Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De meest onethische lobbyisten van 2010

De Worst EU Lobbying Awards 2010 gaan naar energiebedrijf RWE npower, zakenbank Goldman Sachs en lobbygroep ISDA. Ongeveer 10.000 burgers stemden op hun favoriet binnen de categorieën klimaat en financiën. En voor het eerst in het bestaan van de Awards nam een winnaar de prijs in ontvangst.
donderdag 2 december 2010

Het Duitse energiebedrijf RWE npower won met 58 procent van de stemmen binnen de categorie 'klimaat'.

“De Europese burgers hebben genoeg van grote bedrijven die lobbyen tegen effectieve klimaatwetgeving”, zegt Nina Katzemich van de waakhond LobbyControl. “RWE npower profileert zich als een groen bedrijf, maar het lobbiet ondertussen voor het voortbestaan van haar kolenmijnen en oliefabrieken. En om dat groene imago in stand te houden, investeert RWE in dure reclamecampagnes.”

De winnaar komt opdagen

Matthias Dürr, hoofd van RWE in Brussel kwam de prijs in ontvangst nemen. En dat is een primeur in het bestaan van de Worst EU lobbying Awards. “We staan open voor dialoog”, zegt Dürr. “En ik ging op jullie uitnodiging in omdat dit een begin kan zijn van die dialoog.”

De andere genomineerden in de categorie 'klimaat' waren: BusinessEurope (24 procent) en ArcelorMittal (18 procent).

Geen regulering voor de financiële sector

In de categorie 'financiën' won de lobbygroep voor derivaten ISDA waar zakenbank Goldman Sachs deel van uitmaakt met 59 procent van de stemmen. De Royal Bank of Scotland (23 procent) en de lobbygroepen AIMA en EVCA voor hedge funds en private equity-fondsen (18 procent) waren de andere genomineerden.

“Derivaten speelden een sleutelrol in het ontstaan van de financiële crisis, maar ISDA en Goldman Sachs ontkennen dat”, zegt Olivier Hoedeman van de lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO).

“Nadat de crisis uitbrak, zette de Europese Commissie adviesgroepen op om nieuwe wetsvoorstellen te ontwerpen. ISDA en Goldman Sachs slaagden erin om de adviesgroep voor derivaten volledig te domineren. Daarom zijn de wetsvoorstellen van de Commissie om de derivatenmarkt te reguleren zo zwak. Maar Goldman Sachs en ISDA zijn nog steeds niet tevreden. Ze richten hun pijlen nu op het Europees Parlement om de wetgeving verder af te zwakken.”

Bericht aan de Commissie

“De mensen die hun stem uitbrachten, gaven een duidelijk signaal aan de Europese Commissie”, zegt Paul de Clerck van de milieubeweging Friends of the Earth Europe (FoEE). “De Commissie moet voorkomen dat commerciële lobbygroepen buitensporige toegang krijgen tot de Europese besluitvorming. Wij zetten de strijd in ieder geval voort.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door svdl op vrijdag 3 december 2010

  Opakken en aanklacht in Den Haag wegens economisch terrorisme en misdaden tegen de mensheid. Kan geen doordenker meer zijn hé?!

 • door dominator op vrijdag 3 december 2010

  jep...... zo zie je maar dat deze ziekte in de genen van dit soort "ras" geprint is en tegengif ,hoe sterk ook, genezen kan dit het niet ..... de hunkering naar geld en macht zit er bij dit 'ras' zo in gebakken dat het een normaal iets geworden is ...... " survival of the fitness "noemen zij het fier ......tja ...:-(

 • door Paul Goossens op vrijdag 3 december 2010

  "Ras", "misdaden tegen de mensheid"...sjonge jonge toch. weten jullie eigenlijk wel wat lobyisten doen? Ze informeren beleidsmakers (en nee, niet met dollarzakken, maar met position papers en voorstellen). Beleidsmakers maken hier gebruik van want - oh verrassing - een mens kan niet van alels op de hoogte zijn. Ook vakbonden en milieuorganisaties doen aan lobbywerk hoor, moeten zij ook naar Den Haag?

 • door Ellen Van Campenhout op vrijdag 7 januari 2011

  Er is inderdaad nood aan lobbyisten en lobbyen is een democratisch recht. Het probleem is dat slechts tien procent van de lobbyisten in de EU algemene, publieke belangen vertegenwoordigt. Twee derde lobbiet in het belang van het bedrijfsleven. Bovendien hebben bedrijven, maar dat geldt niet voor KMO's, veel meer financiële middelen ter beschikking dan burgerorganisaties. Er is dus duidelijk sprake van een onevenwicht en de Europese Commissie werkt dit zelfs in de hand door voorrang te geven aan bedrijfsbelangen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties