Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Interview

Shoppen! Mag het ook leuk zijn voor de verkopers?

De werknemers die je bedienen bij H&M, Zara, Fnac of Casa hebben zelden een vast contract. Bovendien verdienen ze weinig en hebben ze heel wisselende uurroosters tussen maandagochtend 7u en zaterdagavond 20u met heel regelmatig een koopzondag bovenop. De vakbond LBC-NVK wil daar iets aan doen.
dinsdag 8 februari 2011

“Een contract van onbepaalde duur is in winkels als H&M, Zara, Fnac, Casa of Brantano eerder een uitzondering”, zegt Lieveke Norga van LBC-NVK. “De werkgevers putten alle mogelijkheden uit om zolang mogelijk losse contracten te geven. Als dat niet langer kan, kiezen ze voor een nieuwe kandidaat. Als ze zo een werknemer dreigen te verliezen die echt goed is, stellen ze hem soms zelfs voor om even te stempelen of elders een interim te doen, zodat ze nadien opnieuw kunnen beginnen met een reeks losse contracten.”

Waarom doen de werkgevers dat?

“Omdat de werknemers zo geen anciënniteit opbouwen en dus goedkoop blijven. Bijkomend probleem is dat de contracten niet alleen zelden vast zijn, maar dat ze ook klein zijn. Het gaat vaak om deeltijds werk. Deeltijdse werknemers kunnen makkelijker ingezet worden als het nodig is: tijdens de piekuren. Maar net die flexibiliteit en die wisselende uurroosters maakt het onmogelijk om twee deeltijdse jobs te combineren.”

Jullie klagen ook aan dat de werkdagen almaar langer worden?

“Er komen steeds meer openingsuren bij. Het debat over de zondagsopeningen is wat geluwd, maar ondertussen heb je nu in veel steden een donderdagavondshopping. In sommige winkelcentra is er een Flair Shopping Night. Het personeel moet tot heel laat werken, maar krijgt daar in tegenstelling tot de werknemers in de supermarkten geen extra vergoeding voor.”

Waarom zijn de verschillen zo groot tussen de sectoren?

“Voor een stuk heeft dat te maken met de afwezigheid van vakbonden. In een bedrijf waar alle werknemers samenwerken op een kleine oppervlakte is het makkelijk om iedereen te bereiken. Maar hier zitten we met bedrijven waarvan de werknemers verspreid zitten over alle winkelstraten van België. Daarom proberen we nu te experimenteren met nieuwe media. We proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken via onze speciale website.”

Kan er iets veranderen?

“Het zal een werk zijn van lange adem. Wij willen de werknemers het idee geven dat het mogelijk is om iets te veranderen in de hele sector. Tegelijk informeren we hen over hun huidige rechten. Veel mensen weten niet dat ze na een bepaald aantal losse contracten recht hebben op een vast contract of dat ze meer uren moeten krijgen als ze systematisch overuren presteren in hun deeltijdse job.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door johnj op woensdag 9 februari 2011

  Door het beschikbaar zijn en niet hoeven/kunnen te werken zie ik dit als een vorm van tijdelijke werkloosheid. In een dergelijke situatie kan een werknemer direct een ander werk aannemen en vervalt de opzegperiode.

  Nu als je een "job" hebt van "20 uur" variabel kan niemand je verplichten om een 2de job erbij te nemen.

  Als je werkt en bij Fnac en bij Zara (of andere uiteraard) dan ga je werken bij degene die je als eerste (of die het beste bevalt) belt. De planning van de andere valt nu in het niet. Er ontstaat een schaarste, waar het hele systeem op gebaseerd is.

  Uiteraard gaat dit niet op als je het alleen doet, zorgen voor de kracht van de massa. Stel voor dat de meeste bij Casa ook nog ergens anders werken, casa zegt morgen middag komen werken, en iedereen zegt "geen tijd, moet werken" of "heb mijn uren al gedaan deze week".

 • door inneke op woensdag 9 februari 2011

  heel, heel veel succes toegewenst. dit is idd een schandalige situatie waar veel mensen zich in bevinden. ik vind het een schande dat werknemers kiezen voor halftijdse medewerkers met zo slecht beschermd mogelijke contracten alleen maar omdat ze zo een variabele poel van werkkrachten kunnen uitbouwen die ze kunnen gebruiken en links laten liggen naarmate het hun uitkomt, alsof deze mensen voorwerpen zijn.

  groeten, inneke

 • door De Prins Marc op woensdag 9 februari 2011

  Nu ze in het midden oosten proberen democratie te krijgen kunnen wij beginnen met onze strijd tegen het kapitaal, dat als maar meer wil en nooit winsten genoeg heeft, om zo snel als mogelijk op de werknemer zijn kap te kunnen gaan rentenieren. Wanneer beginnen we er met ze'n allen aan, misschien kunnen we onze mosterd eens gaan halen in zuid amerika, daar is de strijd tegen het kapitalisme al begonnen. Socialisme faalde, communisme faalde en nu ook het liberalisme.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties