Nieuws, Afrika, Samenleving, Gezondheid, Gezondheidszorg, Geneesmiddelen -

Nieuwe Oegandese wet ontziet goedkope medicijnen

Oeganda heeft een omstreden wetsvoorstel tegen nepmedicijnen aangepast. De nieuwe versie vormt geen bedreiging meer voor de import van kwalitatief goede, merkloze medicijnen. In het eerste wetsvoorstel konden die gelijkgesteld worden aan nepmedicijnen.

woensdag 11 augustus 2010 14:04
Spread the love

De Oegandese regering amendeerde de wet na druk van maatschappelijke organisaties. Die stelden dat door sommige bepalingen de beschikbaarheid van goedkope medicijnen onder druk kon komen te staan. Deze medicijnen worden op grote schaal gebruik in de Oost-Afrikaanse gezondheidszorg.

De definitie van nepmedicijnen was in de eerste versie van de wet zo ruim, dat ook de import en productie van legitieme, effectieve generieke medicijnen gecriminaliseerd kon worden.

Buitenspel

Joseph Mwoga, adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie in Oeganda, zegt dat de aangepaste wet geen gevolgen heeft voor generieke medicijnen. “Generieke geneesmiddelen zijn nodig als we meer mensen willen helpen. Als eerste versie van de wet was aangenomen, zou alles wat niet-origineel is aangepakt kunnen worden.”
 
De WHO definieert nepmedicijnen als “medicijnen die opzettelijk en fraudeleus verkeerd geëtiketteerd zijn met betrekking tot de herkomst.” Het kan volgens de gezondheidsorganisatie dus gaan om zowel merkloze als merkmedicijnen. Nepmedicijnen kunnen juiste of onjuiste ingrediënten bevatten, te weinig of geen actieve ingrediënten of een vervalste verpakking hebben.
 
De National Drug Authority (NDA), die in de eerste versie van de wet buitenspel was gezet, is tevreden over de aangepaste versie. “De NDA is weer verantwoordelijk voor kwesties rond medicijnen en daarmee is tegemoet gekomen aan onze bezwaren”, zegt Apollo Muhaire van de NDA.

Intellectueel eigendom

Sandra Kiapi, advocate gespecialiseerd in gezondheidsrecht, zegt dat de nieuwe wet een verbetering is ten opzichte van oude, omdat de NDA zijn rol weer terugkrijgt. Toch zijn er volgens haar betere definities nodig. “In deze wet vallen medicijnen niet onder de definitie van nepgoederen, maar er is nog steeds onduidelijkheid over de definitie die de WHO hanteert als het gaat om nepmedicijnen.”

De regering, en dus ook de wet, zou onderscheid moeten maken tussen kwesties rond intellectueel eigendom en de kwaliteit van medicijnen, zeggen activisten. Ook bestaan er nog zorgen over de East African Counterfeit Bill 2010, een wet die boven de nationale wetgeving in Oost-Afrikaanse landen staat. (JS)

 

take down
the paywall
steun ons nu!