Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Optreden tegen No Border-activisten noodzakelijk en efficiënt"

Het forse politieoptreden tegen de deelnemers van het No Border Camp was 'noodzakelijk, proportioneel en efficiënt'. Dat antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom dinsdag in de Kamer.
dinsdag 5 oktober 2010

De politie ging de voorbije week bijzonder hard tekeer tegen de enkele honderden deelnemers van het No Border Camp in Brussel. 

Kamerlid Zoé Genot (Ecolo) somde in de Commissie Binnenlandse Zaken nog eens enkele feiten op. Op 29 september toen de Europese vakbonden betoogden in Brussel, werden 30 clowns opgepakt aan het metrostation van Ribaucourt lang voor (en ver van) de start van de betoging.

In totaal werden toen 289 mensen opgepakt. Een spandoek werd in beslag genomen omdat de slogan niet in de geest van de betoging was volgens de politie. Vrijdagavond vaardigde de politie een samenscholingsverbod uit. Ook mensen die per twee of zelfs alleen liepen werden aangehouden. Ze werden tot half zeven vastgehouden en kregen woorden als 'vuile werklozen' en 'Walen' naar het hoofd geslingerd.

Er was ook sprake van seksuele intimidatie. Een vrouwelijke actievoerder werd bedreigd met verkrachting. Een politieagent zei aan de arrestanten dat ze konden kiezen tussen slagen en sodomie.

Eva Brems (Groen!) zegt verontrust te zijn over het politieoptreden. "Op straat komen om een politieke mening te uiten is geen misdaad, maar is een essentieel onderdeel van een actieve democratie. Uiteraard mag en moet de politie optreden om geweld vanwege manifestanten te vermijden, maar dat gebruik van geweld moet strikt evenredig zijn met dat doel. Op basis van de getuigenissen die ik heb gehoord, heb ik niet de indruk dat dit vorige woensdag het geval was. Het verontrust mij dat vanuit veiligheidsoverwegingen het fundamentele recht op vreedzaam demonstreren nogal gemakkelijk aan de kant geschoven wordt.”

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom is er niets aan de hand. De harde aanpak was nodig omdat de actievoerders een bedreiging waren:

“OCAD (het overkoepelende antiterreurorgaan, nvdr) heeft een dreigingsanalyse uitgevoerd voor de bestuurlijke overheden en de politiediensten. Daaruit bleek dat enkele honderden anarchisten uit binnen- en buitenland van het No Border Camp gebruik zouden maken om tijdens voorziene manifestaties op de openbare weg, maar ook op andere ogenblikken, gewelddadige acties te ondernemen tegen overheidsinstellingen en/of bedrijven gerelateerd aan de problematiek van asielzoekers.”

De arrestatie van de activisten aan de staart van de vakbondsbetoging gebeurde in overleg met de organisatoren van de betoging. In totaal werden 289 betogers opgepakt omdat ze in het bezit waren van “verfbommen of zwembrillen om zich te beschermen tegen traangas”, aldus de minister.

Turtelboom: “Samengevat, het politieoptreden op 27 en 29 september en op 1 oktober was noodzakelijk, proportioneel en efficiënt.”

Zoé Genot is niet tevreden met het antwoord van de minister en vraagt een ernstig onderzoek door het Comité P.

No Border is een internationaal netwerk van activisten en antiracistische bewegingen dat regelmatig actiekampen organiseert. Na eerdere kampen in onder meer Polen, Duitsland en Frankrijk streken de activisten een week lang neer op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel van waaruit ze protestacties organiseerden tegen het asielbeleid.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door barth op dinsdag 5 oktober 2010

  Een telescopische matrak, zoals er op de foto bij dit stuk 2 te zien zijn, is in ons land een verboden wapen. Werk aan de winkel voor het Vast Comité van Toezicht op de Politiedienste... Of nee, laat maar.

  • door Adrien Verlee op woensdag 6 oktober 2010

   En hoe zit het met die 'eenheid' van politie en vakbonden? Betaal ik hiervoor 47 jaar lang lidgeld? Denk het niet. Zie de blog: http://www.dewereldmorgen.be/blog/damhert/2010/10/04/over-modepolitie-vuilzakken-en-burgerrechten

  • door dwars bekeken op woensdag 6 oktober 2010

   beter even informeren en updaten: dit soort matraks wordt al lang gebruikt en is perfect legaal. het gebruik ervan daarentegen, dat kan soms twijfelachtig zijn. tenzij je er natuurlijk van uit gaat dat alles wat de politie doet tegen allerlei soorten demonstranten verkeerd is. dan is er geen twijfel mogelijk. moet heerlijk zijn met zekerheden te kunnen leven.

   • door Guido op woensdag 6 oktober 2010
   • door barth op donderdag 7 oktober 2010

    Telescopische matrakken zijn pas recent in gebruik genomen door de Belgische politie. Ze worden ingedeeld in de categorie 'bijzondere wapens'. Zoals die benaming aangeeft, mogen 'bijzondere' wapens enkel in bepaalde omstandigheden gebruikt worden. Aan de wettelijkheid van het gebruik in deze omstandigheden kan je inderdaad twijfelen: Niet alleen omdat niet is aangetoond dat de omstandigheden het gebruik van 'bijzondere wapens' rechtvaardigen, maar ook omdat het uitvoeren van een charge zoals op de foto bij dit artikel is te zien, niet de taak is van undercoveragenten. Hun rol is te observeren en inlichtingen te verzamelen. Interventies en arrestaties doen ze enkel als de omstandigheden dringende actie vragen, en als er geen 'gewone' (i.e. geuniformeerde en volledig uitgeruste) agenten beschikbaar zijn om de interventie en arrestatie te verrichten. Het is zeer de vraag of dit hier inderdaad het geval is.

    Belangrijker is de vaststelling dat in Brussel de bereidheid van lokale en federale overheden om buitenproportioneel geweld te gebruiken tegen echte of vermeende 'activisten', toeneemt, ook als die mensen geen direct gevaar voor de veiligheid of de openbare orde vormen. Over de oorzaken daarvan kan je speculeren, maar de recente verspreiding van een lijst met 'uiterlijke kenmerken van de terrorist' in lokale politiezones, en de intentie van Turtelboom om meer agenten te voorzien van stroomstootwapens, betekenen dat het minder evident wordt om zonder vrees voor vervolging of letsel te manifesteren, zelfs al ben je uitgenodigd om deel te nemen aan een officiële betoging waarvoor de lokale overheid toestemming heeft verleend.

 • door Quetzal op woensdag 6 oktober 2010

  Comité P ? Daar zullen ze niet veel uithalen tegen zulke politiepraktijken, aangezien daar blood&honour sympathisanten topfuncties bekleden...

 • door manuel op woensdag 6 oktober 2010

  een collega een straathoekwerker anders gekleed dan een flik is die week 3 keer tegengehouden zakken leeggemaakt . gewoon omdat hij er anders uitzie . veel mensen lasting gevallen , wat mij opviel dat er veel jonge flikken waren ;ik stel mij de vraag wat gaat de toekomst brengen voor de sociale beweging veel slaag en zwijgen, gaan we terug naar de tijd van 36 -45

 • door Dirk Adriaensens op donderdag 7 oktober 2010

  Shocking news reaches us via Red Pepper about police brutality towards our author and other activists during the No Border Camp in Brussels: Last Friday, October 1 2010, during the No Border Camp: a convergence of struggles aiming to end the system of borders that divide us all, Marianne Maeckelbergh (US citizen and professor at the University of Leiden, Netherlands), a former Red Pepper worker, current contributor and a long-time global justice activist and the author of The Will of the Many: How the Alterglobalisation Movement Is Changing the Face of Democracy, was arrested for taking pictures while police were making arrests in Brussels, Belgium.

  Having just entered Belgium, some two hours earlier, she witnessed violent arrests on the street. When Marianne began taking pictures, she was arrested. She was taken into police custody where she was violently dragged by her hair, chained to a radiator, hit, kicked, spat upon, called a whore, and threatened with sexual assault by the police. She also witnessed the torture of another prisoner also chained to a radiator.

  This did not take place not in a dark corner of the police station but out in the open, directly witnessed by police station authorities, who gave the impression that this was standard practice. Police removed her ID card, USB stick, the camera with the photos on it, as well as 25 euros in cash - to date they have refused to return her property.

  Roughly 500 people were arrested, many preemptively, including people involved in the No Border Camp and other protest activities including an alleged attack on a police station. Marianne has now been released but as of Wednesday 6 October, 2010 at least four people are still incarcerated.

  Your help is needed to secure the release of the remaining prisoners and to demand that the police are held accountable.

  WHAT YOU CAN DO: If you are in the UK, call, email or fax Belgium’s UK Ambassador, H.E. Ambassador Johan Verbeke to demand the immediate release of all prisoners and express your outrage at the torture, abuse, and unjust incarceration of Marianne and others Ambassador’s Secretariat Tel: 020 7470 3700 Ann.Willems@diplobel.fed.be, Katja.Wauters@diplobel.fed.be If you are based elsewhere, contact the Belgiam Amassador for your country. A list of ambassadors can be found on wikipedia, but please cross-check with another source before using as it appears to be incomplete and out of date in some cases For more information contact Adam Weissman

 • door erik willems op vrijdag 8 oktober 2010

  ook op de website van statewatch verscheen al een artikel: http://www.statewatch.org/news/2010/oct/01brussels-noborder.htm

 • door Willie op zaterdag 23 oktober 2010

  ''policemen''???? Looks to me as 2 psychopaths !Neo nazis. And those must tell us what's good or bad??You must be kiddin' ??? And I saw more of those bullies on the youtubes.Anonymous cops?? Spies are they, And in WW II they would be shot by the firesquad A psychiatric evaluation of these animals would be necessary VERY urgent !!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties