Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Malaria -

“Malaria kan met huidige middelen niet overwonnen worden”

Met de huidige middelen is het onmogelijk om malaria uit te roeien, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk model. Er moeten veel meer mensen bereikt worden dan de huidige infrastructuur toelaat, met name in Afrika.

vrijdag 13 augustus 2010 15:03
Spread the love

Met de huidige infrastructuur van transport en gezondheidszorg is het onmogelijk om de ziekte in Afrika uit te roeien, zegt hoogleraar Azra Ghani, epidemioloog aan het Imperial College in London. Zijn team maakte een model van de manier waarop de huidige pogingen in de toekomst een invloed kunnen hebben op de mug die de malariaparasiet overdraagt. Momenteel worden onder meer muggennetten verdeeld, insecticiden gebruikt en geneesmiddelen toegediend.

Uit het model blijkt dat in gebieden met een gemiddelde malariabesmetting 80 procent van de mensen bereikt moet worden om de besmettingen terug te brengen tot één op honderd. Dat is een haalbare kaart, en in die gebieden kan de ziekte dus onder controle gehouden worden.

Maar het slechte nieuws is dat het in gebieden met een hoge besmettingsgraad onmogelijk is om voldoende mensen te bereiken, met name gezien de slechte infrastructuur in dergelijke regio’s.

Een verandering van de ingezette middelen is dus aan de orde, en wetenschappers denken dan vooral aan een efficiënt vaccin. Dat is dé manier om een efficiënte strijd mogelijk te maken tegen malaria in Afrika.
 

JG

take down
the paywall
steun ons nu!