Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Schauvliege bespaart fors op volkshogescholen

Een eerste deelsector van cultuur verliest 25 procent. Wie volgt? De FOV, de belangenverdediger voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk, is ongerust over de besparingsplannen die Vlaams minister van Cultuur, Joke Schauvliege (CD&V), heeft met de sector.
woensdag 13 oktober 2010


In Nederland is de cultuursector woedend over de afspraken die de regeringspartners daar hebben gemaakt over de budgetten voor cultuur: deze zouden met een kwart verminderen.

In Vlaanderen is het nog lang niet zover, is de toon in de communicatie van de Vlaamse regering. Tijdens het debat over de Septemberverklaring stelde cultuurminister Schauvliege expliciet dat cultuur niet méér inlevert dan andere sectoren, meer bepaald 2,3 procent.

De concrete realiteit is anders: haar eerste 25-procent-hakbijl heeft zijn werk gedaan. De twijfelachtige eer gaat naar de volkshogescholen – ook wel Vormingplus-centra genoemd. Zij vormen een deelsector binnen het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

De FOV, belangenverdediger voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk, kreeg recent van minister Schauvliege de koude mededeling dat de volkshogescholen vanaf 1 januari 2011 twee miljoen euro van hun jaarlijkse werkingsmiddelen verliezen. Samen met de zogenaamde lineaire besparingen die de cultuursectoren nu al dragen, is hiermee de symbolische grens van een vermindering van het budget met 25 procent overschreden.

Door deze beslissing is meteen duidelijk dat elke sector binnen Cultuur voortaan vogelvrij is verklaard. Blijkbaar hoeft een regering zich nergens meer op te baseren om een sector te wurgen. De Vormingplus-centra kregen in 2009 vanwege de overheid immers allemaal een positieve evaluatie van hun werk over de voorbije vijf jaar.

De onrust binnen heel de sociaal-culturele sector neemt hand over hand toe. Weldra moet de minister beslissen over de enveloppe voor de sociaal-culturele bewegingen en ook hier dreigen zware tekorten.

Voor de sociaal-culturele verenigingen staat het water eveneens tot boven de lippen. Tel daarbij het schrappen van de niet-arbeidsmarktgerichte opleidingscheques en het beeld is duidelijk: er waait een kille wind door de warme samenleving uit de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Kris Peeters …

Dirk Verbist

Dirk Verbist is directeur bij FOV, de belangenbehartiger van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Deze sector omvat vandaag 124 organisaties, opgedeeld in een aantal werkvormen: de verenigingen, de bewegingen en de vormingsinstellingen. De volkshogescholen of Vormingplus-centra, behoren tot deze laatste werksoort.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door Bernard Desmet op donderdag 14 oktober 2010

  Niet alleen Vlaanderen en Joke Schavlieghe slaan toe. In Brussel wil groen VGC-collegelid ook minder geld uittrekken voor het osciaal-cultureel werk, nog geen twee jaar nadat zijn voorganger, de SP.aer pascal smet al fors op de loonsubsidies heeft bezuinigd. In Brussel is het SCW wel in actie geschoten (cf. persbereicht 'kiest de overheid voor een bruisend verenigingsleven'

 • door Tim op donderdag 14 oktober 2010

  De Vormingpluscentra alvast niet ! Help ons in het verzet tegen de blinde besparingen van minister Schauvlieghe en teken de petitie op

  www.vormingplus.be

  • door Martine Nijs op donderdag 14 oktober 2010

   Een kwart minder... Vorming is een essentieel bestanddeel van o.m. integratie. Daarop besparen ? Spijtig... De "warme" samenleving waar het goed leven is voor iedereen brokkelt weeral een stukje verder af...

 • door Werner Godfroid op donderdag 14 oktober 2010

  Joke Schauvlieghe hakt in de budgetten, Muyters zet het mes in de opleidingscheques. Wie volgt ? Waar is de "warme" samenleving van Kris Peeters?

 • door Frans Luys op donderdag 14 oktober 2010

  Gewone soc. cult. verenigingen hadden het al moeilijk. Hun terrein wordt ingenomen door Gemeentes die dure dingen kunnen organiseren en door de Vlaamse staat georganiseerde Volkshogescholen. Volkshogescholen hebben toch veel personeelsleden nodig om hun interessante programma's te organiseren. De kostprijs van dat vormingswerk is toch zeer hoog.

  • door Patricia Toebinte op dinsdag 23 november 2010

   Mr. Luyts, ten eerste snap ik uw redenering niet over verschil in "gewone" soc. cult. verenigingen en de vormingplussen. Ten tweede hebben de vormingplussen via het desbetreffende decreet niet 1 maar 4 opdrachten gekregen, waarvan het organiseren van vorming er maar eentje is. Spijtig dat u terugvalt op "ons" en "dat andere vormingswerk". Ik had gehoopt dat we die discussie eindelijk zouden kunnen begraven.

 • door viona westra op donderdag 14 oktober 2010

  We voelden het aankomen. We = de Vormingplussen. Maar dat het zo erg zou zijn, is nauwelijks te geloven. Dat betekent niet alleen dat er grondig moet nagedacht worden over het personeelsbestand, maar ook dat een heleboel projecten nu wel kunnen vergeten worden. Het gaat per vorming+ namelijk over meer dan 100.000€! Dat betekent dat alles wat werd opgebouwd: de samenwerkingen met de gemeentes, met sociaal-culturele verenigingen, met de provincies, met multiculturele projecten, in het gedrang komt. Vermits ik zowel binnen een vorming+ actief ben (Oost-Brabant) als een sociaal-culturele vereniging (het Vermeylenfonds) hoop je dat er een vorm van solidariteit kan ontstaan om deze plannen alsnog te dwarsbomen. Ik denk niet dat we bij schouwvliegje zelf moeten zijn: die weet, denk ik amper waar het over gaat en houdt het handje van haar mentor Kris Peeters goed vast. Het is dezelfde Peeters die binnen zijn vroegere NCMW (Christelijke middenstandorganisatie) ook de geëngageerde cultuurdienst altijd heeft tegengewerkt en onthoofd. Vlaanderen wordt een technocratisch robotje, met weinig in het hoofd, behalve een enorme economische eerzucht en een misprijzen voor iedereen die het anders, humaner, aanpakt. Ik zie de sociaal-culturele verenigingen op dit ogenblik nog niet op de bres springen voor hun "collega's", die ze vaak eerder als concurrenten, als tegenstanders hebben gezien, wegens hun professionalisme en geldpot die het toeliet een efficiënte organisatie te bouwen. Wie volgt in deze hakbijlstrategie? Boer, pas op je ganzen!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties