Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Breuk in Antwerpse SP.A

"Ik ben het beu afgedreigd te worden !". Dat waren de letterlijke woorden van het Antwerpse SP.A-gemeenteraadslid Frank Hosteaux in volle zitting over zijn eigen partij. Hosteaux kondigde op de Antwerpse gemeenteraad van maandag 20 december woedend zijn ontslag aan uit zijn fractie.
dinsdag 21 december 2010

Officieel gebeurt dat pas tijdens de zitting van januari 2011. Maar in de wandelgangen werd dat ontslag bevestigd.

Na zijn tussenkomst was het duidelijk dat zijn besluit vaststaat. Hosteaux blijft wie hij is. Een ex-havenarbeider, als bewoner van "den 2060" of 't Noord een overbekende buur die met zijn Krot Op-acties landelijke bekendheid kreeg. De stad kopieerde zijn project tegen huisjesmelkers die vooral arme gezinnen oplichten. Deze eigenaars/gangsters kregen het moeilijk. Frank is een geboren socialist in een wijk die ooit een "rode burcht" was, voor de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens als Vlaams voorzitter de SP hervormde tot de partij van de tweeverdieners, de "loftsocialisten". Toch bleef een militant als Frank Hosteaux "bruikbaar" als stemmenversierder bij de meer klassieke "sossen". Hij kwam op de gemeenteraadslijst en werd verkozen. Dat was niet echt de bedoeling...

Pintje verboden

Maandag stond op de dagorde van de gemeenteraad een belangrijk punt in "enkele schuifjes". Het betrof de goedkeuring van een "plan" om lastpak "2060" - naar het postnummer - in de greep van Recht en Orde te krijgen. Een plan van Janssens en C° dat door extreemrechts en simpel rechts omarmd werd. Een plan dat voor de zoveelste keer zwaar discriminerende maatregelen en op het randje onwettelijke ingrepen bevat.

De gemeenteraad keurde dat hele plan tenslotte na wat gebeuzel goed. Het VB was enthousiast. Weer een stuk van haar programma onder een socialistische burgemeester verwezenlijkt. Er waren enkel tegenstemmen, van Groen! en van de nog even SP.A-er Frank Hostaux die nadrukkelijk aankondigde tegen zijn fractie te stemmen.

Wat elders een fait divers is, een afwijkende mening, is in de Antwerpse SP.A een stalinistisch drama. Kadaverdiscipline is er reëel. Fractievoorzitter Jo Vermeulen, van Groen! overgelopen naar de meer lucratieve SP.A, spaart de roe niet op de vergaderingen. Allen stemmen en spreken uit één mond.

Weinigen zijn geroepen om een deuntje af te draaien tijdens de gemeenteraad. En al zeker de proleet Frank Hosteaux niet. Hem werd verboden tussen te komen over zijn eigen wijk, over "het plan" om daar de boel verder op te kuisen. Dat was eindelijk de druppel teveel. Eindelijk, omdat zijn vrienden en buurtbewoners zich al lang afvroegen hoe hij het in godsnaam uithield in die SP.A-fractie die een politiek voorstaat die een oude dokwerker en buurtwerker niet kan, niet mag slikken.

"Pro's en contra's"

Het waren zijn fractie en de andere gemeenteraadsleden die, die maandagavond moesten slikken. Frank Hosteaux gaf zijn definitie van twee partijgenoten, in volle zitting : "Ik ben het beu als nitwit behandeld te worden, burgemeester Patrick Janssens. U doet alsof u God de vader bent en Jo Vermeulen de heilige Petrus. In mijn wijk worden de zwakkeren geviseerd, de prostituees, daklozen, verslavingszieken, de vele werklozen, gezinnen met een extreem laag inkomen, mensen zonder papieren,... De rijken worden op hun wenken bediend, de armen opgejaagd. Ik heb er genoeg van, burgemeester. Wij zijn in onze wijk verdeeld in pro's en contra's het beleid. Ik behoor tot de contra's."

Klare taal waarmee Frank Hosteaux zich duidelijk als stem van de sociaal uitgeslotenen profileerde, tegen de rest van de gemeenteraad en de SP.A in. Het "plan" werd goedgekeurd, min twee stemmen. Van Groen! en van Hosteaux dus. Een "plan" dat opnieuw met haken en ogen aan mekaar hangt, discriminerend en op het randje van het onwettelijke.

Het VB juichte. Advocaat Hugo Coveliers (VLOTT - VB) wees wel op de juridische risico's. Wordt hier niet gediscrimineerd op basis van woonplaats bijvoorbeeld ? Wat in het arme Noord verboden is en op het "bruisende" Zuid kan. Arm of rijk. Mensen zullen geverbaliseerd worden wanneer ze "de neiging" vertonen drugs te kopen. Is er dan sprake van een bewijsbaar opzet? Advocaten slijpen de messen al. Janssens beweerde dat de stad klaarstaat voor een klacht bij de Raad van State. Hij is er gerust in...

In de namiddag werd op het kabinet een kleine delegatie van hoofdzakelijk "zwarte" cafébazen van op en rond het De Coninckplein ontvangen, niet door de burgemeester zelf. Ze hadden terechte klachten over het sluitingsuur om 1u in een groot deel van de wijk. Dat was al in het lang en breed in de media aangekondigd, voor het 's avonds gestemd werd.

De bewoners, de horeca werden niet om hun mening gevraagd. Oeps, foutje... Janssens en zijn bestuur krijgen het rechtse beleid als een boemerang in hun gezicht. Hosteaux is duidelijk, er wordt ook een burencomité opgericht dat nadrukkelijk los van de stad wil werken : NOORD ant - woord. Woensdag wordt het om 20u voorgesteld in Centrum de Wijk, Lange Scholierstraat 94. Iedereen welkom.

Hosteaux uit SP.A-fractie

Hosteaux tijdens de gemeenteraad van 20/12/10 : "U pleegt broodroof, burgemeester. U hebt een dubbele, verborgen agenda. Elke horecazaak moet kansen krijgen, niet slechts de chique die in uw elitaire visie passen. De volkscafés zullen op termijn alle moeten verdwijnen, wanneer u uw zin krijgt. "Den 2060" is een volkswijk, groter dan Mechelen, met 70.000 inwoners. Haar stem wordt noch op deze raad noch in de socialistische fractie gehoord. Ik ben het beu in die fractie gemanipuleerd te worden. Ik stem tegen. Ik hou mijn ontslag uit de fractie in beraad tot januari."

Zoals gezegd, in de wandelgangen werd dat ontslag bevestigd. Deze ontwikkeling is belangrijk. Ze is symbolisch en zeer concreet voor "den 2060". De mensen nemen het roer zelf in handen en zijn het zat dat hun buurt door de media en de politiek vakkundig gecriminaliseerd wordt. Frank Hosteaux is een belangrijke stem voor 't Noord. Hij werd te lang in de tang genomen door de fractie, door rechtse tenoren als Janssens. Hopelijk houdt hij stand, als onafhankelijk raadslid in de oppositie, gesteund door linkse bewegingen als SP.a Rood en de PVDA.

Frank Hosteaux is een basissocialist. Frank Hosteaux kondigde zijn beslissing om tegen zijn fractie te stemmen reeds zaterdag in Gazet van Antwerpen aan. Men kan verwachten dat zijn "kameraden" het grof geschut zullen bovenhalen om hem opnieuw in het keurslijf te dwingen. Toch kan hij een belangrijk element zijn in het heroveren van de wijken, die "loftsocialisten" als Janssens in handen gaven van extreemrechts.

Deze laatste gemeenteraad van het jaar werd naar traditie afgesloten met een drankje, in Café Den Engel, naast het stadhuis. De SP.A had meteen een gespreksthema...

"NoordLink" met artikel uit Het Nieuwsblad - http://noordlink.wordpress.com/2010/12/21/u-bent-god-de-vader-niet

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door jimmy op woensdag 22 december 2010

  Ik begrijp eigenlijk niet hoe echt linkse (echt links zoals in socialistisch, solidariteit en basisdemocratisch, niet zoals spa-reine) het uithouden onder figuren als Patrik J. en Caroline G. Ok, er zijn problemen op het noord en die problemen moeten worden aangepakt, maar wat zal de door het stadsbestuur gekozen "grote kuis" endlosungs politiek oplossen: niets. Wat ze willen is het noord omvormen tot een buurt waar ze goede en winstgevende vastgoedzaakjes kunnen doen (en door dat negatieve imago blijven die prijzen toch wel vervelend "laag"...) en kunnen doorrijden met de centrale vergrendeling op voor het gemak en niet van de schrik. Soms vraag ik me af dat, stel dat ze heel hun plan kunnen uitvoeren (heel de stad laten veryuppen), waar zal er dan plaats zijn voor de mensen die minder verdienen, steun trekken of helemaal niks hebben? Hebben ze daar een plan voor? Of is gewoon uit het zicht ook goed?

  • door Manu op woensdag 22 december 2010

   Als café's in 2060 om 1 uur de deuren moeten sluiten is dat de doodsteek voor de horeca en een slechte zaak voor 2060...

 • door Peter Calluy op woensdag 22 december 2010

  Allee, bedreigingen en broodroof is toch de specialiteit van de SPA.

  Ik en Marij Uijt Den Bogaard hebben dat zelf mogen ondervinden ivm onze in eerste instantie vertrouwelijke meldingen in 2004-2005 ivm Abu Imran én Jongeren voor Islam.

  Welkom in de club Mr Hostiaux.

  • door Koen Calliauw op woensdag 22 december 2010

   Frank Hosteaux kondigt zijn ontslag uit de Antwerpse SP.A Gemeenteraadsfractie aan. De media behandelen dit besluit oppervlakkig en smeuïg. Dat zal ook de teneur van Janssens en C° zijn. Frank is een volksmens, ex-dokwerker en werd tot ver buiten de stad bekend om zijn Krot Op acties tegen huisjesmelkers. Hij gaf het beleid hier lesjes. Hij is op "de werkvloer" vele keren actiever dan de andere fractieleden. Hij kent zijn veelkleurige wijk door en door. Hij wordt gewaardeerd in "den 2060". En gehààt, door extreem rechts, door het repressief beleid met haar contraproductieve "zero tolerance".

   Het besluit van Hosteaux illustreert hoe de SP.A vervreemd is van de mensen en al lang niets meer te maken heeft met "socialisme". De SP.A is verdwaald in het neo - liberale doolhof. In de wijken is ze onbekend. Ze gaf deze ooit "rode burchten" over aan het Vlaams Belang. Democratische en linkse organisaties / partijen kunnen deze terugwinnen. Mensen als Frank hebben hier in een grote rol te spelen. Ze moeten gesteund worden, want de reactie van de baronnen van de SP.A zal smerig zijn.

   De redactie van DWM vraagt in de kolom hiernaast wat aandacht voor boeken die in dit kader thuishoren. Een standpunt van Erik De Bruyn, van SP.A Rood. Eén van Peters Mertens, voorzitter van de PVDA. En andere. De moedige stap van Frank moet een aanleiding zijn om de linkse frontvorming beter te bestuderen en er - vooral - werk van te maken. Dat hoeft niet op basis van een wereldomvattend, ideologisch verhaal. Dat kan rond overzichtelijke thema's, zoals hoe samen leven in "den 2060". Hoe gezamelijk reageren op het rechtse beleid onder een "socialistische" burgemeester, die in werkelijkheid het programma van het VB uitvoert. Die onverdraagzaamheid creëert.

   SP.A Rood, waar Frank bij aanleunt en de PVDA kunnen hier samenwerken. Met andere progressieve organisaties en mensen. Zoals delen van het CD&V en vakbonden die in 2060 hun lokalen hebben. Deze politieke samenwerking hoeft geen concurentie te zijn voor een comité als NOORD ant-woord. Ze vullen mekaar aan, bereiken de vele die graag in deze wijk wonen en werken en het beu zijn dat hun leef omgeving als een "no go zone" beschouwd wordt.

   Ga als Antwerpenaar of "tourist" deze buurt bezoeken. Met haar Chinese straat, haar prachtige Afrikaanse cafés, haar bonte winkelstraten, haar Turkse, Marokkaanse, Afrikaanse, Oosterse,... winkeltjes met voeding en stoffen. En praat op het De Coninckplein met de daklozen, "hangjongeren", "junks" die daar in klein getal op de bankjes zitten. Het zal je een beter inzicht geven in de werkelijkheid dan de media het doen. En, geloof me, het is zonder "gevaar"... Het zijn maar gewone mensen in hun moelijk leefbare wereld.

   • door J .Vanthieghem op woensdag 22 december 2010

    Jansens én Genet hebben NIETS met socialisme te maken ze nestelen zich in het centrum "salonsocialisten" De baisis (gewone arbeiders , uitkeringstrekkers ) hebben ze slechts nodig als "stemvee".........zolang het nog duurt , nog een 15% is een zielig iets. Frank Hosteaux is nog een "sos" met ballen . Zo'n oprechte mensen zitten bij de verkeerde partij die hoeven géén salonzetel, een stevige stoel is al voldoende, Frank niet afgeven bij de PVDA zou meer je "thuis" zijn . Hou vol je achterban staat achter jou. Succes

    • door jan peeters op woensdag 22 december 2010

     Gelukkig maar zijn er tegenwoordig véél salonsocialisten. Dat wil zeggen de socialisten hun achterban in de loop van een eeuw een salonnetje hebben kunnen aanbieden. Socialisten worden daardoor momenteel een beetje overbodig. Hostiaux is inderdaad misschien meer op zijn plaats bij de PVDA. Hun achterban zijn echter niet meer dan een handvol aktivisten, die niet beseffen dat de gewone mensen een beetje in rust en orde wensen te leven, ook op het Coninckspleintje en in 2060.

     • door J.Vanthieghem op donderdag 23 december 2010

      Beste Jan Peeters .

      Dat "salonnetje " is bij de daklozen en 15% armen VER te zoeken. Ter verduidelijking: ik ben géén lid van de PVDA, maar sta wél achter hun standpunten. En wat de arbieders hebben bekomen is er gekomen door syndicale strijd. Niet door socialisten à la Jansens. Groetjes

    • door froels op zaterdag 25 december 2010

     Zie persbericht van Spa-Rood: http://www.dewereldmorgen.be/blog/froels/2010/12/25/spa-rood-blijft-onverkort-achter-frank-hosteaux-staan Aan J Vanthiegem: u bedoelt waarschijnlijk GENNEZ (Caroline)?

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties