Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Partnergeweld moet worden aangepakt"

ANTWERPEN - Donderdag 25 november is uitgeroepen tot Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Voor de gelegenheid gaat in de Universiteit Antwerpen de filmpremière van "Verborgen Vrouwen" van Mohammed Ihkan en Chris Schillemans door. Hun bedoeling is partnergeweld bespreekbaar te maken.
maandag 22 november 2010

In de nieuwste documentaire van de private stichting Communicatie in beeld (CIB) gaan het duo Mohammed Ihkan en Chris Schillemans de confrontatie met partnergeweld aan.

Fysieke en psychische schade

Twee vrouwen, Fatima en Ghizlène, vertellen over geweld in hun relatie. Wat hen overkwam, tart elke verbeelding. 

Fatima groeide als kind vrij op in België, maar werd tijdens haar huwelijk twintig jaar lang in huis opgesloten door haar echtgenoot. Daarbij werd zij stelselmatig fysiek en psychisch mishandeld.

Ghizlènes geschiedenis is al even onbeschrijflijk. Als jonge vrouw werd zij jarenlang door haar man gemanipuleerd en geweld aangedaan. Met alle fysieke en psychische gevolgen van dien. 

Ondanks de schrijnende realiteit, toont deze documentaire ook een beetje hoop. Zowel Fatima als Ghizlène zijn erin geslaagd om de negatieve spiraal te doorbreken, hun echtgenotes aan te geven en met een nieuw leven te starten. 

Verantwoordelijkheid nemen

"Partnergeweld komt helaas in alle culturen voor", vertelt cineast Mohammed Ihkan. "Voor deze documentaire vonden we toevallig twee Marokkaanse vrouwen die bereid waren hun geschiedenis te delen."

"Ik vind het schandalig dat zulke dingen vandaag de dag nog gebeuren. Dit moet stoppen, en bespreekbaar gemaakt worden. Families of buren kunnen zich niet in zwijgen hullen. Iedereen die dit ziet of hoort, moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen."

Chris Schillemans nam de interviews in de documentaire af. Schillemans: "Deze documentaire is dus bedoeld om het thema bespreekbaar te maken. En om mensen te motiveren actief op te treden tegen dit geweld."

Panelgesprek op de universiteit

Ihkan: "Deze documentaire is ook interessant voor mensen die professioneel in aanraking komen met partnergeweld. Donderdag 25 november organiseren wij na de première ook een panelgesprek."

"Vertegenwoordigers van de Antwerpse politie, van Voem vzw en Steunpunt allochtone meisjes en vrouwen (SAMV) gaan samen in gesprek over dit thema."

Ook geeft deze documentaire een aantal adressen voor slachtofferhulp rond partnergeweld. In Antwerpen kan men terecht bij CAW Metropool, Voem vzw en de Unie van Turkse Verenigingen. 

"Verborgen Vrouwen" gaat deze donderdag 25 november om 14u in première in de Universiteit Antwerpen. Na de documentaire volgt een nabespreking. Plaats van vertoning: Stadscampus, Promotiezaal Grauwzusters, Lange Sint-Annastraat 7 te 2000 Antwerpen.

Wil je zelf een vertoning organiseren?  Meer info vind je op de website van CIB of mail naar chrisschillemans@scarlet.be of bel naar 0485 / 170.266. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door JDH op dinsdag 23 november 2010

    Het gaat hier niet eens meer om partnergeweld, straks zien we weer overal posters met mannen die hun vrouw slaan, hoeveel mannen zijn al niet getraumatiseerd? Het gaat hier om een puur zwartmagische situatie, die krankzinnig is volgens de begrippen van voor het ontstaan van psychologie en psychiatrie, en voor het ontstaan van christendom en zelfs eerdere beschaving. Alleen al de ongeziene aanwezigheid verziekt een samenleving. Ga dit liever niet te veel socialiseren, zodat iedereen op dat niveau komt te staan, zoals in een land als Nederland wel is gebeurd. Dat is precies waarin het element van zwarte magie schult. Schuilt? Mogelijk zijn zelfs alle betrokkenen slachtoffer daarvan. Dan moet ook dat alles bespreekbaar zijn.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties