about
Toon menu

Ubuntu release party: Installeer Ubuntu Linux op je computer!

Op 10 oktober verschijnt de nieuwe versie van Ubuntu Linux, een alternatief besturingssysteem voor je computer. DeWereldMorgen.be nodigt je uit op een 'release party': breng op zondag 17 oktober je computer mee, en we installeren samen Ubuntu.
zondag 10 oktober 2010
  • Wanneer: zondag 17 oktober, van 13 uur tot 19 uur
  • Waar: DeWereldMorgen.be, Haachtsesteenweg 53, 1210 Brussel (kaartje: http://is.gd/blws7).

Wat is Ubuntu?

Ubuntu is een eenvoudig te gebruiken besturingssysteem voor je computer. Het bevat alle nodige programma's om je computer te gebruiken, netjes verzameld op één enkele cd. Bovendien bevat Ubuntu tekstverwerkings- en spreadsheetprogramma's, kan je ermee op het web surfen en je e-mail lezen.

Dit alles maakt van Ubuntu een prima alternatief voor Microsoft Windows of Apple's OS X. Je kan er alle huis-tuin-en-keuken-computerwerk zonder problemen mee verrichten (en nog veel meer) - en het is volledig gratis te verkrijgen en te onderhouden. Ubuntu staat ook bekend als een uiterst stabiel en veilig systeem.

Ubuntu is vrije software: je mag het systeem vrij gebruiken, kopiëren, aanpassen en verder verspreiden. Het is ook 'community developed': het wordt door talloze vrijwillige programmeurs van over de hele wereld ontwikkeld.

Meer weten over Ubuntu? Surf naar http://www.ubuntu.com, of bezoek de website van de Belgische Ubuntu-community: http://www.ubuntu-be.org.

Wat doen we op zondag 17 oktober?

We houden een zogenaamde 'release party': naar aanleiding van de nieuwe versie van Ubuntu, nodigen we je uit om samen Ubuntu te installeren op je computer, problemen met bestaande installaties proberen op te lossen of gewoon een koffieklets houden over Ubuntu, vrije software, ...

  • Als je Ubuntu wil installeren op je computer, maak dan zeker en vast op voorhand een kopie van al je documenten, foto's, e-mails, ... die op je computer staan. Er kan immers altijd iets fout lopen.
  • Wil je Ubuntu uitproberen maar niet noodzakelijk installeren op je computer? Dat kan. De Ubuntu-cd laat je toe de volledige Ubuntu-omgeving te testen, zonder ook maar iets op je computer te installeren (aan de hand van een zogenaamde live cd).
  • Het is ook mogelijk om Ubuntu en een ander besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) naast elkaar te gebruiken op dezelfde computer - op voorwaarde dat je computer over voldoende schijfruimte beschikt.

Zin om mee te doen?

Als je op 17 oktober naar de Ubuntu release party komt, stuur dan een mailtje naar Bruno De Bondt: bruno@dewereldmorgen.be. Vermeld in je mail met hoeveel personen je komt en hoeveel computers je in totaal meebrengt - liefst ook wat je met die computer wil doen (installeren of enkel testen). Zo krijgen we een idee van de nodige netwerkinfrastructuur, installatie-cd's, ...

Aan de Ubuntu-kenners onder jullie:

Als je zin hebt om mee te helpen met installeren, of mensen mee op weg wil helpen met Ubuntu, contacteer dan Bruno De Bondt (bruno@dewereldmorgen.be).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

Eén reactie

  • door Bernard Decock op donderdag 30 september 2010

    Een aanbevelenswaardig initiatief. Ubuntu is een schitterend systeem om op je computer thuis te hebben. Het wordt tijd dat er een mentaliteitsshift op gang gebracht wordt. Al te vaak fungeert ons onderwijs nog als een door de gemeenschap gratis opleidingscentrum van Microsoft-producten. In de scholen leert men met "excel" werken, daar we de leerlingen eigenlijk de noties van een werkblad zouden moeten bijgebracht worden. Hopelijk zijn onze politici tot deze mentaliteitsshift te bewegen en is men bereid de Microsofttax bij de aanschaf van een nieuwe computer ongedaan te maken. Let wel, wie geld genoeg heeft mag natuurlijk nog altijd zijn bijdrage aan één van de rijkste bedrijven storten. De aandeelhouders zullen je milde gift weten te appreciëren.

    Ubuntu dat is niet enkel een os, dat is evenzeer de gedachte dat de wereld beter wordt als mensen met elkaar gaan samenwerken en kennis met elkaar gaan uitwisselen. Door het gebruik van Ubuntu wordt iedereen beter, door het gebruik van propriety-software worden slechts enkelen beter.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties