Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De grappen van KBC, zijn ze om te lachen of om te huilen?

De jongste reclamecampagne van KBC al gezien? Grootbanken zijn soms echte grapjassen… alleen moet u wel opletten dat al dat lachen u niet zuur opbreekt en de samenleving handenvol geld kost.
dinsdag 12 oktober 2010

‘Ik wist hoe ik geld moest verdienen.
Maar hoe ik met kennis van zaken kon beleggen,
leerde ik van mijn private banker.”
(paginagrote advertentie van KBC
)Of u, beste lezer, weet hoe geld te verdienen, dat houdt ons niet bezig.

Maar de bewering dat KBC met kennis van zaken kan beleggen, die doet toch een schaterlach losbarsten van Knokke tot Denderleeuw en Berlare? Minstens trekken we daar toch grote ogen van. En misschien moet u dat even met ons mee doen.

KBC dus.

Dat is toch de bank die tot driemaal toe een beroep moest doen op miljardensteun van de overheid om in 2008 én 2009 niet kopje onder te gaan aan ontelbaar veel miljarden rommelkredieten?

Zou u daar wel beroep op doen voor het beleggen van uw vermogen?

KBC, dat is toch de bank waar ze na de tweede redding beweerden echt wel de laatste slechte kredieten, de laatste risicovolle papieren te hebben afgeschreven… om enkele maanden later in één of andere virtuele of echte schuif te ontdekken dat ze toch nog veertien miljard giftige kredieten in hun portefeuille hadden zitten?
Och ja, een mens kan toch niet alles opmerken; zeker een ‘beroeps’ kan toch al iets over het hoofd zien, niet toch?

Maar, zou u in zo’n bank wel vertrouwen hebben?

KBC, dat is toch de bank die door één van haar grootste klanten voor de rechter wordt gedaagd omdat ze waardeloze beleggingsproducten heeft opgesolferd? En met andere bedrijven en rijke klanten een minnelijk akkoord heeft afgesloten over compensaties voor de giftige financiële producten die hun ‘huisbankier’ zo overtuigend aanprees?

Tja, hoeveel wil u zich laten wijsmaken door de ‘specialisten’ van die bank?

Genoeg gelachen?

Misschien, heel misschien is de nieuwe reclamecampagne van KBC iets voor de Jury voor Etische Praktijken inzake Reclame? Dat is het zelfverklaarde ‘zelfsdisciplinair orgaan van de reclamesector in België'?

Hallo JEP, is daar iemand? Mag een bank die drie keer moest worden gered omdat ze tientallen miljarden euro archislecht belegde, zomaar beweren dat ze ‘met kennis van zaken’ kan beleggen? Is dat geen misleidende, ja zelfs leugenachtige reclame?

En nog.

Hallo regering, is daar iemand? Als er waarschuwingen moeten staan op een pakje sigaretten, moet er dan niet minstens een waarschuwing op deze – en gelijkaardige – financiële reclame? Een waarschuwing dat deze bank ‘belegt met onkunde’ en dat ze ‘uiterst schadelijk kan zijn voor uw portefeuille én die van de staat', dus opnieuw die van u, en van alle andere burgers?

Dirk Barrez

PS: weet u waar de KBC echt sterk in is? Dat vertellen we u eens een andere keer, beloofd.

PS2: overigens blijft het een raadsel wat onze politieke verantwoordelijken én onze bestuurders bij KBC uitspoken. Want er is nog geen halve maatregel genomen, nog geen begin van initiatief om een nieuwe implosie van ons financieel systeem te voorkomen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

14 reacties

 • door Leo Van Beirs op dinsdag 12 oktober 2010

  de pretentie van de banken en financiële kapitaaltrafikanten is grenzeloos.... eerst verkopen ze dubieuse investeringen aan argeloze mensen, als die constructies uiteenspatten eisen ze staatssteun, om daarna de staten die zich in schulden staken om hen van de ondergang te redden te beschuldigen van onkredietwaardigheid en hun bevolking te veroordelen tot mateloze besparingen om de woekerwinsten van dezelfde banken te kunnen blijven betalen.... Hallo ?

 • door Paul Polspoel op dinsdag 12 oktober 2010

  Merkwaardig de inhoud en de toon van bovenstaand artikel. De wereldwijde financiële crisis is een gevolg geweest van het bankroet van Leeman Brothers. Dit is achteraf een verderfelijk experiment van de Amerikaanse totale vrije markt gebleken. De alwetende ratingbureaus ontkenden hun eigen inschattingen. Een bank(je) als KBC onderging dat zoals wij allen in Vlaanderen. Niet meer, niet min. Een beetje relativiteit en bescheidenheid past daarbij. De financiële waardering van die onderneming is drastisch verminderd. Concreet zijn onze overheden KBC met enkele zeer grote leningen moeten bijspringen, om de spaarcenten van ons allen veilig te stellen, NIET om hun verliezen bij te passen. Op die leningen betaalt KBC zware intresten (wat ik normaal vind) en zal het geld wellicht in de loop van 2012 terugbetalen, met nog een ferme schep er bovenop en ook dit vind ik normaal. Ze hebben hun lesje wel geleerd bij de banken. Maar goed ook. En dus concludeer ik: ik betrouw de Belgische banken, maar er zijn er bijna geen meer. En KBC is de enige min of meer grote. De rest is weg. Zullen wij onze welvaart en ons welzijn straks proberen op peil te houden met wat rethoriek, met heel weinig concrete invulling? Daar bedank ik voor. Daarvoor heb ik niet mijn hele beroepsleven en vrije tijd dag en nacht ingezet.

  • door luc j. op dinsdag 12 oktober 2010

   U was (-bent) er wel heel erg nauw bij betrokken, niet ?

   • door Anonymous_ op dinsdag 12 oktober 2010

    Nogal kort door de bocht artikeltje, niet?

    Sources?

    Journalistiek?

    @anoniem - bij DeWereldMorgen.be verkiezen we dat mensen niet anoniem reageren, gelieve dus in de toekomst onder uw echte naam te reageren, waarvoor dank.

    Wat de inhoud van uw reactie betreft, DeWereldMorgen.be is heel sterk gewonnen voor mediakritiek, is daar zelfs uit gegroeid. Kritieken op bijdragen zijn dus meer dan welkom. Maar alle mediakritiek, van wie dan ook, moet zelf natuurlijk ook gefundeerd zijn. Als dit artikel over KBC volledig op verifieerbare feiten is gebaseerd - feiten die zelfs het voorwerp zijn geweest van een parlementaire onderzoekscommissie - zijn uw suggesties over journalistieke mankementen wel 'heel kort door de bocht'.

    • door Anonymous Coward op dinsdag 12 oktober 2010

     +1

 • door dirk op dinsdag 12 oktober 2010

  @ Paul Polspoel - ter informatie. Het is niet altijd achteraf. De bijdrage 'Andere banken graag' - te vinden onder lees ook - verscheen op 17 maart 2008 in De Standaard en op de PALA website, dat is dus een half jaar voor het losbarsten van de financiële crisis. Deze bijdrage is ook te vinden met volgende link http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2008/03/17/andere-banken-graag Of de grootbanken hun lesje hebben geleerd, valt hard te betwijfelen. Wie wat surft, zal nu al voldoende waarschuwingen vinden dat ze nog altijd in hetzelfde bedje ziek zijn.

 • door Luc Neyns op dinsdag 12 oktober 2010

  De arrogantie van banken (niet alleen KBC) is inderdaad overmaats. Dat schijnt de klanten echter niet te hinderen want ik zie meer en meer mensen met een 734-... rekening.

  Daarbij beseffen de meesten niet : - dat KBC (Kredietbank-Cera ; CERA = Caisse 'Epargne Raiffeisen := bank van de Boerenbond) zeer sterk aanleunt bij de katolieke/kerkelijke zuil; - dat Kredietbank samen met Boerenbond en de krant De Standaard na de tweede wereldoorlog een van de grootste werkgevers was voor al dan niet veroordeelde collaborateurs ; - dat één van hun vorige beheerders (Wauters ?) zwaar in de fout ging bij de financiering van een Antwerpse voetbalploeg (Beerschot?)

  Als je maar genoeg reklame maakt dan wordt al de rest vergeten.

 • door Paul Polspoel op dinsdag 12 oktober 2010

  Graag hierbij een reactie op de opmerkingen, in volgorde: 1. Ik was/ben niet of nauwelijks betrokken. Ik heb 1 KBC-aandeel, zodat ik info kan opvragen en één enkele keer ben ik daarmee op een algemene vergadering geweest. En was er toen verrast door een pleidooi van vakbondslieden voor de voorzitter. 2. Dirk Barrez heeft gelijk dat hij er voor de bankencrisis over geschreven heeft. Ik ben via de aangegeven link naar het artikel gesurfd en ervaarde bij het lezen dat ik het eerder gelezen had, wellicht in 2008 via Pala. 3. Ik ben geen journalist, noch iemand van KBC. Waarom het artikel kort door de bocht zou zijn, ontgaat mij. 4. Ik neem aan dat een 734- ... rekening een KBC-rekening is, maar ik ben daarmee niet bezig. Als het Luc Neyns opvalt en dat vooraf meent te moeten stellen, blijkt hij zelf daar wel mee bezig te zijn. 5. Luc Neyns redeneert in een patroon van enkele decennia terug. Het zuilendenken (cf. 'katolieke/kerkelijke zuil') is niet meer actueel. Ik denk ten andere dat dit in de feiten niet meer bestaat. De laatste belangrijke ingreep die een 'zuil' pleegde was het organiseren van paars begin deze eeuw. Maar dat was zeker niet de katholieke zuil. Dat gebeurde einde vorige eeuw in Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. Maar daarover is ook in deze omgeving toen heel weinig geschreven. 6. Wat is er fout aan de Boerenbond, een coöperatieve organisatie, waar volgens mijn inlichtingen de boerende boeren de absolute macht uitmaken. Het is niet omdat wij zelf geen boeren zijn, ik althans niet, dat hun organisatie bestaansrecht ontzegd moet worden. Of toch? Gek genoeg zoeken velen onder ons contact met boerenbewegingen over de hele wereld, maar niet van bij ons. Hebben wij dan toch tegengestelde grondbelangen hier? 7. Ik ben veel te jong om te weten wie gecollaboreerd heeft en wie niet. Maar uit mijn gekoesterde correspondentie met wijlen Louis De Lentdecker heb ik onthouden dat wit of zwart tijdens en na de oorlog doorgaans zeer genuanceerde verhalen waren. Louis drukte mij op het hart dat er niet zelden oneigenlijk gebruik, ook misbruik geweest is. Maar nogmaals, ik ben te jong om de sfeer van een oorlog in Vlaanderen ook maar te vermoeden. 8. En dan de anekdote over een beheerder van een voetbalploeg. Ik ken inderdaad iets van voetbal en volg onder andere ook de werkwijze van de grote en kleine clubs in ons land, maar vooral daarbuiten. En ik versta weinig of niets van hun beleid. Hier zal het wellicht gaan om Eddy Wauters die niet heeft kunnen verhinderen dat F.C. Antwerp (met stamnummer 001) in financiële, maar vooral in sportieve moeilijkheden geraakt is. Met een stadion dat een letterlijke puinhoop is. Maar wat heeft dat met KBC te maken? Er gebeurt in Antwerpen wel meer, bij peeters en janssens.

  Tot slot wat mijn titel betreft: ik had tijdens de middagpauze de bedrijven voor ogen, die nu hun huidige of vroegere bank aanvallen. In verwijs naar 'de bank die door één van haar grootste klanten voor de rechter wordt gedaagd ' Ik vermoed dat u Marie-Jo bedoelt. Welnu, Marie-Jo kan dan wel één van de bekendste klanten van KBC zijn, maar één van haar grootste? Ook hier past enige relativiteit.

  Toch aangenaam om te debatteren, maar hou zaken die er niets komen bij doen daarbuiten. Paul Polspoel

 • door Wim O op woensdag 13 oktober 2010

  Beste, ik steun Dirk Barrez in het schrijven van zulke artikels. Want hij (samen met DWM) blijft hameren op diezelfde nagel: ongebreideld winstbejag kan niet langer, tenminste niet als anderen de rekening betalen wanneer het misloopt. Vraag maar eens aan uw (illegale) kuisvrouw die nauwelijks haar kinderen naar school kan sturen hoe zij met haar geld omgaat: u zult versteld staan van de eenvoud van haar antwoord. Met diezelfde eenvoud vertelde de CEO van de Spaanse bank Santander na de (banken)crisis hoe moeilijk hij het had gehad, voor de bankencrisis. Hoe moeilijk hij het had gehad om zijn Raad van Bestuur, zijn collega's te overtuigen van NIET in al die complexe producten mee te gaan, want volgens hen 'ontnam' hij zijn firma 'megawinsten'. De basiswaarde die hij hanteerde: eenvoud. En van daaruit: respect (voor de klant). Hij stelde: "handel niet in producten die je niet begrijpt. handel niet in producten waarvan je de effecten niet kan inschatten" Wel, groot gelijk heeft die man. Back to the basics. Hadden we er ook zomaar een paar in Belgie gehad. Dus Dirk, blijven schrijven, want ooit vallen de schellen van ieders ogen, en hoe eerder des te beter!

 • door Frank Thevissen op woensdag 13 oktober 2010

  Banken en reclame, het is wel vaker een bedroevende combinatie, maar wordt in deze uiting ronduit cynisch: het klachtenformulier van de JEP wacht op http://www.jep.be/nl/klachten-onderzoek/klachten-formulier/

  F.T.

 • door piet db op woensdag 13 oktober 2010

  @ Polspoel : KBC een klein bankje die dat allemaal onderging zoals wij ? Ik zou het niet zo vlug toedekken. Inderdaad zal KBC wel meegesleurd zijn in de financiële tsunami. Anderzijds zaten zij toch ook wel met flink wat rommelkredieten en verschillen zij van geen haar van de andere banken. Een Vlaams tintje hier (dat nationalistisch trekje zie je ook bij nogal wat andere banken als het hun goed uit komt, zie bvb de eveneens blauwe National Bank of Scotland), een beetje imagobuilding via feelgoodacties, en voor de rest veel lobbying en bakken drekreclame. Wat deze rekclameboodschappen betreft van de banken, dat is inderdaad de bedoeling : "Rare jongens die banken", zeg je als je ze bezig hoort (niks zo slecht als in de ochtend dergelijke leugenachtige maffiapraat te moeten aanhoren), "maar eigenlijk wel goed gevonden, die grap". Het moet een hondenstiel zijn om je gevoel voor humor te moeten vergooien aan het produceren van dergelijke boodschappen. 't Is net zoals het werken in de wapenindustrie. "TINA", zou Tatcher gezegd hebben.

 • door Tom V. op woensdag 13 oktober 2010

  Mooi en interessant idee om zo'n waarschuwing te voorzien onder bankreclame. Misschien ook iets voor de misleidende telecomreclames en andere abonnementen die weinig kritische consumenten 'opgesolferd' worden?

  • door mike op donderdag 14 oktober 2010

   het waalse ABVV heeft alvast de ontwerpjes gemaakt hoor... http://www.contre-attaque.be/

   • door Marc Depuydt op zaterdag 3 december 2011

    Contre-attaque. Het FGTB is ook schadelijk voor de gezondheid. Onder het bewind van de Waalse rode vakbeweging is de economie van het Walenland naar de knoppen geholpen.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties