Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De Frietrevolutie: de details, de achtergrond

Op 17 februari breekt België het wereldrecord regeringsonderhandelen en dat zal u geweten hebben. In nagenoeg alle universitaire centra zullen er evenementen plaatsvinden om dat record te vieren en om te protesteren tegen de politieke impasse. Deze Frietrevolutie is slechts de voorbode van een grootse actie op 8 mei.
dinsdag 15 februari 2011

Het was een beetje een vreemde persconferentie, in een zaaltje dat veel te klein was, op het hoofdkwartier van de studentenverenigingen.

Het initiatief mag dan al vanuit Vlaanderen vertrokken zijn, de tocht naar Brussel voor Antwerpenaren of Leuvenaren is blijkbaar toch niet zo vanzelfsprekend. Op de persconferentie dus allerlei vertegenwoordigers van Franstalige universiteiten en studentenorganisaties en slechts één vertegenwoordiger van de studenten van UGent.

De verschillende organisatoren gaven aan dat het hen niet enkel te doen is om eens ludiek feest te vieren, maar dat ze ook voor een inhoudelijk programma actie willen voeren: het behoud van de sociale zekerheid en de versterking van de solidariteit; een federale kieskring en Brussel als laboratorium van de samenleving van morgen.

De studentenfederaties zeggen dat het gebrek aan federale regering zich laat voelen.  "Wij ijveren voor de herfinanciering van het onderwijs, maar dat moet van het federale niveau komen. We willen ook dat openbaar vervoer voor studenten veel goedkoper tot gratis wordt, dat is ook een vorm van financiering van het onderwijs, maar ook daarvoor hebben we een federale regering nodig, de NMBS is immers federale materie. Een aantal dossiers die voor ons dringend zijn blijven nu gewoon hangen omdat er geen regering is", aldus een vertegenwoordiger van de Franstalige studentenvereniging FEF.

Natuurlijk moest één van de aanwezige journalisten vragen of er dan betoogd wordt tegen de N-VA of specifieke partijen.

"We hebben een aantal eisen en zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige kant zijn er politieke formaties die zich daartegen uitspreken. Het gaat ons dus om de inhoud en niet om één partij of persoon.
We stellen natuurlijk vast dat er bepaalde politici zijn die blijkbaar niet tot een akkoord willen komen, maar die vind je zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige kant en in verschillende partijen", aldus de student die de Gentse studenten vertegenwoordigt.

"Neem nu de ULB en de VUB, twee universiteiten die op 500 meter van elkaar liggen. Toch is het onmogelijk om gemeenschappelijke lessen te organiseren vanwege allerlei wetten en regels inzake financiering op basis van taal en gemeenschap. Het zou echt zeer verrijkend zijn, mochten die twee universiteiten kunnen samenwerken voor een aantal zaken", aldus de vertegenwoordiger van de ULB.

En je kon er gif op innemen dat een journalist de samenstelling van de mensen achter de tafel op de korrel zou nemen. "Zo te zien is het toch vooral een Franstalige aangelegenheid", klonk het.

Daar hadden de organisatoren natuurlijk zelf om gevraagd, ze zouden op een persconferentie toch mogen nadenken om het wat evenwichtiger voor te stellen. Al is het ook zo dat de dynamiek aan Franstalige kant veel sneller loopt doordat de studentenorganisaties zich achter de actie en het platform scharen. Aan Nederlanstalige kant lijkt er wel wat meer koudwatervrees te zijn om zich inhoudelijk uit te spreken.

Opvallende aanwezige op de persconferentie was Thomas Royberghs van Shame, de organisatoren van de betoging in januari. Thomas Royberghs gaf immers aan dat ze "blij waren dat anderen het roer overnamen en dat ze dan ook voluit de Frietrevolutie steunen".

Hij voegde er nog aan toe dat ze met Shame heel expliciet de mensen van 'Niet in onze naam' wensen te ondersteunen voor hun verdere initiatieven. De Frietrevolutie blijkt immers slechts de voorbode te zijn van een grote actie op 8 mei in Brussel. Veel details zijn er nog niet bekend, wel dat de organisatoren zeer veel mensen uit diverse hoeken willen mobiliseren.

Waar kan je terecht voor de Frietrevolutie?

 • In Brussel vertrekken ze om 13 uur in optocht van de VUB en ULB richting Justitiepaleis waar ze zullen vergezeld worden door studenten van de verschillenden hogescholen. Op het Poelaertplein zou er dan om 14 uur een feest moeten plaatsvinden.
 • In Antwerpen kan je vanaf 16.30 uur terecht voor een party met Civalizee Foundation en diverse gastoptredens.
 • In Gent gaan ze om 15 uur uit de kleren op de Kouter (nabij de Kiosk) en daarbij zullen enkele BV's komen helpen om te tonen hoe de politici hen al maanden in hun blootje zetten.
 • In Leuven is het vanaf 13 uur op het Ladeuzeplein te doen, waar de aanwezigen getracteerd worden op een party en 300 gratis pakken friet.
 • In Louvain-la-Neuve kan je vanaf 13 uur terecht op de Grote Markt voor een studentikoos feest met gratis vaten en muziek. Daar gaan ze het vlaggenprotocol overtreden door met zijn allen een Belgische vlag te vormen.
 • In Luik begint het feest om 16.30 uur op de Place Saint-Lambert, er wordt betoogd en gedanst.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

8 reacties

 • door Jan Paesen op dinsdag 15 februari 2011

  Het gaat over studentenbelangen zoals bijkomend geld voor onderwijs en mobilteit te betalen door de federale overheid terwijl dit bevoegdheden zijn die werden toegewezen aan de gemeenschappen. Staats(her)vorming ? BHV? Brussel? Wat zijn de voorstellen?

  • door Koen Janssens op woensdag 16 februari 2011

   @ Jan Paesen

   Als je het artikel leest, worden de maatschappeljke betekenis en de inhoudelijke voorstellen zeer duidelijk.

   Ik citeer:

   "De verschillende organisatoren gaven aan dat het hen niet enkel te doen is om eens ludiek feest te vieren maar dat ze ook voor een inhoudelijk programma actie willen voeren: het behoud van de sociale zekerheid en de versterking van de solidariteit; een federale kieskring en Brussel als laboratorium van de samenleving van morgen."

   Dit zijn duidelijke standpunten en voorstellen m.b.t. de staatshervorming, BHV en Brussel die als ze uitgevoerd zouden worden op een vrij eenvoudige wijze het Belgische politieke systeem en de Belgische samenleving een dienst zullen bewijzen voor de toekomst. De toekomst is aan de studenten van vandaag..

   N.B.: deze inhoud en politiek / maatschappelijke stellingname staan ook duidelijk op de flyer die blijkbaar gisteren op de Universiteit verdeeld werd.

 • door Bart Depezewever op woensdag 16 februari 2011

  om te camoufleren dat ik in feite een VOKA-fiele hyper neo-liberaal ben, die de hielen der bazen likt en de vakbonden bespuwt

 • door Karin Hoste op woensdag 16 februari 2011

  1)Het wordt hoog tijd voor vrouwenquota in de studentenraden! Shame jongens, waar zijn de vrouwen in jullie bestuur??

  2)Het staat iedereen vrij te betogen voor en tegen whatever, dus geen probleem. Ik vind het wel knap dat het tot hiertoe sereen gebleven is. Dat kan je niet zeggen bij vroegere betogingen van andere gezindten, waarbij de tegenpartij dikwijls zeer agressief tewerk ging.

  3)Voor de rest weet ik eigenlijk niet waar men nu voor of tegen betoogt. Nu ook al voor gratis openbaar vervoer, hogere financiering onderwijs...

  Wat onderwijs betreft nog een vraag: wanneer gaat men eens betogen tegen het oneerlijke gegeven dat Waalse onderwijzers meer verdienen dan Vlaamse? Wie doet daar iets tegen? Is dat geen oneerlijke concurrentie??

  • door K op zondag 20 februari 2011

   Karin Hoste schreef : Wat onderwijs betreft nog een vraag: wanneer gaat men eens betogen tegen het oneerlijke gegeven dat Waalse onderwijzers meer verdienen dan Vlaamse? Wie doet daar iets tegen? Is dat geen oneerlijke concurrentie??

   Voor onderwijs zijn de Gewesten bevoegd. Ga eens vragen bij de Vlaamse minister van onderwijs, Pascal Smet ? Of bij de CD&V + NVA + SpA regering van Vlaanderen ?

   Pfff, en maar kankeren op die Walen... Maar blijkbaar niet weten dat onderwijs 1 van die "gesplitste" materies is. M.a.w. : wat we zelf doen, doen we beter.

 • door Leo Van Beirs op woensdag 16 februari 2011

  Soms is cynisme ook politiek... .. Ik begrijp niet waarom jullie "Moules-Frites" de viering in Gent Bij St-Jacobs niet vermeldt... Hierbij dus:

  "Steun onze heldhaftige politici in de mythische wereldrecordpoging regeringsvormen. "

  "Vier mee ! Samen aftellen !

  Groot Volksfeest - Donderdag 17 februari 2011 Sint-Jacobs, Gent

  Het wereldkampioenschap wenkt voor Europees recordhouder België. Na het nationale record regeringsvormen (194 dagen) moest op 7 januari 2011 ook het Europese eraan geloven. Het wereldrecord, vandaag nog in het bezit van de huidige Irakese regering (249 dagen), komt nu in het vizier.

  Facebookpagina: http://www.facebook.com/wewordenwereldkampioenregeringsvormen internet: http://www.belgiewereldkampioen.be/

 • door de sloover André op woensdag 16 februari 2011

  Dat het blijkbaar onmogelijk wordt om hier nog een regering op de been te brengen heeft maar 1 oorzaak. De Vlaamse stem is niet gelijk aan de Franstalige stem. Daar begint de democratie.

  • door Soli op donderdag 17 februari 2011

   Dat klopt en in Vlaanderen stemt iedereen voor NVA en bestaat er maar één visie op de toekomst van het land.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties