Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Marokko, Spanje, Melilla -

Spanning over grensconflict Spanje en Marokko ebt weg

MADRID -- De diplomatieke spanningen rond Melilla, een Spaanse enclave aan de Marokkaanse kust, ebben weg. De Spaanse koning Juan Carlos heeft aangekondigd dat hij zijn Marokkaanse evenknie Mohammed VI een bezoek brengt.

maandag 23 augustus 2010 12:26
Spread the love

Een precieze datum voor de ontmoeting tussen beide vorsten is er nog niet maar volgens de Spaanse vicepremier María Teresa Fernández de la Vega zal die “binnenkort” plaatsvinden en een informeel karakter hebben.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Ángel Moratinos, zegt ondertussen dat de relaties met Marokko “excellent” zijn en dat hij al verscheidene gesprekken voerde met zijn Marokkaanse ambtgenoot Taib Fasi Fihri. Daarin zijn alle misverstanden over het grensconflict in Melilla weggeruimd, zegt Moratinos.

Aan de grens van Beni-Enzar tussen Marokko en Melilla verloopt alles weer normaal sinds donderdag. De week voordien, op 11 augustus, was daar een crisissituatie ontstaan toen een groep Marokkaanse handelaars een boycot afkondigde, terwijl Melilla sterk van Marokkaanse producten afhangt. De demonstranten beschuldigden de Spaanse grenspolitie in de enclave van brutaal optreden tegen Marokkanen. Dagelijks komen ongeveer 35.000 Marokkanen werken of winkelen in Melilla.

Aznar

Vandaag rijst de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba al naar Rabat om er zijn Marokkaanse evenknie Taieb Charkaoui te ontmoeten. Tegelijk zitten verantwoordelijken van leger en politie uit beide landen samen.

In Spanje zelf goot de Partido Popular (PP), de grootste oppositiepartij, olie op het vuur door vorige woensdag voormalig premier José María Aznar naar Melilla te sturen. Aznar beschuldigde er de socialistische regering-Zapatero van de 65.000 inwoners van Melilla aan hun lot over te laten. Volgens Aznar heeft de enclave af te rekenen met een ongecontroleerde toestroom van migranten. Melilla wordt bestuurd door de PP.

Kort na Aznars bezoek werden de Marokkaanse blokkades opgegeven.

Vrouwen

De koepel van Noord-Marokkaanse burgerorganisaties CSCNM, het Nationaal Comité voor de bevrijding van Ceuta en Melilla en de mensenrechtenorganisatie Gran Rif zeggen dat de Spaanse politie vooral tegen vrouwen discriminerend optreedt.

De Spaanse politievakbond SUP kondigde aan dat ze vandaag een klacht zou indienen tegen die organisaties voor het bekladden van het imago van de Spaanse politie. CSCNM-voorzitter Munaim Shauki liet weten dat ze op het proces aanwezig zouden zijn als dat op het Spaanse vasteland plaatsvond. Ze zouden niet aanwezig als het proces in Melilla plaatsvond, want dat zou betekenen dat ze voor “een kolonialistische rechtbank” moeten verschijnen.

Melilla werd al in 1497 door Spanje ingelijfd, nog voor sprake was van het huidige Marokko. Eind de zeventiende eeuw kreeg Spanje Ceuta in handen, eveneens aan de huidige Marokkaanse kust maar sinds 1415 Portugees bezit. Vandaag zijn Ceuta en Melilla nog steeds Spaans bezit. Maar Marokko wil beide plaatsen terug. Marokkaanse juristen wijzen erop dat het langdurige bezit op zich onvoldoende is om de Spaanse soevereiniteit in de enclaves te rechtvaardigen.

Tijdens de regeringen van José María Aznar (1996-2004) waren de relaties tussen Spanje en Marokko zeer gespannen, vooral toen Aznar de VS en Groot-Brittannië steunde in hun oorlogsplannen tegen Irak.

Vicepremier Fernández de la Vega noemde het bezoek van Aznar van vorige week “opportunistisch” en “deloyaal”. Andere kopstukken van de socialistische PSOE wijzen erop dat Aznar nooit Melilla bezocht heeft toen hij premier was.

RP

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!