niet met de werkelijkheid op straat.

  En wie is Hema om te oordelen over de gewoontes en cultuur in België, en hiernaar te refereren als zijnde een vaststaand gegeven om mensen uit te sluiten?

  De 'mislukking van de integratie' waar nogal wat om te doen is, betreft enkel de mislukking van de Belgische, de Genkse samenleving om het 'verschil' te accepteren en er mee te leven, even goed als de 'integratie van gehandicapten' mislukt is doordat de samenleving er in geslaagd is de gehandicapten verregaand uit het straatbeeld te verwijderen, in aparte woonvoorzieningen, in aparte tewerkstellingsplaatsen, in aparte dagcentra enz.. Een gehandicapte aan de kassa van de Hema of waar dan ook zou misschien ook niet misstaan, maar hun tewerkstellings% bedraagt ook nog altijd minder dan 1% terwijl zij voor 5% in de bevolking aanwezig zijn. Integratie is geen kwestie van de betrokken bevolkingsgroep maar van de ontvangende die meestal haar exclusieven stelt.

  Hema, en het Nederlandse politieke, ondernemings- en burgerlijke veld hebben er ook historisch een hand van weg om zich aan te passen aan de 'bestaande cultuur', ook als ze van het nationaal-socialisme kwam. Nederland was in WO 2 na Polen het land met het grootste deportatie-en vernietingings% van Joden van alle Europese landen, mede door de medewerking van de bevolking aan wat onder WO 2 de 'gewoonte en cultuur' was. Niet voor niets dat islamofobie in Nederland mede een waarmerk voor politiek geworden.

  En gaat België naar Nederlandse toestanden in een al enigszins ver verleden?

  Wie voor z'n stad of gemeente het % en de nationaliteit van de bevolking van vreemde afkomst wil nagaan voor 2008 en de evolutie ervan tussen 1990 en 2008 is op enkele minuten wijzer langs: http://www.npdata.be/Data/Vreemdelingen/Vreemde-afkomst/1990-2008/tabellen/Portaal/

  Jan Hertogen, socioloog

 • door dwars bekeken op woensdag 9 maart 2011

  zonet het toppunt gelezen: n-va steunt een hoofddoekenverbod in het parlement, omdat "in het parlement de neutraliteit moet bewaard worden". hallo? neutraliteit in het parlement voor individuen? dat is een contradictio in terminis! trouwens, zou dan ook de "c" in "cd&v" en cdH" verboden worden? toch een expliciet religieus symbool dacht ik?

 • door Anoniem op woensdag 9 maart 2011

  Waarom had ze de hoofddoek niet op bij haar sollicitatie? Dat zou eerlijker geweest zijn. Ik vraag me af of westerlingen in het oosten het zouden aandurven om hun eigen gebruiken en tradities in hun gastland ongestoord verder te zetten en zelfs dit recht op te eisen. Christenen in Turkije bijvoorbeeld moeten hun godsdienst 'achter gesloten deuren' belijden, uit angst voor vervolging door moslims. Ik zou, als ik hier een baan aangeboden kreeg, dankbaar zijn en mijn hoofddoek bewaren voor thuis... In westerse ogen is de hoofddoek vaak een symbool van onderdrukking van de vrouw. Waarom eisen sommige vrouwen dan toch nog hem op te houden?

  • door svdl op vrijdag 11 maart 2011

   ...omdat ze dat uit vrije wil willen doen, slimme :-) Nog niet aan gedacht?

  • door dwars bekeken op woensdag 16 maart 2011

   @anoniem: wat hebben christenen in turkije te maken met een vlaamse moslimvrouw, of vice versa? dat lijkt een beetje op "je moet je bord leeg eten want er zijn kindjes in afrika die niets hebben". heeft ook niks met elkaar te maken

 • door jan de hema op zondag 13 maart 2011

  Wat een gedoe over een hoofddoek Er zijn zat mensen,waarbij het contract niet word verlengd…en daar zeurt niemand over Het is haar gevraagd het niet te doen,en dan doet ze het toch Eigen schuld dan toch?? Het zou het zelfde zijn als dat een half uur belt in de baas z’n tijd,dan weet je ook dat er problemen komen Maarja…turken marokaanen als die hun zin niet krijgen dan is opeens de hel los Trouwens..eens kijken als wij met schoenen aan de moskee in lopen,ondanks dat ze zeggen..t mag niet….dan schoppen ze je eruit Ik zou zeggen…HEMA heeft NIKS fout gedaan,maar word nu beschuldigd van rasisme,wat absoluut niet zo is Goeie les,neem zulk soort niet meer aan !! Een dramaqueen!! En nu zie ik dat de Hema haar alsnog n baan aanbied Jammer dat ze zwichten voor zoiets!!!

  • door e.woud op woensdag 16 maart 2011

   Heb je het artikel eigenlijk wel gelezen ? Of kom je hier wat kortzichtigheid showen ? In het artikel staat duidelijk dat ze vroeg aan haar oversten of ze een hoofddoek mocht dragen, daarbij stemden zij toe om dan achteraf door " klachten " van klanten ontslag te krijgen wegens datgeen wat haar oversten daarvoor reeds toestonden ; het dragen van die hoofddoek.

   Je xenofobe en ononderbouwde ejaculaties lijken nogal irrelevant en verder nergens op te slaan.

   • door jan de hema op woensdag 16 maart 2011

    Natuurlijk heb ik het gelezen Maar als de baas iets toestaat,en na klachten verbied.....dan weet je dat je niet door moet gaan met die hoofddoek dragen Dat is vragen om problemen En nu,nu is de hel los omdat ze werd ontslagen??? Voor mij blijft ze een dramaqueen....daar kan niemand iets aan veranderen

    Enige wat stom is,van haar baas is dat hij heeft laten merken waarom ze werd ontslagen..dat is niet echt slim Had beter gezegd:sorry,je contract is over,er is geen plaats meer Nu heeft Hema de halve moslim wereld over zich...daarom dat men misschien gezwicht is,en haar toch terug een baantje aanboden

    • door jeffrey op woensdag 16 maart 2011

     [title]Jan heeft gelijk Dit soort[/title]Jan heeft gelijk Dit soort zeurt nogal graag,racisme is hun "stopwoordje" Eens kijken als wij in Marokko zouden werken,denk niet dat je dan je baas mag tegenspreken En hier stappen ze meteen naar de pers Heb laatst met 2 Marokaanen gewerkt.,iedereen droeg veiligheidsschoenen,en hun lopen op gymschoenen Ze denken dat ze alles mogen. Ik ben geen racist,maar als je ze zo meemaakt tijdens werktijd kreeg ik toch meer en meer een hekel aan die gasten Er zijn maar weinig,die zich wel aan de regels houden en wel beschaaft zijn

    • door Saladin op maandag 24 september 2012

     Wij moslims leven voor het hiernamaals, ongelovigen leven alleen nu.

 • door Roos op zaterdag 26 mei 2012

  Ik vindt dit niet kunnen,, iedereen moet respect hebben voor mekaar ,, het gaat er niet om wat ze draagt of huidskleurr iedereen moet toch werken voor het geld en dan moeten jullie nou iet komen zeggenn van ja deze heeft een hoofdoek die wil ik niet loop de winkel binnen koop iets heb je het niet gevondenga dan weg en let niet op andere mensen diss gewooon zwaar schande jullie laten alleen het slechte voorbeeld zien en op een dag zullen de islamiten ruzie maken met de nederlanders en dan zal er ooit een oorlog ontstaannn ,, ikvindst dit echt niet kunnen schande !!!!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties