Verslag, Nieuws, Cultuur, België -

Foute insinuaties naar aanleiding van Turkse film

Het voorbije weekend werd in Antwerpen de avant-première gehouden van de Belgisch-Turkse film “Turquaze”. Een Antwerpse krant kopte een dag later dat de Turkse gemeenschap geschokt was door de film. “Dit is bijzonder kort door de bocht”, zo reageren Ico Maly van KifKif en Nele Spaas van het SAMV.

woensdag 29 september 2010 19:01
Spread the love

Op zondagmiddag 26 september werd in de cinema van het jeugdcentrum Academie op het Stuivenbergplein de film “Turquaze” getoond. Aangezien de film aanving rond 15 uur waren er ook ouders met kinderen aanwezig. Enkele scènes waarin scènes van voorhuwelijkse seks onverbloemd op het scherm kwam, zetten enkele toeschouwers ertoe aan om met hun kinderen de zaal te verlaten.

Sensatiezucht

“Kranten zijn tot alles in staat om meer exemplaren te verkopen”, aldus Ico Maly. “Journalisten komen dan ook gemakkelijk weg met sensationele titels. Mensen die zeer religieus zijn kunnen aanstoot nemen aan seksscènes, dit heeft niet alleen betrekking op moslims. Dag in, dag uit stappen mensen op uit een filmzaal, dat is geen nieuws.” Het is niet verrassend dat een film rond maatschappelijke thema’s op verschillende manieren ontvangen wordt door het publiek.

Het debat rond taboes aanzwengelen

Nele Spaas van het Steunpunt voor Allochtone Meisjes en Vrouwen (SAMV) is van mening dat vooral de context van de vertoning belangrijk is. “Het gros van de aanwezigen zijn wel tot het einde van de film blijven kijken. Dit initiatief is zeker geslaagd in haar opzet, want er zijn mensen bereikt die anders zelden of nooit naar de cinema gaan.”

Voorts werden ook avant-premières in Brussel en Gent georganiseerd. Daar stapte niemand op bij de seksscènes. De vertoning in Gent vond ’s avonds plaats waardoor er geen jonge kinderen in de zaal zaten. Het Steunpunt vindt het belangrijk dat het debat rond taboekwesties zoals partnerkeuze en gemengde relaties wordt aangezwengeld. De organisatie voorziet daarom bijeenkomsten waarop vrouwen vrijuit en in alle vertrouwen hun ervaring kunnen delen.

Vooroordelen in de media

Het artikel in de Antwerpse krant koppelde de situatie in het jeugdcentrum aan een voorval met allochtone jongeren in het filmcomplex Metropolis diezelfde dag. Op dat moment werd de film “Turquaze” nog niet vertoond, want de film loopt pas vanaf woensdag 29 september in de zalen.

“Sommige journalisten geven een draai aan de feiten waardoor die een hele andere impact krijgen. Enerzijds ging het over de zogenaamde verontwaardiging van de Turkse gemeenschap, anderzijds over enkele jongelui die ontevreden zijn. Door een koppeling te maken tussen Turken en Marokkanen insinueert de journalist in dit geval dat de islam mee de oorzaak vormt”, zo meent Ico Maly.

© 2010 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!