Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Uw geld, niet uw muziek (for life)

Music For Life is een groot feest, dat heb ik althans gehoord van verschillende vrienden en kennissen. Voor enkele jongeren uit kansarme wijken van de stad Antwerpen sloeg de feeststemming om in teleurstelling nadat hun verzoeknummer ‘Akish Akish’ van Laila Chakir niet op de ether mocht. Het geld dat ze verzameld hadden was natuurlijk wel welkom.
maandag 27 december 2010

De vijfde editie van Music for Life zit er op. Alle media berichten over het groot succes, er werd immers meer dan 5 miljoen euro verzameld.

Waar zijn de allochtonen?

Een discussiepunt dit jaar was het aandeel van de ‘allochtone’ gemeenschap in MFL. De Morgen, die een rijke traditie heeft in artikelen met als kop: 'Waar zijn de allochtonen?' bond de kat de bel aan met het artikel: 'Music for Life puur Vlaams'. Ze hadden er zelfs een ware enquête voor over. Het is te zeggen, ze baseren zich op één dag, namelijk woensdag 22 december.

Meyrem Almaci, federaal parlementslid werd door De Morgen gevraagd een opiniestuk te wijden aan het non-issue. De Vlaamse politica wenste niet in te gaan op de vraag of ze nu wel of niet meedoen aan Music for Life, maar trok het open. Ze refereerde naar onderzoeken van onder meer de Koning Boudewijnstichting waaruit blijkt dat mensen met een migratieachtergrond meer doneren dan de autochtone bevolking.

Almaci verwees in haar bijdrage ook naar een groep meisjes die ’s anderdaags aan het glazen huis zouden gaan doneren. Die actie was het initiatief van Souhaila, een geëngageerde jonge dame uit Antwerpen.

Positief reageren

Souhaila is al jaren fan van Music For Life. Zij en haar club, zijn alvast een sterk tegenvoorbeeld op de negatieve berichten rond de afwezigheid van ‘allochtone’ jongeren op Music For Life. De scholier zit in haar laatste jaar Latijn-wiskunde in Antwerpen. Omdat ze wil aantonen dat jongeren met een migratieachtergrond wel degelijk engagement en interesse hebben voor minderbedeelden, besluit ze om zelf in actie te komen.

Op maandag 21 december 2010 verzendt ze sms’en naar haar vriendenkring om geld in te zamelen voor Music For Life. Ook neemt ze spontaan contact op met lokale organisaties als ‘Samen op Straat’, de afdeling Antwerpen-Noord van Kids vzw en meisjes van de zaalvoetbalploeg ‘Dames van Chase’.

Ondertussen informeert ze via het 070-nummer van Music For Life over de procedure om een verzoeknummer op de ether te krijgen. Ze vraagt de plaat ‘Akich Akich’ van Laila Chakir aan. Vermits Studio Brussel de plaat niet liggen heeft, wordt haar voorgesteld dat ze zelf de CD meeneemt.

Op dinsdag 21 december 2010 begeeft ze zich op eigen houtje richting het Glazen Huis om de actie van donderdag voor te bereiden. Donderdag 23 december, Souhaila gaat met een 30-tal meisjes en een 10-tal jongens van 'Samen op Straat' naar het Glazen Huis om hun bijdragen te doneren. Daar blijkt het, in tegenstelling tot wat haar voordien was medegedeeld, onmogelijk te zijn om haar plaat af te spelen.

Niet Vlaams genoeg

Wat een plezante uitstap van enkele geëngageerde dames moest worden, is uitgedraaid op een enorme teleurstelling. Het verzoeknummer wordt geweigerd omdat het niet gekend is bij het Vlaams publiek. Wanneer de meisjes voorstellen om het nummer via een iPod af te spelen wordt het nummer plots kwalitatief onvoldoende bevonden.

Voor Souhaila is dit een regelrechte ramp. "Het is jammer, want Music For Life is een open minded-actie actie. Maar toch hebben sommige mensen schrik van ‘echte’ Antwerpse jongeren”.

Ook bij Kids vzw afdeling Noord is de teleurstelling groot. "Wij hebben ‘allochtone’ meisjes kunnen mobiliseren voor deze actie, maar wat de meisjes hebben meegemaakt is schandalig. Het is gewoonweg onaanvaardbaar. Ik heb spijt dat we er zijn geweest”, klinkt het bij een Kids-medewerker.

Love you all XXX

Na het voorval heeft Souhaila via het 070-nummer Studio Brussel trachten te contacteren, maar niemand was in staat haar te helpen. Daarnaast stuurde ze ook nog volgend bericht via het mailsysteem van de website van Studio Brussel:

"Beste MFL'ers. Ben erg begaan met jullie actie. Zelf heb ik als steun een actie op poten gezet. Een korte uitleg: heb actief via sms en facebook meisjes opgetrommeld van allochtone origine om deel te nemen aan MFL. Hiermee wil ik ook onze solidaire stem laten horen. Ik heb de meisjes kunnen motiveren omdat we een speciale plaat wilden horen op StuBru. (Een Berbers liedje van Laila Chakir). Dit vonden ze geweldig. Maar nu blijkt dat de radio dit niet kan draaien omdat het ongekend is bij hen. dan had ik een oplossing: we deponeren een cd in jullie brievenbus. Ook dit idee werd van de tafel geveegd. Nog een idee: Via een i-pod met luidspreker door de micro van het Glazen Huis. Weer geen optie voor StuBru wegens weinig kwalitatief. Dan stel ik me de vraag: was die fanfare of de janetten van deze nacht dan wel kwalitatief genoeg voor StuBru? Ik vind dit erg jammer. Zo'n open minded project als dat van jullie schrikt toch nog af van Marokkaanse muziek. Ik vind dit in deze kerstsfeer van broederlijkheid en solidariteit ongepast. Langs deze weg hoop ik toch nog het liedje afgespeeld te krijgen op MFL. Veel meisjes verwachten dit. Tenslotte zijn we toch allemaal Belgen ongeacht de muziekvoorkeur, niet? Love you all! XXX"

Top op heden blijven haar vragen onbeantwoord.

... en het bleef maar komen

We schrijven Antwerpen anno 2010. Ondanks aanhoudende pogingen om het wij/zij-denken te minimaliseren is de republiek Allochtonië nog steeds niet afgeschaft. Dit verhaal is het zoveelste incident in een rij. De allochtone gemeenschap werd reeds ter verantwoording geroepen omdat ze zich niet openlijk genoeg distantieerde van de aanslagen van 11 september 2001 in New York en die van 11 maart 2004 in Madrid.

Ook na de 0110-concerten viel het vlijmscherpe besluit dat allochtonen onvoldoende hadden deelgenomen aan het evenement, ondanks de aanwezigheid van honderden allochtonen op het evenement. Het concert viel bovendien tijdens de ramadan.

Nu was het de beurt aan De Morgen om zich vragen te stellen over de participatiegraad van allochtonen aan MFL. Spijtig genoeg staan diezelfde mensen er niet bij stil dat de allochtonen op individuele basis meer doneren dan België investeert in ontwikkelingshulp.

Better save this sorry, be ready

Wat Souhaila en haar vrienden is overkomen is anno 2010 onaanvaardbaar. Enerzijds krijgen ‘ze’ te horen dat ze niet voldoende participeren. Anderzijds, als ze dan toch participeren, wordt hun participatie niet erkend, er is geen plaats voor ‘hun’ participatie. Het is onaanvaardbaar dat jongens en meisjes niet als Vlaming erkend worden vanwege een hoofddoek, een muzikale voorkeur of hun meertaligheid omdat het niet past in een imaginair Vlaams kader.

Het is mij ondertussen duidelijk dat Vlaanderen de echte uitdagingen van de interculturele samenleving niet wil of kan aangaan. De zin “Vlaanderen is er nog niet klaar voor" of “Er is geen draagvlak” is een leidmotief van teveel beslissingsnemers. Vlaanderen is niet klaar voor een Vlaamse versie van ‘de meiden van halal’, Vlaanderen is nog niet klaar voor topmanagers met een kleur.

Ik heb alvast een boodschap voor dat Vlaanderen: klaar of niet, het is niet aan geïntegreerde Vlaams-Marokkanen, Vlaams-Turken of Vlaams-Ghanezen om zich te assimileren.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

31 reacties

 • door IS op maandag 27 december 2010

  Waarom meteen beschouwen als een racisme of discriminatie? Ik vind het zielig dat deze mensen altijd zo snel zijn om het slachtoffer te spelen en om anderen op deze manier te kleineren.

  MFL is een initiatief van Studio Brussel en als je een SB luisteraar bent weet je ook welke genres ze wel en niet mogen draaien, inclusief tijdens het MFL evenement. Als metal fan zou ik ook zomaar geen Death Metal liedje mogen suggereren. Niet per se omdat het kwalitatief onvoldoende is maar omdat het niet bij de algemene Belgische popcultuur hoort.

  Aan de andere kant zou het wel top zijn moesten ze alle genres accepteren. Maar ik denk dat dat praktisch onmogelijk is omdat ze anders veel luisteraars zouden wegjagen.

  • door trickson op maandag 27 december 2010

   Heeft u het betreffende nummer wel gehoord? Behalve de gesproken taal is er niet veel verschil met wat menige radio's ons aanbieden.

   Wat SB betreft, net tijdens MFL trekken ze alle repertoires open. Ik heb schlagermuziek en andere genres gehoord die ik normaal niet met SB associeer. Probeer niet te verdedigen wat niet te verdedigen valt.

  • door Karl Deckers op maandag 27 december 2010

   K3 is ook niet meteen Studio Brussel muziek. Ik heb het nochtans gehoord tijdens MFL. De DJ's zongen zelfs mee.

  • door Noël Vanglabeke op maandag 27 december 2010

   Vind eigenlijk uw reactie op dit artikel eigenlijk ook maar "zever in pakskes" De luisteraar wie ? hoe ? wat ? Ik denk dat Studio Brussel door hun onevenwichtig aanbod al lang degenen weg gejaagd heeft die zich niet meer herkennen in wat Studio Brussel aanbiedt. En als aanhanger van Rock en aanverwanten zoals, Punk, Garage, Hard-Rock en Metal behoor ik bij die afhakers. Gene Death Metal ? Dacht dat Jan Hautekiet er zijn hand niet voor omdraaide om Death Metal a la Cannibal Corpse te draaien .Zelfs al zouden er bepaalde genres ni passen in het aanbod dan nog moet een initiatief zoals Music for Life daar open voor staan en al was het maar voor ene keer een uitzondering maken . Als je af en toe eens luistert deze week naar Radio 2 en de tijdloze top 1000 dan zal je ook veel niet -typische Radio 2 muziek te beluisteren krijgen ,en dat moet kunnen vind ik .

 • door Jo VAN MAELE op maandag 27 december 2010

  Er hebben trouwens duizenden mensen geld gedoneerd zonder dat hun verzoeknummer op de radio is gekomen. Beetje vreemd ook om te "eisen" dat je nummer op de radio komt omdat je geld hebt gegeven en het geheel daarna een racistisch tintje te geven.

 • door brambonius op maandag 27 december 2010

  raar;

  Ik denk dat alle muziek geweigerd geweest is die aangebracht geweest is van buitenaf, ook zelfopgenomen muziek werd geweigerd en dingen die de VRT niet heeft, om er dan op te gaan focussen dat muziek die allochtonen aanbrengen vind ik een beetje vergezocht.

  bovendien:

  "Via een i-pod met luidspreker door de micro van het Glazen Huis. Weer geen optie voor StuBru wegens weinig kwalitatief. Dan stel ik me de vraag: was die fanfare of de janetten van deze nacht dan wel kwalitatief genoeg voor StuBru?"

  Dit is een verkeerd begrijpen van het woord 'kwaliteit': een ipod voor de micro weigeren is een issue van geluidskwaliteit, geen oordeel over de kwaliteit van de muziek zelf. (Het nummer is niet meer of minder kwalitatief dan veel commeciele muziek die ook op stubru gespeeld wordt trouwens)

  Is die opmerking over 'janetten' trouwens niet even discriminerend tegen minderheden?

  Bram

 • door Cecile op maandag 27 december 2010

  het is een spijtige en gemiste kans van Studio Brussel. Zeker na die 'enquête' in DM waar geconcludeerd wordt dat 'allochtonen' te weinig deelnemen aan deze solidariteitsactie. Eens kijken hoe dat komt misschien? Of zijn het allemaal egoïsten, die allochtonen, die by the way ook nog graag het slachtoffer uithangen? Ik denk dat stubru en de vlaamse media in het algemeen het vooral heel moeilijk hebben om in te zien dat het probleem ook voor een groot stuk bij hen ligt. De tendens om te lachen met de quota die Lieten heeft voorgesteld in haar visietekst inzake de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT druipt van het scherm af. Als ‘onze’ media niet geconsumeerd worden door de minderheden in dit land, ligt dat aan die minderheden. ‘Wij’ hebben ons best gedaan om de boodschap ( namelijk ‘solidair zijn’ ) zo breed mogelijk te verkondigen, langs diverse kanalen. En als daar dan nóg niet wordt op ingegaan is het een probleem van integratie. Een beetje meer moeite doen en het nummer even downloaden of aankopen ( hallo radiozender? ) classeren we dan weer als positieve discriminatie... Nogmaals, een gemiste kans!!

 • door Mark De Quidt, Antwerpen op maandag 27 december 2010

  Aansluitend bij de laatste alinea: we hebben nood aan een globaliserings/inburgeringscursus voor autochtone Vlamingen. Enkele (aanpasbare) suggesties: Regel één: de aarde is rond, niemand staat in het centrum Regel twee: niemand is eigenaar van het lokale verleden, noch heeft er verdiensten aan Regel drie: de identiteit van een mens is mens zijn, al de rest is culturele bagage

  Nederlandse vriendin reageert erg verbaasd, bij Serious Request (Glazen Huis, Eindhoven in 2010) is er geen enkele song geweigerd. De "niet bekend genoeg in Vlaanderen"censuur van MFL is eigenlijk beledigend voor ieder die een liedje koos: of je het zelf mooi vindt, telt dus niet, wel of anderen dit vinden. Niet alles wat MFL uitzond vond ik leuk of klonk "bekend". Voordeel is wel dat ik nu een mooi berbers liedje (en heel leuke clip op youtube) heb leren kennen :) Dank Souhaila en vriendinnen! Knappe meiden :)

  Kan het Centrum voor Racismebestrijding zich niet over zo'n voorval uitspreken?

 • door Leo Van Beirs op maandag 27 december 2010

  Het stoort me dat het leuke boenke-boenke-liedje AkichAkich van Laila niet zou "mogen" worden gedraaid als goedbedoelde bijdrage van de KifKif-madammen voor een goedbedoelde Vlaamse-Kermis-achtige Kerst-actie voor een Goed Doel ! Het moet natuurlijk ook in een technisch goede versie beschikbaar zijn ter plekke bij Studio Brussel, of dan maar op CD aangeboden worden. Ik vrees dat die radio "zijn" muziek-beleid heeft, en dat niet alle verzoeknummers worden ingewilligd, de "Heikrelkeltjes" zullen wel niet gewild zijn, misschien kan ik dat (goed) begrijpen, maar ik hoop dat ze daar bij SB geen "racistisch beleid" hebben, dat zou ik NIET WILLEN begrijpen. Maar toont de poging om een Goed Doel (Aids-Wezen in Afrika) in de Wereld te steunen al niet dat verwijten van het "racistisch" zijn van het initiatief ongegrond (zouden moeten) zijn (per definitie) ? Ik stel voor van deze inzamelacties voor wereldwijde erg trieste problematieken liever onverdacht te laten (maar ze ook zo te maken) van "racisme" of beschuldigingen daarvan, en van hun goede bedoelingen ook niet in twijfel trekken aan de hand van één commerciëel boenke-boenke-liedje van Laila dat eventueel geweigerd werd in technisch slechte vorm. Het zou ook erg spijtig zijn van daarmee de goede bedoelingen van al die mensen die doneren in twijfel te trekken, of verdacht te maken, en enkel maar de goede bedoelingen van de KifKif-madammen te benadrukken, die er ook wel zullen zijn, zonder enige twijfel en met alle respect, en dat tevens voor alle donoren ! Met ander woorden: Het Goede Doel (aids-wezen) mag hier toch voorrang krijgen op de kleine frustratie van één boenke-boenke-liedje dat niet gedraaid wordt ? Ik ga echter ook onmiddellijk een verzoek indienen voor het prachtige liedje Aicha van Khaled ! Met mijn bijdrage voor de Aids-wezen.... En ik raad zeer stellig die SB-Radio-Godjes van presentatoren aan vlug naar de winkel te lopen en ook Akich Akich van Laila te gaan kopen én het grijs te draaien ! Spijtig dat Laila zelfs niet één stroofje in het Frans of Engels zingt, ik begrijp echt niet wat ze zegt....

  • door Leo Van Beirs op maandag 27 december 2010

   Overigens is de actie van de KifKif-madammen béter geslaagd door het niet-draaien van Laila, dan dat het wél draaien van Laila ooit had teweeg gebracht.... al was dat misschien niet de bedoeling...

   Hopelijk hebben de Studio-Brussel-mensen en alle anderen er iets van geleerd.... Ook maar een vermoeden van uitsluiting geven is niet goed... zeker ook niet voor humanitaire acties. Nu allen terug naar de gesel van de Aids-rampen....?

 • door Wout op maandag 27 december 2010

  Iedereen moet dat nummer gewoon eens beluisteren. Natuurlijk wordt dat niet op stubru gedraaid. Maar je hebt gelijk, het zou mooi zijn als ze dit toch konden draaien en dan belachelijk maken zoals ze met andere commerciële troep of hoempapa zouden doen. Dat zou mooi zijn, maar dat mag nog niet. Zou verkeerd gëinterpreteerd kunnen worden natuurlijk.... Als ik mijn breakcorespeednoise nummer aanvraag gaat het ook niet gedraaid worden hoor. Als jullie iets van muziek kenden en regelmatig luisteraar zijn van stubru zouden jullie het wel begrijpen.

 • door Luk Groffy op maandag 27 december 2010

  De controverse rond het artikel van Kif Kif brengt het debat op zijsporen. “Zich wentelen in de slachtofferrol” is een veel voorkomende tegenreactie. De start is begonnen met de kop van het artikel in De Morgen die de boodschap geeft dat “allochtonen”niet participeren aan MFL. Dit is het waar het over gaat : de dominante meerderheid laat steevast horen dat de “allochtonen” niet –genoeg- geïntegreerd zijn, dat de multiculturele samenleving mislukt is. “Ze” namen te weinig deel aan MFL, een poetsactie, het nieuwjaarsfeest op de Grote Markt… “Ze” nemen te weinig afstand van aanslagen en extremisme… De meerderheid beseft niet hoe ongenuanceerd men is. Men beseft niet hoe stigmatiserend en uitsluitend dit soort discours is. Men is blind voor de eigen ongenuanceerdheid. Misschien was het niet de bedoeling van De Morgen, maar het versterkt wel de vooroordelen. Dat allochtone jongeren wel degelijk trachtten mee te doen met MLF had men niet eens opgemerkt. Het is nooit genoeg. De meerderheid zal het nooit horen of zien. Als er dan tegenreactie komt worden de dooddoeners bovengehaald : “de calimero-rol”, of “ze misbruiken de term ‘racisme’”… Daar zal wel iets van aan zijn. Maar de meerderheid heeft geen besef van haar machtspositie. Men beseft niet hoe uitsluitend het alledaags racisme werkt. Bovendien is dat onbespreekbaar. Weldenkende Vlamingen willen dit toch niet geweten hebben? Het argument van de “slachtofferrol” wordt het wapen van de meerderheid om zichzelf niet in vraag te moeten stellen.

 • door waxx op maandag 27 december 2010

  Wat dit incident (of hoe noem je dit) illustreert, is dat men in België de migrantencultuur totaal niet kent of wil kennen. Laila Chakir is een marrokaanse topact (in het commercielere genre), die immens populair is mensen van magrebijnse afkomst, maar hier nooit op de radio komt (zelfs niet op donna of vergelijkbaar). Dit is zo met de meeste muziek die migranten beluisteren. De meeste van die muziek is totaal niet extreem klinkend (zoals canibal corpse of speedcore), eerder nogal mainstream maar met lokale invloeden en in een lokale taal die wij meestal niet begrijpen.

  Maar die komen hier nooit aan bod, dus komen die niet naar onze festivals (tenzij het gratis is), luisteren ze niet naar onze radiozenders, ... en zo vermijd je de mixup die een echte multiculturele samenleving zou creëren. Als die mensen wat plaats in onze media zouden krijgen, en op onze festivals, gaan ze veel sneller ook onze muziek oppikken omdat ze er dan actief mee geconfronteerd worden, en worden dit soort incidentjes onbestaand.

  In het meer urban genre is dit tegenwoordig normaal. Daar wordt rap en rnb vlot gemixt met caraibische dancehall, soca en reggaeton, met afrikaanse coupe decale, kuduro en rai-pop, Braziliaanse baila funk, ... Maar erbuiten is het allemaal segregatie dat de klok slaat.

 • door Van Synghel Peter op maandag 27 december 2010

  Alle liedjes die niet in hun computersysteem zaten werden geweigerd, jammergenoeg zit er veel crap in hun computersysteem en is het (misschien niet, waarschijnlijk niet, duidelijk niet) aangepast aan 'voorbij de Vlaamse mainstream', de mainstream die ze wensen te draaien tijdens die dagen van het goede doel. Twee maal vijf minuten geluisterd en ik hoorde er alvast eentje dat niet voorradig was en aldus geweigerd, er werd een ander liedje aangeraden. Is Vlaanderen klaar voor meer? Ik vraag het me soms ook af, maar dit artikel zal er niet veel aan helpen denk ik, ook al omdat jullie de hele tijd op De Morgen zitten te vitten als was het concurrentie (de Vlaamse neringdoenerij!) terwijl (o ja het is een 'mainstreamkrant') die redactie nog enigzins poogt om niet (als bv De Standaard) er de hele tijd een dubbele moraal op na te houden. Ik snap dit niet goed, als De Wereld Morgen beter wil doen, waarom dan dit gekanker?

 • door luk vandenhoeck op maandag 27 december 2010

  beste meisjes en jongens, als jullie geen contact krijgen met de stubru-directie dan kunnen wij als VRT-vakbond wel bemiddelen; 0486/232157 of acod@vrt.be

  • door Kif Kif op maandag 27 december 2010

   @Luk

   We hebben bij het schrijven van het artikel Stubru gecontacteerd. We hebben telefonisch contact gehad met L.K. die de zaak ging onderzoeken, we wachten nog steeds op een antwoord. Mocht er voor woensdag geen antwoord komen gaan wij graag in op uw voorstel.

   dank je

   Kif Kif

   • door Jan Verhaegen op maandag 27 december 2010

    Toch fijn dat er een incidentje was - weer een mooie gelegenheid om te kankeren op Vlaanderen! Als we de kans zien om verbitterd en haatdragend rond te lopen, gaan we het toch niet missen? En tegenover Vlamingen zijn alle uitspraken toegelaten! Ze verdienen toch niet beter!

 • door Ludwig Apers op maandag 27 december 2010

  Eigenlijk is dit voorval te banaal om er woorden aan te verspillen maar kom, het zijn de donkere dagen tussen Kerst en Nieuw, het helpt misschien om het zwarte gat te vullen na een supergeslaagde goed-doel-actie. Ook wij (tropisch instituut) hadden vorig jaar een Afrikaans verzoeknummer, én een versie op i-pod voor het geval het nummer niet gekend was bij StuBru. Ook die versie werd niet gebruikt wegens onvoldoende kwaliteit. We hebben met een brede glimlach onze cheque van 7500 euro overhandigd. Dit jaar hebben we helemaal geen verzoeknummer gevraagd en een cheque van 10 000 euro afgegeven. Allemaal ingezameld door de werknemers van het ITG, auto- en allochtonen van zo'n 25 verschillende nationaliteiten en minstens vijf huidskleuren, om nog maar van al die godsdiensten te zwijgen. Studio Brussel is een radiozender, en maakt in de eerste plaats steengoede muziek. Wij zamelen geld in en brengen dat via hen en het RK aan de man/vrouw/weeskind. Elk zijn job.

  • door Jo VAN MAELE op maandag 27 december 2010

   "We schrijven Antwerpen anno 2010. Ondanks aanhoudende pogingen om het wij/zij-denken te minimaliseren is de republiek Allochtonië nog steeds niet afgeschaft. Dit verhaal is het zoveelste incident in een rij. De allochtone gemeenschap werd reeds ter verantwoording geroepen omdat ze zich niet openlijk genoeg distantieerde van de aanslagen van 11 september 2001 in New York en die van 11 maart 2004 in Madrid."

   Ok StuBru-liedje geweigerd en de aanslagen van 11 september, kan iemand mij helpen met de link te vinden?

   • door Jo VAN MAELE op maandag 27 december 2010

    "Laila Chakir is een marrokaanse topact (in het commercielere genre), die immens populair is mensen van magrebijnse afkomst, maar hier nooit op de radio komt (zelfs niet op donna of vergelijkbaar). " @ Waxx: dan zou die Laila alvast ook niet gedraaid worden op de Marrokaanse studio brussel vermoed ik.

    • door waxx op dinsdag 28 december 2010

     Er werd op MFL wel meer 'commerciele' muziek gedraaid die normaal niet op studio brussel passeert... Ik herinner mij een 'paard op de gang' ronddans en wat vlaamsche schlagers (die zelfs live op het podium) die de revue passeerde... Waarom dan geen Marrokaans (of van ergens anders) popnummertje? Bij zo'n massa event met goed doel trekt studio brussel normaal zijn playlist veel wijder dan tijdens reguliere uitzendingen, om de massa mee te hebben in de actie. Marrokanen (en noord afrikanen in het algemeen) zijn zoals geweten nogal massaal aanwezig in Antwerpen, dus waarom niet?

   • door Jan Verhaegen op maandag 27 december 2010

    Uitleg: het is simpel: ondanks alle bewijzen van het tegendeel, zijn wij de aanvallers.

    Los van de subtiele analyses als die van kifkif: Als die meisjes zich afgewezen voelen, vind ik dat heel jammer voor hen. Ik hoop dat ze in de toekomst niet zullen weigeren mee te doen aan de solidariteitsacties die georganiseerd worden. Het heeft geen zin om in alles een persoonlijke aanval te zien.

  • door Nathalie op dinsdag 28 december 2010

   Correctie, Ludwig, deze keer hebben jullie zelf muziek gebracht. Alleen jammer dat die geluidskwaliteit ook niet je dat was...;-)

 • door Dominiek Houlleberghs op maandag 27 december 2010

  Het is een voorbeeld van hoe het rechtse gedachtengoed ons denken bezoedeld en wij intoleranter zijn dan we graag horen. Hoed af voor deze dame, want dat is ze. Ik kan alleen maar hopen dat ze haar inzet en sollidariteit ten dienste wil stellen voor andere acties met een meer duurzaam karakter. Ik verwijs naar het artikeltje van de jongere van 16 jaar ivm de onduidelijkheid over de bestemming van de gelden.

 • door Emile op dinsdag 28 december 2010

  Daar gaan we weer eens zenne, een gewone burger denk niet zoals ze hier weer willen laten uitschijnen. Is het nu zo belangrijk of dit nummer er nu opkomt of niet er zijn er duizenden die niet hun nummer hebben gehoord. Wat wel weer opvalt dat de allochtone gemeenschap weer eens opdrigerig is omdat ze hun zin weer niet krijgen wat moeten die autochtonen daar dan weer van denken. Kifkif zou beter eens na denken over het feit dat ze wel goed bezig zijn of is het enkel de bedoeling nog meer olie op het vuur gieten wat ze doen. Dit was mijn bescheiden bijdrage en nee hoor ik ben geen racist maar er zullen er hier wel weer zijn die dit wel denken maar dat is dan hun probleem groetjes en prettige feestdagen en een goed 2011.

 • door Zaina Belorf op dinsdag 28 december 2010

  Het gaat hier niet om het lied dat niet afgespeeld is geweest. Het gaat hier om het feit dat er in de krant wordt gesuggereerd dat de etnisch culturele minderheid van dit land niet heeft bijgedragen aan het Music for Life gebeuren. Zij hebben hier wel degelijk aan deel genomen en hebben wel degelijk grote sommen geld ingezameld voor het goede doel. Deze jongeren hebben er tijd en moeite in gestoken om al dit geld in te zamelen. Stel u even voor dat u in hun schoenen stond en u zamelt geld in voor en goed doel maar krijgt ‘s anderdaags te horen dat u en uw gemeenschap juist niets hebt bijgedragen aan dit initiatief. Zou u zich niet een klein beetje verontwaardigd voelen? Zou u hier niet op willen reageren? Zeggen dat u wel hebt meegedaan, maar dat uw inbreng genegeerd werd? Niemand wil ten onrechte zwart afgeschilderd worden. Dus hou op met zeveren en geef toe dat er hier een misstap is begaan die niet bepaald zal helpen om gemeenschappen bij elkaar te brengen. Een rechtzetting van de feiten door de betreffende krant zou op zijn plaats zijn in dit geval.

 • door Abderrahman op woensdag 29 december 2010

  voor een Nederlandse-Marokkaan (sic) is de toon van de reacties zeer beschaafd! leuk. Een vraagje: wat is de proportie of percentage van Marokkaanse of Berberse (Amazigh) afgespeelde nummers tijdens het festival? is er enige weerspiegeling van andere smaken/culturen die te maken hebben met Marokko?

 • door Massin op woensdag 29 december 2010

  dit is echt absurd!!!

  Goed artikel en goed dat hier aandacht aan wordt gegeven. Ik zal de organisatie mailen om verheldering te krijgen erover.

  Ik hoop dat meer het doen!

  • door Jan Verhaegen op woensdag 29 december 2010

   Het probleem is eigenlijk commercialisering, waardoor er weinig diversiteit is. Er worden ook geen Italiaanse of Franse chansons gespeeld, geen Nederlandse poëtische liedjes... En ook geen Ali Farka Touré, of andere muziek, dat klopt. Gewoon omdat het kapitalistisch-commercieel is. Niet omdat het racistisch is. Dat Vlaanderen zoveel geld geeft aan Afrika is toch geen teken van bekrompenheid? Daar wordt volledig aan voorbij gegaan, want drie meisjes kregen hun zin niet. Heel simpel: het hele thema is een non-issue. Kifkif moet natuurlijk ergens over kunnen schrijven, anders zijn ze overbodig. Ze houden gewoon zichzelf en hun geklaag in stand, en geven geen adequate analyse van de maatschappij.

   • door Yuba op woensdag 5 januari 2011

    Klets niet,

    Het probleem is dat die jongeren voor de gek zijn gehouden en dat men vervolgens met flut argumenten aan komt zetten.

 • door froels op zaterdag 8 januari 2011

  Ik las alle reacties hierover, en ook het artikel in De Morgen. Ook over de boekenbeurs werd gezegd: waar zijn de allochtonen? Ik ken die mensen van StuBru niet, of van het Glazen huis. Maar ik denk wel dat zij een beeld hebben wat de Vlamingen willen horen. En een meerderheid van Vlamingen wil geen Marokkaanse liedjes horen. Kijk bijvoorbeeld naar de verkiezingsuitslagen; en naar de stemming in de grote media over "allochtonen". N-VA, VB en nog wat, willen zelfs geen geld aan het Brussels gewest geven omdat het niet Vlaams genoeg is. Ja, dit is echt wel politiek. En Ingrid Lieten duwt in de andere richting. Goed toch? http://www.dewereldmorgen.be/blog/froels/2011/01/08/%E2%80%99t-toch-simpel-de-impasse

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties