Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Is there something rotten in the state of temporary jobs?

Lobbyist Jan Denys van uitzendreus Randstad mocht zich nog eens verontschuldigen voor het discriminerende gedrag van een uitzendconsulent. Er is echter meer aan de hand dan een beroepsfoutje. "Uitzendkantoren bepalen wie de risicogroepen op de arbeidsmarkt zijn en blijven", schrijft Luc Purnelle.
woensdag 13 oktober 2010

Het wordt een wederkerend fenomeen, Jan Denys van Randstad die zijn excuses moet aanbieden voor de “ernstige beroepsfouten” van uitzendconsulenten. En daarmee aangeeft dat je als onderneming natuurlijk hier of daar wel eens een rotte appel in dienst hebt, een consulente die je dan de laan uitstuurt bijvoorbeeld, maar dat er met zijn sector geen echt probleem is.

De uitzendsector heeft geen probleem met racisme. De uitzendsector is niet verantwoordelijk voor jobadvertenties waarin hardwerkende arbeiders een “foute attitude” aangepraat wordt. De uitzendsector is een zegen voor de mensheid en de economie, alleen jammer dat zo weinigen dat inzien.

Volgens Denys hebben het “racismedossier” en het “DAF-geval” ook niets met elkaar te maken. Uiteraard niet. Individuele beroepsfouten, van individuele werknemers van Randstad. Geen enkele verantwoordelijkheid van de directie van de uitzendreus. Met Denys als grote Pontius Pilatus, zijn handen in de onschuld wassend, en tussendoor nog hier en daar een natrap verkopend aan de risicogroepen op de arbeidsmarkt, van wie het, dat kunnen we toch niet ontkennen, 'vooral hun eigen schuld is'.

Ze zijn kortgeschoold, ze zijn oud, ze zijn ,godbetert, moslim. Geen wonder dat geen enkele werkgever zulke schoelies op zijn werkvloer toelaat. De uitzendkantoren voeren enkel de wil van de klanten, in deze de ondernemingen, uit. Verantwoordelijkheid, neen, die hebben zij niet.

In een economie waar voor bepaalde banen uitzendwerk hét instroomkanaal is, kan je die verantwoordelijkheid toch moeilijk ontkennen. Het zijn Randstad, Start People, ASAP en Ago die bepalen wie er aan de slag komt en wie niet. Zij doen de selectie en de aanvoer voor een hoop jobs. En laten dat nu net die jobs zijn waar zelden of nooit iemand dadelijk een arbeidsovereenkomst met de werkgever krijgt.

Als je dan, à la tête du client, sommige werkzoekenden nooit doorstuurt, bega je meer dan een beroepsfout. Dan bepaal jij wie de risicogroepen op de arbeidsmarkt zijn en blijven. Dan laat je Jezus of Barabas gewoon over aan de markt. Ik vind het een mooie term, het Pilatus-kapitalisme.

Naar aanleiding van de recent uitgekeerde nobelprijs economie schreef Guy Tegenbos in zijn commentaarartikel in De Standaard: “Brussel - en al degenen die het Belgische sociaal-economische beleid voeren - zouden best ook eens Peter Diamond, Dale Mortensen en Christopher Pissarides uitnodigen. De drie Nobelprijswinnaars economie. Die leerden dat niet uitkeringen, maar een actief arbeidsmarktbeleid, vorming, opleiding en flexibilisering van de arbeidskrachten welvaart scheppen en armoede verminderen. Het grootste deel van de wereld weet dat al. Brussel en België nog niet.”

Tegenbos gaat hier wel erg kort door de bocht als hij beweert dat uitkeringen geen wezenlijke middelen zijn in de strijd tegen armoede, maar heeft in wezen gelijk dat een actief arbeidsmarktbeleid nodig is om werkloosheid, zeker bij de zwakste werkzoekenden, tegen te gaan. Dat heeft echter alleen zin als alle actoren op die arbeidsmarkt zich aan enkele regeltjes houden. Een bende outlaws die langs de kant een ander spelletje spelen, zorgen enkel voor meer frustratie en gelatenheid.

Luc Purnelle

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Jo Vervoort op woensdag 13 oktober 2010

    Er zijn mensen die jarenlang - en dan heb ik het over bijna 10 jaar - met eendagscontracten werken en leven. Privacyregels laten mij niet toe namen te noemen. Ik vind dat er wel een einde mag komen aan het opvoeren van PR-officers van interimbedrijven als arbeidsmarktspecialisten. Die mensen dienen op de eerste plaats de belangen van hun sector & onderneming, en dat is OK, maar dan moeten ze ook als dusdanig voorgesteld worden.

  • door vanfrachem marc op donderdag 14 oktober 2010

    het wordt eens tijd dat deze sector (gelegaliserde copelbazerij) aan banden wordt gelegd .alleen waarvoor intrim werk in leven is geroepen mag nog toegepast worden en dat betekend. een zieke vervangen, bij uitzonderlijk vermeerdering van werk en dat betekend niet 6 maand of langer.en uitzonderlijk werk wat niet tot het bedrijf zijn normale bedrijvigheid hoort.alleen dan mogen er intrimmers aan de slag.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties