Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Jacht op homo's gaat onverminderd door

Op sommige plaatsen kunnen ze al trouwen, maar in zo'n 80 landen gaat de jacht op homo's onverminderd verder. Homoseksualiteit is er nog altijd strafbaar.
vrijdag 16 juli 2010

In zowat de helft van deze landen is de wet een uitloper van de door de Britse kolonisator geïntroduceerde sodomiewetten. Maar die wetten worden in vele landen steeds strenger, want homofobie en populisme liggen nooit ver van elkaar.

In Oeganda zullen mensen die homoseksuele koppels weigeren te verklikken straks ook gevangenisstraf riskeren, indien een nieuw wetsvoorstel daaromtrent wordt goedgekeurd. Op homoseksualiteit zou dan de doodstraf komen te staan, indien één van beide partners besmet is met het aidsvirus.

Robert Mugabe, de president van Zimbabwe die homo's ooit ‘afstotelijker dan honden en zwijnen' noemde, zegt dat er geen sprake kan zijn van een versoepeling van homowetten.

Politiek getinte homofobie

In vele voormalige kolonies is het brandmerken van homoseksualiteit als ‘een on-Afrikaanse westerse invoer' een manier voor politici geworden om hun populariteit op te krikken. Homorechtenactivisten zeggen dat niet homoseksualiteit maar politiek getinte homofobie de echte import is.

Discriminatie tegen homo's dreigt de strijd tegen HIV en aids in het zwarte continent er niet makkelijker op te maken, wanneer homo's ondergronds gaan en niet langer hulp voor de ziekte zullen zoeken. Maar de problematiek beperkt zich zeker niet enkel tot Afrika.

In Irak is homoseksualiteit toegelaten, maar volgens Human Rights Watch zijn homo's er blootgesteld aan ontvoeringen, verkrachtingen, marteling en buitengerechtelijke excecuties.

Ook in het Iran van de ayatollahs staat de doodstraf op homoseksualiteit. De president van deze Islamitische Republiek, Mahmoud Ahmadinejad, zei in 2007 nog dat er in Iran geen homoseksuelen wzijn, om later te verklaren dat 'er misschien een aantal homo's zijn'. In dezelfde context voegde hij er aan toe dat 'homoseksualiteit een verwerpelijke en mensonterende daad' blijft.

The Economist heeft een lijst gemaakt van landen waar homo's gevaar lopen.

Bron : The Economist / Express.be

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Hoefkens Paul op vrijdag 16 juli 2010

    Tis nochtans goed tegen de overbevolking. En sommigen die dit meespreken en goedkeuren terwijl ze in hun binnenste ik weet niet welke sexsistische gedachte hebben

    • door Hoefkens Paul op vrijdag 16 juli 2010

      Wel te vertsaan, de homosexualiteit

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties