about
Toon menu
Opinie

Temperaturen breken records, klimaatdebat zit in de koelkast

Nooit klommen de temperaturen zo hoog, en toch geven politici niet thuis. Ze moeten dringend worden wakker geschud, zegt de Britse onderzoeker Bill McKibben.
donderdag 19 augustus 2010

De voorbije weken zijn over de hele wereld zoveel recordtemperaturen gemeten, dat we nu zelfs van een record aan recordtemperaturen kunnen spreken. In Pakistan werd het 54°C, een nieuw record voor heel Azië. In Moskou was het nog nooit 38°C warm geweest; sinds kort zakt het kwik er overdag maar zelden lager. In maar liefst 17 landen was het nooit eerder zo warm als nu. Daarmee is het vorige record der records, dat van vorig jaar dateerde, gebroken.

Wetenschappers hebben inmiddels bevestigd wat overduidelijk was: de hele wereld maakt de warmste zes maanden, het warmste jaar, en het warmste decennium sinds het begin van de metingen mee. Na de warmste juni ooit maakte AccuWeather.com eergisteren bekend dat juli de tweede warmste julimaand ooit gemeten is, en de warmste ooit wat betreft temperaturen op het land.

Mochten die cijfers u wat abstract lijken, dan krijgt u hier de gevolgen in de praktijk: doordat warme lucht meer waterdamp kan bevatten dan koude lucht, stijgt de hoeveelheid zware neerslag. Daardoor heeft Pakistan de ergste overstroming in zijn geschiedenis gezien. Doordat de warmte de graanoogst doet mislukken, is Rusland gestopt met het uitvoeren van graan, wat de prijzen de hoogte heeft ingejaagd. En Groenland? Daar smelt nog steeds het ijs.

Vreemd, die steeds hogere temperaturen? Integendeel. Het enige wat het verstand te boven gaat in deze verwoestende zomer, is hoe weinig politieke reactie erop gekomen is. De VN blijft zijn post-Kopenhagendwaling aanhouden, en zelfs vele ngo's blijven uit de macht der gewoonte oude doelen nastreven, zoals het beperken van hoeveelheid CO2 tot 450 deeltjes per miljoen (dpm) en een temperatuurstijging van 2°C.

Waarom? Als de huidige 390 dpm de Noordpool doet smelten, waarom dan streven naar 450? Intussen hebben het Amerikaanse Congres en het Witte Huis besloten dat de kwestie niet dringend is: ze laten het toch al erg krachteloze klimaatakkoord een stille dood sterven, zonder zelfs een stemming te plannen.

Wat we nodig hebben, is een beweging. Een echt grote beweging, over de hele wereld. Op dit ogenblik winnen de energiebedrijven met de vingers in de neus. Doordat ze wereldwijd de meest winstgevende sector ooit zijn, hebben ze een enorme invloed. En doordat ze, om het te halen, alleen maar wat uitstel moeten vragen, hoeven ze zich tot nu toe zelfs nog nauwelijks zorgen te maken om milieu-activisten.

Deze strijd is niet langer enkel een strijd om onze leefomgeving. Zoals we deze zomer hebben gezien, is klimaatverandering de topprioriteit voor wie bezig is met ontwikkelingssamenwerking – hoeveel ontwikkeling vindt er plaats in Pakistan, nu alle bruggen weggespoeld zijn? Klimaatverandering is de topprioriteit voor wie bezig is met oorlog en vrede – wat denk je dat er gebeurt wanneer Rusland stopt graan te sturen naar Egypte en Nigeria, en de tarweprijzen beginnen te stijgen?

Kortom, klimaatverandering is de topprioriteit voor wie bezorgd is over de toekomst – deze zomer is een voorsmaakje van wat de toekomst in petto heeft. Tot nu toe is de temperatuur van de aarde nauwelijks met een graad gestegen, en de gevolgen hebben we gezien. Klimatologen bevestigen dat daar tegen het einde van de eeuw vier of vijf graden bijkomen, tenzij we ongelooflijk snel een einde maken aan het tijdperk van de fossiele brandstoffen.

Een beweging opbouwen is niet onmogelijk. Als ik naar mijn eigen land, het Verenigd Koninkrijk, kijk, zie ik hoe de actiegroep tegen luchtvaartuitbreiding Plane Stupid de uitbreiding van de luchthaven van Heathrow heeft tegengehouden, en hoe de klimaatcampagne 10:10 de voetbalploeg Tottenham Hotspur overhaalde om groener te worden. Met onze organisatie 350.org organiseerden we in oktober 5.200 gelijktijdige demonstraties in 181 landen voor een doelstelling van 350 dpm. Mensen over de hele wereld begrijpen maar al te goed wat de wetenschap over het klimaat zegt – ze worden er dagelijks mee geconfronteerd.

Eén van de belangrijke data deze herfst is 10 oktober, wanneer milieugroepen wereldwijd een Global Work Party organiseren. We willen niet alleen zonnepanelen plaatsen, maar ook een sterke boodschap naar onze leiders sturen: wij slaan de hand aan de ploeg, wat doen jullie?

Maar bewegingen zijn meer dan een reeks evenementen. Er moet continuïteit zijn, ze moeten aangroeien, en ze moeten met studies en kunstwerken ideeën leveren voor een mogelijke nieuwe wereld. Ik verwacht dat de wereld volgend jaar rond deze tijd overspoeld wordt door een golf van burgerlijke ongehoorzaamheid. En ik hoop dat die nieuwe beweging tegen volgende zomer het mooie weer maakt.

Bill McKibben

Bill McKibben is onderzoeker aan het Middlebury College, stichter van 350.org, en de auteur van het onlangs verschenen Earth: Making a Life on a Tough New Planet.

(Vertaling uit het Engels: Steven Haerens)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door Nick De Roeck op vrijdag 20 augustus 2010

  Deze persoon legt vlotjes een link tussen een aantal extreme weer gebeurtenissen en AGW (anthropogenic global warming, de 'klimaatverandering').

  Merk op dat je haast geen enkel wetenschapper zal vinden die u zal bevestigen dat deze twee, extreem weer en AGW, met 100% zekerheid gelinkt zijn. Wel in tegendeel, veel high profile AGW proponenten zijn hier heel omzichtig mee (http://www.economist.com/blogs/newsbook/2010/08/extreme_weather).

  Daarenboven doet hij aan 'cherry picking'. In het zuidelijke halfrond is het ondertussen (in sommige streken) historisch koud (bv. noodtoestand in Peru - http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-10749124), en is de ijskap van Antartica de laatste jaren aan het groeien.

  Dit zouden ook 'extreme gebeurtenissen' kunnen zijn, maar ik zie ze toch weinig geciteerd worden als er iemand weer begint de foeteren over het feit dat er maar niets politiek gebeurt omtrent AGW.

  Er is mijns inziens behoorlijk wat terughoudendheid aangewezen. In plaats van zomaar achter de AGW wagen te lopen. Het is complex, niet goed begrepen, en de werkelijkheid blijft consistent anders dan wat de modellen voorspellen.

  Dat brengt me eigenlijk op de kern van mijn kritiek.

  Deze persoon verkondigd een zuiver politieke mening. Hij legt de schuld van het 'weer' rampen bij de 'de politiek'. En roept op tot opstand.

  Dit is demagogie.

  Mijnheer zou beter oproepen om verder onderzoek te doen, en iedereen oproepen zich goed te informeren.

  • door Jan de profeet op zaterdag 21 augustus 2010

   Wetenschap is altijd gissen, in een taal 'wiskunde' genaamd. Omdat deze wiskunde (=pseudologica) op onbewijsbare axioma's gebouwd is kan er nooit een zichzelf respecterende wetenschapper 100% correlatie beweren.

   Toch zijn meer als 95% van de (onafhankelijke) wetenschappers ervan overtuigd dat er wel degelijk een link is tussen de atmosferische broeikasgasconcentraties en het weer. En wie ooit achter een voertuig met verbrandingsmotor heeft gefietst weet dat niet enkel vulkanen broeikasgassen uitstoten.

   Ik raad u daarom aan volgend oogstseizoen kersen te gaan plukken in Haspengouw i.p.v. deze extreem liberale oliepolitiek te verkondigen.

 • door Nick De Roeck op maandag 23 augustus 2010

  Vandaag op een studie gebotst die de premissen van Bill McKibben onderzoekt: 'Have disaster losses increased due to anthropogenic climate change?'. Artikel hier: http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/2010BAMS3092.1

  Deze studie concludeert alvast dat het niet zo is, maar het zou kunnen dat dit betaald is door Shell of BP.

  Misschien eens contact opnement met de NY Times, die schrijven er vandaag ook over: http://dotearth.blogs.nytimes.com/2010/08/23/study-finds-no-link-tying-disaster-losses-to-human-driven-warming/

  Ik ga nu verder Oil stocks kopen. En verder lezen over die donkere macht genaamd wiskunde, bedankt voor de tip!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties