Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Van Thillo herschudt opnieuw kaarten bij De Morgen

Het rommelt weer bij De Morgen. Twee jaar na de komst van de VTM-boys aan het hoofd van de krant en nauwelijks anderhalf jaar na het “onafhankelijk bloedbad” dat voor een ongeziene leegloop zorgde, gooit Christian Van Thillo deze keer de leiding van de krant door elkaar.
woensdag 6 oktober 2010

Algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker wordt (weg)gepromoveerd en mag zich voortaan onledig houden met de online activiteiten van De Persgroep. Klaus Van Isacker stond nog maar drie jaar aan het hoofd van de krant en was eerder tien jaar hoofd informatie van VTM.

Hoofdredacteur Bart Van Doorne, ook al ex-VTM, mag blijven, maar deelt voortaan zijn taak met de dertigjarige Wouter Verschelden die overkomt van de politieke redactie van De Standaard. Verschelden verzamelde diploma's aan de Universiteit Gent, de Vlerick Management School en Columbia University in New York.

Verschelden neemt een collega mee van bij de concurrent. Steven Samyn, Wetstraat-journalist van De Standaard dus maar tegenwoordig ook chef politiek in De Laatste Show, wordt politiek commentator. Wat dat betekent voor de huidige politieke commentatoren Yves Desmet en Walter Pauli is niet duidelijk.  

Er rollen ook enkele koppen. Oudgediende Peter Mijlemans werd in 2008 al gedegradeerd van hoofdredacteur tot adjunct-hoofdredacteur. Nu belandt hij op de keien. Ook chef nieuws Eddy Eerdekens – pas eind 2007 bij Het Belang van Limburg weggeplukt als “journalistiek toptalent”, zoals Van Isacker hem toen noemde – mag nu zijn biezen pakken.

“De Morgen, altijd al de boeiendste krant van Vlaanderen, staat volgens mij op de rand van een nieuwe, grote doorbraak. Aan dit project wil ik graag meewerken.” Dat zei Eerdekens bij zijn overstap. Die doorbraak is er nooit gekomen. Tussen 2008 en 2010 bleef de verkoop van De Morgen status quo ondanks de herlancering en de frivolere koers na de herstructurering van 2009.

Bij die herstructurering werden 13 medewerkers ontslagen. Het ging om bekende namen en dwarsliggers als fotograaf Filip Claus, columnist Bernard Dewulf, onderzoeksjournalist Georges Timmerman en sportjournalist Hans Vandeweghe. In hun zog sloegen misnoegde journalisten als Liesbeth Van Impe en Filip Rogiers de deur achter zich dicht.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door dominator op donderdag 7 oktober 2010

  zo zie maar dat alles verkeren kan :-( moet voor de medewerkers die ooit deze krant uit eerlijke overtuiging uit het slijk sleurden een bittere pil zijn..... maar zoals tot vervelens toe : money makes the world go round...round and round .... nu nog uitverkoop van de humo (al is dit reeds stillekes bezig ) en links zit op zijn gat het ga jullie hopelijk goed filip en co

 • door Wilfried op donderdag 7 oktober 2010

  VanThillo lust geen pap van "controversiële" pennen en meningen à la Walter Pauli, Liesbeth Van Impe (nochtans beiden UITSTEKENDE JOURNALISTEN) Met Van Thillo verwordt DM tot een ja-knikkers krant, omdat, volgens Van Thillo, "de markt dat wil". Ik doe mijn DM abonnement nog uit en dan volgt de onherroepelijke "evaluatie" Waarschijnlijk wordt het DEWERELDMORGEN!

 • door Nick De Roeck op donderdag 7 oktober 2010

  Als voormalig DM abonnee, en huidig DS abonnee, ben ik blij dat de dramatische koers van DM wordt bijgestuurd.

  Pers moet de mensen niet naar de mond praten, maar mag best wel wat prikken. Het is pas door confrontatie met andere (soms tegengestelde) ideeen dat het debat loskomt en we vooruit gaan.

  Hoop doet leven. En btw, Liesbeth Van Impe is met haar overstap naar Het Nieuwsblad wel mooi kapitein van haar schip, en een bekendere opiniemaker geworden. 'Creative destruction' kan werken ;-)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties