Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

"De modale Fransman is boos en begrijpt de stakers niet"

De modale Fransman is tegen de staking, besloot VRT-journaliste Hanne Decoutere na een tweetal gesprekjes met gestrande reizigers in een treinstation. Om te weten te komen dat volgens onderzoek zeventig procent van de Fransen achter de acties staat, moesten we bij de Nederlandse openbare omroep NOS zijn. Marc Puyol geeft mediakritiek.
woensdag 13 oktober 2010


Ook het NOS-Journaal bij onze Nederlandse buren gaf niet meer dan twee minuten aandacht aan deze staking (1).  Die zou nochtans tussen de twee en de vier miljoen mensen op de been hebben gebracht in Frankrijk. Maar de toon van de NOS-berichtgeving kon niet meer contrasteren met die van de VRT (2). 

De NOS vertrok vanuit het feit dat 70 procent van de Fransen in september achter de staking tegen de pensioenhervorming stonden. Dit volgens een peiling die in de Franse media verscheen (3). 

Daarnaast zou iets meer dan 60 procent van de Fransen ook te vinden zijn voor langlopende acties, zo meldde de krant Le Parisien op basis van eigen peilingen (4). Bovendien is de deelname aan deze staking groter dan bij eerdere acties in september.

Cijfers dus, die de NOS niet kon negeren, vermits de draagkracht van een staking natuurlijk een onmisbaar item is in de berichtgeving erover. De 'modale Fransman' die op de Nederlandse tv aan het woord kwam, stond dan ook positief tegenover de staking. Iets wat in elk geval een stuk representatiever en correcter was dan wat we bij de VRT te zien kregen.

Wat viel er te zien? Eerst een normale reportage, met reacties van stakende scholieren en manifestanten, om vervolgens een 'lamgelegd' treinstation als uitgangspunt te nemen voor wat de 'modale Fransman' denkt.

Inderdaad, het citaat uit de titel komt letterlijk uit de offscreen commentaar van de verslaggeefsster ter plekke. Iets wat enkel op nattevingerwerk en op een specifieke context gebaseerd is, niét op de eerder genoemde feiten.

Hanne Decoutere vond het ook nog nodig om zich tot slot af te vragen of zo'n staking wel nut had, vermits "de wet toch al was goedgekeurd en enkel nog van kracht moest worden" en "bovendien slechts 8 procent van de Franse werknemers lid zijn van een vakbond". Wat dat laatste ertoe doet, is niet meteen duidelijk.

Maar het is in elk geval een beetje zorgwekkend: een reporter geeft haar opinie over de staking, zonder zich te baseren op feiten, en insinueert zaken die vanwege de gebrekkige informatie en het gebrek aan een ander standpunt of opinie, als feiten worden geserveerd.

Dat er met de mainstream media énorm veel misloopt op vlak van berichtgeving, weten we al langer. Desinformatie en 'bandwerk', met alle fouten, vertekeningen en verlies aan informatie van dien zijn al langer schering en inslag.

De 'Fox-stap' van VRT

Het lijkt er evenwel sterk op dat de VRT met de verslaggeving die gisteren uit Parijs ging, de 'Fox-stap' neemt, waarbij onomwonden één specifieke mening en agenda wordt weergegeven, zonder zich daarbij te baseren op harde feiten. 

De manier waarop Hanne Decoutere gisteren rapporteerde over de staking is niets meer en niets minder dan de Vlaamse versie van de fameuze 'People say'-methodiek die we al langer bij Fox News en andere agendagebonden media zien, met name in de VS.

We kunnen hopen dat dit een geïsoleerd incident was, maar we mogen ook niet vergeten dat de VRT nog steeds de openbare omroep is. Dit soort berichtgeving moet dus systematisch aangekaart worden, te meer omdat de omroep in feite gerund wordt door vertegenwoordigers van de verkozen partijen.

Misschien hebben weinigen onder hen belang bij een positieve berichtgeving over stakingen in het buitenland, die schijnbaar wél strijdbaar zijn en verder willen gaan dan de obligate stadswandeling?

Een open deur.

Marc Puyol

Marc Puyol (°1987) is een werkstudent en muziekliefhebber. Hij is politiek actief bij de Linkse Socialistische Partij en Actief Linkse Studenten.

Bronnen:

1. http://nos.nl/video/190813-grote-stakingsdag-in-frankrijk.html

2. http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/101012_Frankrijk_Stakingen

3. http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2010/10/09/97002-20101009FILWWW00356-71-des-francais-favorables-a-la-greve.php

4. http://fr.news.yahoo.com/4/20101011/tts-france-retraites-sondage-ca02f96.html

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door piet db op donderdag 14 oktober 2010

  Het was mij (en waarschijnlijk nog vele anderen) inderdaad ook opgevallen. En deed mij ook denken aan soortgelijke voorvallen op onze regionale (want Vlaams) zender. De steevast diepste zieleroerselen van een bepaald soort reizigers bij een trein- of vliegtuigstaking bvb. En hoeveel betogers waren er weer op 29 september ? Meer nog dan vroeger beantwoorden media dus aan hun opdracht : 1) het kritiekloos verkondigen en onderbouwen van beleid en macht (wat wereldwijd een neo-liberaal marsorder inhoudt). 2) En voor de rest een "brood en spelen" functie in al zijn vormen (van woestijnvis tot gluurmedia, van clara tot sensatiemachine ...).

 • door Ludwig Apers op donderdag 14 oktober 2010

  Volledig akkoord met het stuk en de kritiek op de gevolgde methode. Straatinterviews lijken inderdaad nog de enige manier waarop 'de mening van de modale man/vrouw' kan worden weergegeven. Een aanfluiting van goede journalistiek, en een belediging voor sociologen en wetenschappers allerhande die met strikt gecontroleerde methodologieën op zo objectief mogelijk manier maatschappelijke meningen/tendensen trachten weer te geven. Journalistiek gaat gebukt onder tijdsdruk en kijkcijfers, dat klopt, maar met foutieve berichtgeving is niemand gebaat, zeker niet met berichtgeving die kijker of opdrachtgever naar de mond praat. Dan maar beter geen 'eigen' berichtgeving en zeker geen 'eigen conclusies'.

 • door Frans op donderdag 14 oktober 2010

  Mijn bedenking was dat als er tussen de 1,2 en 3,5 miljoen Fransen op straat komen dan beweren dat de modale Fransman tegen de staking is getuigt van opzettelijke desinformatie en onderschatting van de intelligentie van de kijker. Trouwens kan je op TV bijna elke dag dergelijke pareltjes van onnadenkend uit de nek lullen ontdekken!

 • door shipman op donderdag 14 oktober 2010

  danku voor dit stukje! eindelijk iemand die reageert op de amateuristische gedoe van de Vlaamse nieuwsdiensten met als gevolg desinformatie! Spijtig genoeg zijn er meer mensen die luisteren naar wat die amateurs op de idiotbox vertellen dan dat er mensen zijn dit stukjes zoals dit lezen.

  • door 25 april op donderdag 14 oktober 2010

   Beste shipman. Ik vrees dat dit geen amateuristisch gedoe is. Dit is een weldoordachte en politieke tactiek van de VRT. De VRT verdedigt het ultra neo-liberalisme. De algemene teneur tegen vakbonden. Het bejubelen van de aandelenmarkten, waarbij ze steevast vergeten dat dit de modale Belg 20 miljard euro heeft gekost. Nee dit is geen amateurisme, dit is een politieke strategie. En als de NVA (allez VOKA) aan de macht komt, dan kunnen we het wel helemaal schudden. We worden belogen en bedrogen waar we bij staan ÉN we moeten het dan nog zelf betalen.

 • door JDK op donderdag 14 oktober 2010

  Hanne Decoutere is dan ook een poulain van de zichzelf voormalig als links bestempelende hoofdredacteur Siegfried B. Ex-danseresje van het Swingpaleis en via de Rode Loper van de ene dag op de andere bij TerZake gedropt toen de heer B. daar de plak zwaaide. Meteen Wetstraatjournaliste geworden, iets waar zo goed als geen enkele andere journalist op de VRT ooit in geslaagd is. Dat de VRT een 'Fox-stap' zet is niet waar. Dit is gewoon onkunde.

 • door Marina Verhofstadt op donderdag 14 oktober 2010

  Iedere dag erger ik me aan dit soort uitspraken op de VRT waar stakers en betogers altijd ongelijk hebben! want ze maken het leven van de "brave burgers" moeilijk en ze zijn slecht voor de economie! Trouwens al eens geluisterd naar Radio 2 met de Vraag van de dag? wat je daar hoort is is pure VB praat! als dat moet doorgaan voor de mening van de gemiddelde Vlaming wordt het hoog tijd om te verhuizen!

 • door betsberg op donderdag 14 oktober 2010

  Heel terechte mediakritiek dit was echt te groef/ Goebbels op zijn best. Waarschijnlijk nog 1 vd poulains van Siefgried Bracke die Hanne. De openbare verrechts in snel tempo en dat niet enkel meer op communautaire maar nu ook in socaal economisce dossiers

 • door vanfrachem marc op donderdag 14 oktober 2010

  ik heb de vrt al verschilende keren op betrapt dat ze vakbonden en vakbondacties geen warm hart toedragen ( ze zijn hun al waarschijnlijk voor aan het bereiden op een onhafankelijk vlaanderen met onze nieuwe rechtse LEIDERS) kritische journalistiek is niet meer aan hun besteed

 • door Rita op zaterdag 16 oktober 2010

  Ik heb ook hoe langer hoe meer het gevoel dat de NVA aan het woord is op de VRT, en dat van objectieve berichtgeving nog maar weinig sprake is. Ik erger me blauw aan sommige nieuwsuitzendingen en zogezegde informatieve programma's.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties