about
Toon menu
Opinie

Financiële crisis in Europa: stop het geknutsel en ontwapen de markten!

Nog maar eens een kwade zondag voor de Europese ministers van financiën. Over en weer geslingerd tussen de bevliegingen van de financiële markten, hebben zij de 28e november, samen met het IMF, een nieuw reddingsplan voor de banken ineen geknutseld en tot “Hulpplan voor Ierland” herdoopt.
donderdag 9 december 2010

85 miljard euro!

Dat plan, 85 miljard euro geleverd door de Europese Unie en het IMF, tracht officieel de Ierse banken van het failliet te vrijwaren. In feite is het een nieuw wanhopig gebaar om het moment van de waarheid terug te dringen.

Anders echter dan in de vorige episodes vindt men geen ‘experten’ meer die zouden verklaren dat men deze keer de crisis heeft bedwongen.

Haar verslechtering is integendeel niet te vermijden zolang men de financiële markten niet zal hebben ‘ontwapend’.

Weet je nog? Het intussen beroemde redactioneel in Le Monde Diplomatique in 1998 van Ignacio Ramonet dat leidde tot de start van de andersglobalistische Attac beweging?

“Ontwapen de markten” was de profetische titel.

De logica van het aangekondigde plan is doorzichtig: de crediteurs van de Ierse banken – Europese en internationale banken en investeringsfondsen – willen geen enkele eurocent verliezen.

De Ierse overheid nationaliseert haar banken om alle schulden te kunnen terugbetalen en zo de financiële industrie, beleggers en speculanten, gerust te stellen; dit in de geafficheerde hoop later, als het onweer voorbij is, deze banken terug te privatiseren.

Om deze ‘verzekering voor alle risico’s’, aan de internationale banken aangeboden, te financieren, legt Ierland, na Griekenland, aanzienlijke opofferingen op aan de eigen bevolking.

Portugal is eveneens op het matje geroepen. De speculanten – te beginnen met de grote Europese banken zelf – nemen reeds het volgende doelwit in het vizier: Spanje dat zoals Ierland geruïneerd is door de immobiliënkrach.

De zondagsknutselaars zullen weldra geen middelen meer ter beschikking hebben. Vroeg of laat zullen zij de evidentie onder ogen moeten zien: de schulden van de landen, veroorzaakt door de recessie en door de redding van de banken, zullen niet terugbetaald kunnen worden.

Het sociale verzet dat in Europa aangroeit, zal het financiële bedrijf niet toelaten de ganse rekening door de bevolking te doen betalen. Duitsland heeft de partners er mee kunnen doen instemmen dat bij een volgende crisis de crediteurs, vanaf 2013, belast zouden kunnen worden, van geval tot geval … en als 85% onder hen er mee akkoord gaan.

Noodzakelijke maatregelen

Om de aan de gang zijnde instorting van de eurozone af te wenden, zal men zeker verder moeten gaan dan dit geknutsel:

-         Taxatie en strikte regeling van financiële transacties, te beginnen met transacties met betrekking tot de euro; verbod op het speculeren rond overheidsschulden; het stoppen van de regelingen met minnelijke schikking.

-         Banken die te erg in de schulden zitten failliet verklaren zonder schadevergoeding te betalen aan de schuldeisers en aandeelhouders die winsten hebben opgestapeld door met vuur te spelen.

-         Nationalisering van de banken die met overheidsfondsen van de ondergang gered werden. Deze banken zullen snel gesocialiseerd moeten worden, ttz. geplaatst worden onder democratische controle van loontrekkenden, burgers en overheid.

-         Een verbod aan de depositobanken die het spaargeld van de particulieren beheren, om te speculeren en om filialen te hebben in belastingsparadijzen.

-         Een herschikking van de schuld, zelfs een gedeeltelijke kwijtschelding voor de landen die verstikken onder de zware overheidsschuld: de schuld die tot stand gekomen is door fiscale cadeau’s aan de rijken, door de financiële crisis en door de redding van de banken is een onterechte schuld.

-         Ook nog een gedeeltelijke aanmunting van de overheidsschuld door de Europese Centrale Bank die de staatsobligaties rechtstreeks bij hun uitgave opkoopt.

Als er geen maatregelen komen om de dictatuur van de financiële markten te breken, zullen de eurozone en de hele Unie wegzakken in een aangekondigde chaos, een bron van niet te voorspellen politieke schokgolven.

Voor Attac Vlaanderen

Eric Goeman, woordvoerder

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door R. Verbeke op vrijdag 10 december 2010

  Ondertussen dragen wij al volop de garantie ter waarde van 2.270 euro per inwoner voor de bodemloze putten van de Ierse e.a. banken. Dit in het kader va den "lopende zaken" van deze regering en gestemd door ALLE partijen, zowel van de regering Leterme als de partijen aan tafel van de formatie. Van deze Belgische garantie voor een bedrag van minstens 15 miljard euro is nu al 1,5 miljard geactiveerd. Het OCMW-Antwerpen moet evenwel 10 miljoen euro gaan lenen om de leefloners uit te betalen omdat de federale regering niet kan tussenkomen wegens...lopende zaken ! De ene lopende zaak is blijkbaar de andere niet. They cannot feed the poor and they fund banks ! Omdat deze garantie onwettig en onrechtvaardig is trekken burgers naar de rechtbank. Omdat de Europese leiders zelf weten dat dit alles tegen hun eigen wetten is stelt onze aller Herman Van Rompuy doodleuk voor op de komende EU-top om.... het Verdrag van Lissabon te wijzigigen op maat van de bankiers en een permanente reddingsmechanisme te maken voor de bankiers. Wij zijn het volk ! Volksraadpleging ! Wij draaien niet op voor de risico's die de bankiers namen !

  Afspraak: Brussel Shumann voor de EU-Comissie donderdag 16/12 om 17 u

  Zie ook: http://www.anderepolitiek.be/nieuwecap/modules/news/article.php?storyid=1592

 • door danielverhoeven op vrijdag 10 december 2010

  De crisis kostte onze sociale zekerheid 2,2 miljard... Het volstaat blijkbaar niet dat VOKA, VBO... de politieke aanval inzetten om dat waanzinnig casino-kapitalisme overeind te houden, ze hollen ons sociaal zekerheidssysteem ook uit door hun onverantwoord sociaal-economisch gedrag. Het negatieve saldo is vooral te wijten aan crisismaatregelen, zoals tijdelijke werkloosheid. Het Rekenhof stelde een 'algemene toename vast van de uitgaven voor sociale uitkeringen, zowel voor de loontrekkenden als de zelfstandigen.'

  De maatregelen die Attac voorstelt zijn inspirerend voor onze nog bescheiden Gentse actie, gelanceerd door het ABVV, maar uitdeinend naar het middenveld. Op 22 december worden de actievoorstellen besproken in de kelder van de Centrale om 19h30 de actievoorstellen te bespreken. Think global, act local. Voor alle duidelijkheid, alle nationale, Europese en internationale acties krijgen evengoed mijn warme ondersteuning.

 • door Frank Roossens op vrijdag 10 december 2010

  "Banken die te erg in de schulden zitten failliet verklaren zonder schadevergoeding te betalen aan de schuldeisers en aandeelhouders die winsten hebben opgestapeld door met vuur te spelen"

  U beseft hopelijk toch dat u hier zegt dat iedere spaarder (zowat 99%) hierdoor zijn geld kwijt is? Nou...

  • door danielverhoeven op vrijdag 10 december 2010

   Ha ik wist niet dat je door je geld op de spaarbank te zetten rijk kon worden. Kan je me zeggen bij welke spaarbank het is. Aan sommige mensen moet je echt alles uitleggen, De Belgische regering staat garandeert spaarders bij faling tot 100.000 €

   Top tien van de grappigste bijsluiter-teksten: *een diepvriesmaaltijd: 'ontdooien voor consumptie' *een haardroger: 'niet gebruiken terwijl u slaapt' *een supermanpak voor kinderen: 'het drager van dit pak stelt de drager niet in staat om te vliegen' *voorverpakte zalm in de supermarkt: 'waarschuwing: bevat vis' *een doos tiramisu: 'niet omdraaien', vermeld op de onderkant *een strijkijzer: 'strijk uw kleding niet terwijl u ze draagt' *een stuk zeep: 'te gebruiken als zeep' *een pakje noten: 'open eerst het pakje en eet dan de noten' *kerstboomverlichting: 'alleen te gebruiken binnenshuis en buitenshuis' *een hoestdrankje voor kinderen: 'na de inname niet autorijden' *een slaapmiddeltje: 'kan slaperigheid veroorzaken'

   Ook blijkt een overheidsbank de beste garantie te zijn voor uw spaargeld: Zie http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/verkiezingen2010/partijen/GROEN/1.786064

   • door svdl op zaterdag 11 december 2010

    Nagel op de kop.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties