Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Einde van het vrije internet in zicht

Het vrije internet zoals we dat nu kennen, zou wel eens op zijn laatste benen kunnen lopen. Sommige providers willen bepaalde inhoud voorrang geven op andere inhoud. Anderen willen dan weer dat met zijn allen fors gaan betalen omdat we technologie gebruiken waar zij patenthouder van zijn.
dinsdag 5 oktober 2010

Internet op twee snelheden

Of je nu CNN bent of een lokale nieuwsblog, de informatie die je op je website plaatst, racet even snel over het internet richting surfer. Dat heet netneutraliteit. Het net is neutraal en discrimineert dus niet tussen verschillende soorten informatie.

Verschillende providers willen daar verandering in brengen. In België kan je binnenkort bij Belgacom voor 3,5 euro per maand bovenop het BelgacomTV-abonnement televisieprogramma's opvragen via je internetverbinding. Belgacom stelt dan zelf een pakket samen van programma's die je op die manier online kan bekijken. Wil je naar een video kijken die niet in dat pakket zit, zal je langer moeten wachten.

In de Verenigde Staten sloten Google en Verizon een overeenkomst waarbij de informatie en video's die Google aanbiedt (onder andere YouTube) voorrang zouden krijgen op andere website. Andere internetproviders denken er dan weer aan om websites die een bepaalde som betalen sneller aan te bieden aan de surfer dan de rest van het internet.
Studies geven aan dat de belangrijkste reden waarom surfers al dan niet afhaken op een website de wachttijd is. Een website die niet snel opengaat en waarop je moet wachten, zal dus nooit een groot publiek bereiken.

57 channels and there is nothing on

Totnogtoe gold de regel van de netneutraliteit. Het is daardoor dat websites zoals Google, Facebook, Netlog, YouTube konden uitgroeien tot wat ze vandaag zijn. Die netneutraliteit maakt het ook mogelijk voor projecten zoals DeWereldMorgen.be, Nowpublic.org, huffingtonpost.com om tienduizenden mensen een ander soort nieuws aan te bieden dan je gewoon bent van je televisiezenders of je dagblad.

Indien Belgacom met zijn plannen doorgaat en andere providers volgen dat voorbeeld, dan dreigt het internet te verworden tot een geavanceerde versie van kabeltelevisie. Er zal een basisaanbod zijn van enkele tientallen websites die je tegen een hoge snelheid binnenkrijgt, wil je de rest van internet raadplegen, zal je moeten wachten.

DeWereldMorgen.be lanceert binnenkort een petitie om de netneutraliteit en de toekomst van internet te verzekeren.  

Patentoorlog bedreigt toekomst internet

Paul Allen, medeoprichter van Microsoft en één van de rijkste mensen ter wereld, daagt zowat het hele internet voor de rechter omdat we met zijn allen technologie gebruiken waarvan hij de patenten op zak heeft. Volgens Paul Allen maakt elke website die lezers 'verwante inhoud' (related content) aanreikt, onrechtmatig gebruik van 'zijn' technologie. En dus moet hij daarvoor worden vergoed.

Ze maken ondertussen deel uit van onze dagelijkse internetervaring: suggesties voor 'gerelateerde inhoud' naast een nieuw artikel, video's in de marge van je scherm, pop-ups met beurs- of weerberichten. Microsoft-medeoprichter Paul Allen zegt nu dat hij eigenaar is van de technologie achter deze ideeën.

Hij wil een aantal heel grote spelers laten betalen omdat ze van die ideeën gebruik maken. Google, Facebook, eBay, Apple, Yahoo, YouTube, AOL, het zijn slechts enkele van de websites die door Allen worden gedagvaard omdat ze volgens hem onrechtmatig zijn technologie gebruiken.

Paul Allen was natuurlijk niet de bedenker van deze technologie of van de ideeën erachter, laat staan dat hij de toepassingen die we vandaag allemaal gebruiken, ontwikkelde. Paul Allen is wel eigenaar van de patenten op deze technologie.

Het bedrijf dat de patenten oorspronkelijk beschermde - Interval Research - hield tien jaar geleden op te bestaan. Allen was echter één van de grote aandeelhouders en werd op die manier eigenaar van de vele patenten die het bedrijf indiende.

De verontwaardiging is groot omdat Paul Allen eigenlijk claimt een patent te hebben op het internet

Ook al daagt hij niet het hele internet voor de rechter, nagenoeg iedereen gebruikt vandaag de toepassingen waarvan hij de eigenaar claimt te zijn. Ook op DeWereldMorgen.be word je er als lezer op gewezen dat er over één of ander onderwerp nog meer artikels zijn verschenen op de website. Naast en onder een artikel worden je (soms) andere artikels aangereikt, waarvan wij hier denken dat ze inhoudelijk aansluiten bij het artikel dat je nu aan het lezen bent. Op dat idee heeft Paul Allen een patent. We zouden dus met zijn allen intellectuele rechten moeten betalen aan hem.

Paul Allen is ook eigenaar van het idee om nieuws of berichten te aggregeren. Google News is wellicht het bekendste voorbeeld van een website waar je terecht kan om nieuws te vinden dat je elders op het internet kan lezen, bekijken of beluisteren. Een website als nieuws.be biedt je een overzicht aan van wat je aan nieuws kan vinden in de Nederlandstalige Belgische media en zou dus ook intellectuele rechten moeten betalen aan Paul Allen.

Heel wat nieuwssites bieden, naast artikels, een overzicht aan met links naar andere websites waar je meer informatie kunt vinden over een bepaald onderwerp. Ook zij zouden intellectuele rechten moeten betalen aan Paul Allen.

In de Verenigde Staten klinken de stemmen om de wetgeving te herzien en om softwarepatenten af te schaffen steeds luider. Niet alleen in kringen van software-activisten, maar door deze rechtszaak is het debat ook in de Wall Street Journal in alle hevigheid losgebarsten.

Softwarepatenten worden hoe langer hoe meer gezien als een plaag die de ontwikkeling van nieuwe technologie afremt. Er bestaan instrumenten om deze plaag voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen: softwarepatenten afschaffen. Iets waar de pioniers van het internet al jaren naar streven.   www.FSF.Org

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door Wilfried op woensdag 6 oktober 2010

  Een dokter en een psychiater gevraagd om Paul Allen definitief te laten colloqueren.

  Collocatie (recht) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie: Ga naar: navigatie, zoeken Met collocatie duidt men men in het Belgisch recht een gedwongen opname in de psychiatrie aan. De term is verouderd, maar nog zeer gangbaar. Collocatie is overgenomen uit het Frans (collocation), maar komt uit het Latijn collocatio wat (samen)plaatsen betekent. Geschiedenis: In de eerste "krankzinnigenwet" (1850) werd collocatie als begrip ingevoerd. De maatregel was bedoeld voor mensen waarvan men meende dat ze een gevaar vormden (voor zichzelf en/of voor hun omgeving). De collocatie kon toen worden aangevraagd door de bestendige deputatie, de provinciegouverneur, het gemeentebestuur of de burgemeester (om zijn medeburgers te beschermen) of zelfs door ieder ander belanghebbende persoon. Wet van 1990: De gedwongen opname mag niet meer gevraagd worden door de lokale overheid (een politieke tegenstander kon door de burgemeester worden "gecolloceerd"). Het collocatiebesluit kan alleen nog door de vrederechter worden genomen, op grond van een dubbele voorwaarde:

  een geneesheer schrijft een medisch attest dat aan de volgende voorwaarden moet voldoen: de arts mag niet verbonden zijn aan de inrichting waar de plaatsing zal gebeuren het attest mag niet ouder zijn dan twee weken. de arts moet de patiënt daadwerkelijk gezien, ondervraagd en onderzocht hebben het attest moet minstens drie symptomen vermelden waaruit blijkt dat de persoon ziek is een verzoekschrift van het gemeentebestuur Na opname heeft de psychiater een periode van vijf dagen waarin hij moet beslissen om de opname al dan niet te verlengen

 • door Patrick Everix op woensdag 6 oktober 2010

  Onze liberale vrienden spelen een bijzonder vuile rol in heel dit verhaal: De Gucht senior ontpopt zich reeds geruime tijd als ACTA advocate. Zijn partijgenoot Van Quickenborne zorgde uitvoerig voor de agendering van een pro ACTA standpunt op de Belgische EU top en laat het niet na om pertinente onwaarheden te vertellen over 'zijn' standpunt ter zake: http://techrights.org/2010/10/05/vincent-van-quickenborne-on-swpats/

  De onpartijdigheid (hoewel verboden in het charter van EU commissarissen ) van De Gucht lijkt ver zoek na de Bilderberg conferentie van deze zomer in Spanje waar De Gucht achter gesloten deuren en dus niet controleerbaar door het parlement samen zat met de ongekroonde koning van patenten Bill Gates (Microsoft/Monsanto) Volledige lijst te bekijken op http://www.bilderbergmeetings.org/index.php

  Wat voorlopig nog langs de goede kant kan doorwegen is het feit dat Obama wel pro ACTA is maar tevens pro net neutraliteit.

  Het verder niet de eerste keer dat Microsoft dreigt met patent oorlog. Al is deze tactiek niet altijd zonder succes geweest, commercieel interessant is ze voor Microsoft evenmin geweest. Bovendien is er nog steeds een slapende patenten reus die zich tot op heden op de achtergrond heeft gehouden: IBM heeft nog steeds een eitje te pellen met Microsoft na het os/2 debacle. Wat lang geleden kan zijn, maar zeker niet vergeten is.

  Microsoft kan dan wel samenwerken met Horizon en pionnetjes hebben in raden van bestuur zoals in Nokia, HP en dergelijken wanneer ze dreigen met een slapende reus wakker te maken lijkt me meer te zeggen over de staat van Microsoft die echt niet zo goed is zoals astroturfers oa in de Belgische media willen doen uitschijnen; http://data.cnbc.com/quotes/MSFT

  Het is hoog tijd dat leugens over ACTA de wereld uit geholpen worden. Een 'linkse' krant ging gisteren nog naadloos over van copyright naar de patenten van ACTA. http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1164838/2010/10/02/Internationaal-akkoord-tegen-namaakproducten-in-zicht.dhtml?sms_ss=facebook&at_xt=4ca87b6002538ac0%2C0

  Het kan overdreven lijken, maar is het niet: met ACTA verliest democratie een belangrijke peiler tegenover de harteloze hebzucht van enkelen. Blijkbaar is er geen enkele politieke partij die in de media openlijk aan de alarmbel trekt :(

 • door de Groote Karel op woensdag 6 oktober 2010

  waanzin laat het vrij ,,,anders emmigreren naar CHINA

 • door Jos De Clercq op woensdag 6 oktober 2010

  Kunnen we dan ook schadeclaims indienen als er virussen via dat vernuftig systeem van Allen binnen komen? Jos

 • door Van den Panhuysen Willem op woensdag 6 oktober 2010

  Paul Allen van Microsoft laten colloqueren is wellicht niet haalbaar. Het lijkt me een goed idee om schadeclaims van hem te eisen voor de schade die zijn virus-onveilige technologie veroorzaakt bij internetsurfers. Hoop verder dat hij zijn rechtzaak niet wint.

 • door Hugo van der Kooij op woensdag 6 oktober 2010

  Hmmmm. Ik neem het "einde van het internet" wel met een fikse korrel zout.

  • door christophe op woensdag 6 oktober 2010

   Er staat niet "einde van het internet", wel "einde van het vrije internet".

   Het internet as we know it dus.

 • door Pieter Bas op donderdag 7 oktober 2010

  Goed idee van Paul Allen, mijn bedoverovergrootvader van wie ik alles erfde -ook zijn patenten-, nam ooit een patent op het idee dieren te doden om op te eten, vlees te braden of te bakken voor het eten, en ook eentje op het opnieuw zaaien en planten van granen en groenten... trouwens ook eentje op brood bakken.

 • door Bernard Decock op zaterdag 9 oktober 2010

  Het patentenverhaal van Microsoft is eigenlijk wel vrij cynisch te noemen. In het beginperiode van Microsoft (toen Bill Gates nog in zijn garage werkte) schuimden beide ontwikkelaars de universiteiten af om broncode van allerhande programma's te kunnen bekomen. Ze kopieerden naarstig ideeën van anderen (oa Apple). Dank zij hun marktinzicht kregen zij overal hun bullshit verkocht. Langzaam maar zeker elimineerden ze elke concurrent om tot een oppermachtig bedrijf te komen. Zodra alternatieven teveel aan invloed beginnen te krijgen zaaien de heren van Microsoft met een resem patenten en zodoende kunnen ze de prijs van de technologie kunstmatig hoog houden en houden ze vernieuwing tegen. De burger zou hier alert moeten voor zijn en gebruik van Microsoft-producten proberen te vermijden. Dat kan gemakkelijk. Gebruik bvb. een alterantieve browser (Firefox, Chrome, Opera, ...), gebruik een alternatieve email-client (bvb. Thunderbird), gebruik OpenOffice (nu Libreoffice) ipv Micrsosoft Office, enz.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties