about
Toon menu
Opinie

Discriminatie op de arbeidsmarkt

De 'groep van 10' is ijverig bezig met onderhandelen over een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA). Dit bevat veel meer dan de 'loonopslag' die voor de volgende twee jaar mogelijk is. Ook de verlenging van de bijzondere 'brugpensioenen' maakt hiervan deel uit. En vooral de harmonisering van de statuten 'arbeiders' en 'bedienden'. Ongetwijfeld de zwaarste knoop die hopelijk kan worden ontward.
dinsdag 21 december 2010

Als het van minister van Werk, Joëlle Milquet (CdH), afhangt, zouden de sociale partners ook tot een akkoord moeten komen inzake de veralgemening van het anonieme CV. Want, laat er geen misverstand over zijn, discriminatie op de arbeidsmarkt is nog steeds een heel groot probleem. Discriminatie van allochtonen, ouderen, kortgeschoolden, enz ...

Om deze discriminatie 'strenger' aan te pakken, pleit Milquet voor een veralgemening van het gebruik van een anoniem CV. Uiteraard ziet ze ook wel in dat dit op zich niet voldoende is. Ze wil dat 'diversiteit' een belangrijk hoofdstuk zal uitmaken van het IPA.

In dat hoofdstuk kunnen sociale partners dan engagementen inschrijven voor de verbetering van de diversiteit bij de toegang tot werk en in het arbeidscircuit. Voor wat grotere ondernemingen zou, nog steeds volgens Milquet, de verplichting moeten gelden om een 'charter inzake gellijkheid en diversiteit' op te stellen.

Bij het lezen van dit alles, krijg ik een ongelofelijk groot déja-vu-gevoel. Vlaanderen bijvoorbeeld hanteert al jaren de techniek van 'diversiteitsplannen'. Enerzijds ondersteunt de Vlaamse overheid ondernemingen die werk willen maken van diversiteit. Anderzijds is het nu al bijna 15 tot 20 jaar geleden dat enkele grote ondernemingen paginagrote advertenties plaatsten in alle kranten om op te roepen tot ... meer diversiteit. Dit heeft nog weinig tot géén concrete resultaten opgeleverd.

Hoe dat komt? België kent een 'ultra-liberaal' personeelsbeleid. Noch inzake (niet) aanwervingen, noch inzake ontslag is een werkgever ook maar enige uitleg verschuldigd.

Bij een ontslag is het voldoende dat de werkgever de 'kostprijs' van een opzeg- of verbrekingsperiode betaalt. Een ontslag aanvechten bij de arbeidsrechtbank als zijnde 'willekeurig' is steeds meer een kamikaze-opdracht.

Bij onze Nederlandse buren is het ontslaan van een werknemer heel wat minder gemakkelijk. Jaren reeds stel ik vast dat vele werkgevers het vertikken om zelfs maar te reageren op sollicitatiebrieven. 

En zodra je het woord quota nog maar in de mond durft te nemen, steigeren alle werkgeversorganisaties samen op een groot - uiteraard een wit - paard.

Met dergelijk 'ultra-liberaal' beleid zal je discriminatie nooit kunnen wegwerken, nog niet met duizenden anonieme CV's. Discriminatie is iets wat bij mensen 'tussen de oren' zit.

Enkel een drastische ommekeer inzake die mentaliteit zal soelaas brengen. Daarvoor is een goed omkaderend (overheids)beleid nodig. Het is net dat gebrek aan beleid wat discriminatie steeds meer in de hand werkt!

Dré Wolput

Dré Wolput is werkzaam bij ACV-Kempen als bijblijfconsulent en woont in Turnhout. Hij is al 40 jaar actief op de arbeidsmarkt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

  • door Den Baas op donderdag 23 december 2010

    Den baas betaalt de pree en pakt dus aan wie hij wilt, m.a.w. die best past in zijn bedrijfscultuur ook qua competenties. Moet een kosher beenhouwer verplicht worden om een gekopvodte moslima als winkeljuffrouw aan te nemen en moet een halal slager een autochtone teenager met blote navel, spannend, borsten-accentuerend topje engageren ? Moeten hun klanten zo buitenblijven zodat hun zaken bankroet gaan ? VRIJHEID VAN ONDERNEMEN !

    • door Dre Wolput op donderdag 23 december 2010

      Niet mijn gewoonte om op anonieme reacties in te gaan. Maar deze is nu eens echt een 'open doel'. Ze bevestigd namelijk de stelling dat discriminatie inherent is aan het ultra-liberale beleid wat in België wordt gevoerd op de arbeidsmarkt. Voor de rest worden ook nog eens de clichés inzake discriminatie herhaald. 'Den Baas' heeft of wil het duidelijk niet begrijpen !!

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties