about
Toon menu

Borgerhout verzet zich tegen onteigeningen

ANTWERPEN - Het stadsbestuur wil een klein parkje in Borgerhout aanleggen. Als het aan de stad ligt, moeten daarvoor 12 huizen worden onteigend en gesloopt. 43 mensen verliezen daarbij hun huis of appartement. De bewoners hebben zich verenigd in een actiegroep. Op alle gevels vindt ja de affiche: ‘Heropwaardering wijk: ja. Onteigening: nee.’ De toon van de actiegroep is duidelijk constructief.
maandag 12 juli 2010


Patrik Oosterlynck (35 jaar) woont al 2,5 jaar graag in zijn koopwoning in de Bakkerstraat in Borgerhout. Op 17 juni sloeg hem de schrik om het hart:

“De stad stuurde ons een brief waarin stond dat het stadsbestuur een park wilde aanleggen. De administratieve dienst, het politiekantoor en 12 woonhuizen rond het Moorkensplein moeten daarvoor worden onteigend en gesloopt."

"Op de ruimte die vrij zou komen, wil de stad een klein parkje, een ondergrondse parking en nieuwbouw neerzetten. Het gaat om de ruimte tussen het Moorkensplein, de Bakkerstraat, de Langstraat en de Maréestraat in Borgerhout.”

“Meteen zijn we als bewoners in actie gekomen. We hebben pamfletten aan onze vensters gehangen en ons georganiseerd. Als eigenaars willen wij onze stem in deze zaak duidelijk laten horen.”

Klein gazon met boompjes

Een park zien de meeste bewoners wel zitten. Oosterlynck: “Meer groene ruimte in deze stad is altijd welkom. Maar om daarvoor huizen te onteigenen, is toch een stap te ver. Bovendien zou het maar om een gazon met enkele boompjes gaan. Eigenlijk hoeft voor dit project geen enkel woonhuis te sneuvelen: haal het politiekantoor en de administratieve dienst weg, gebruik de huidige parkeerplaats en je hebt al ruimte genoeg voor een tof parkje.”

“De lokale overheid moet beseffen dat wij geen tegenwerkers zijn. Integendeel. Wij willen bruggen bouwen. Burgerparticipatie lijkt mij in dit gegeven zeker op zijn plaats.”

Geen gewone gang van zaken

De politieke gang van zaken rond de onteigeningen zijn opmerkelijk. Patrik Oosterlynck vervolgt zijn verhaal: “De districtsraad heeft ons als bewoners laten weten dat het plan is goedgekeurd. Dat het een voldongen feit was. Toch heeft het college van bestuur nog geen goedkeuring gegeven. Dit is niet de gewone gang van zaken. De districtsraad kan niet tegenover bewoners over onteigeningen als 'voldongen feit' communiceren, buiten het medeweten van het college om! Hoewel burgemeester Patrick Janssens (SP.A) deze plannen ziet zitten, heeft hij nog niks beslist.”   
 


Foto 1: Patrik Oosterlynck heeft als woordvoerder van de actie de pers vaak te woord gestaan: “De lokale overheid moet beseffen dat wij geen tegenwerkers zijn. Integendeel. Wij willen bruggen bouwen.” (Fotografie Pieter Van Putten.)

Foto 2: Een overzicht op de site achter het Moorkensplein. Links de administratieve dienst en het politiekantoor die tegen de vlakte gaan. In het midden de parkeerplaats die wordt veranderd in een klein parkje. Rechts achter de boom staan de huizen die tegen de vlakte gaan. Deze foto toont ons dat onteigeningen niet per se noodzakelijk zijn. De realisatie van een parkje lijkt immers ook mogelijk zonder onteigening van privéwoningen. (Fotografie Pieter Van Putten.)

Foto 3: Kamal, buschauffeur bij De Lijn, en zijn vader Mahmoud El Bouzmaki keren zich tegen de plannen: “Wij zijn hier opgegroeid. Ons verleden ligt hier. Dat mogen ze ons niet afnemen. Een park zien wij wel zitten, mits dit park ’s avonds en ’s nachts wordt afgesloten om overlast te voorkomen. Maar de burgemeester moet ons respecteren. Wij als eigenaars hebben ook rechten.”  (Fotografie Patrik Oosterlynck.)

Foto 4: Ilan Delvaux renoveert zijn pas gekochte huis in de Bakkerstraat. Ilan vertelt dat de actiegroep rond het Moorkensplein niet alleen staat: “Bea Hanssen van beschermcomité Stadspark steunt ons. Zij stuurde voor ons een open brief aan de burgemeester. Verder heb ik dit huis pas gekocht. Ik ben druk aan het renoveren voor mijn gezinnetje. En dan komen ze met die onteigeningen!” (Fotografie Pieter Van Putten.)

Foto 5: Frans (80 jaar) woont al 50 jaar in de Bakkerstraat: “Het getuigt van weinig respect om ons nu uit te zetten. Ik zou willen dat ze de onteigeningen meteen intrekken. Ik zal mij hardnekkig tegen iedere vorm van onteigening verzetten!” (Fotografie Pieter Van Putten.)

Foto 6: Clarice Braekman (60 jaar, tweede van rechts) woont al 40 jaar in de Langstraat. Zij woont in een prachtig art-décopand: “Ze zouden beter een museum van mijn huis maken in plaats van het te slopen. Ze mogen van mij een park aanleggen, maar op onteigening ben ik niet happig.” (Fotografie Pieter Van Putten.)

De stand van zaken rond de onteigeningen zullen wij op DeWereldMorgen.be blijven opvolgen.

Bea Hanssen van het actiecomité Bescherming Stadpark schreef een open brief aan burgemeester Patrick Janssens over de onteigeningen: knack.rnews.be/nl/actualiteit/opinie/vrije-tribunes/open-brief-aan-patrick-janssens/opinie-1194770578320.htm

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

8 reacties

 • door dwars bekeken op dinsdag 13 juli 2010

  kern van de zaak: eigenlijk willen ze een ondergrondse parking (de zoveelste, en vermoedelijk liefst in privé-handen) en (dure) appartementen neerzetten en om de pil te vergulden zetten ze er wat struikjes op, wat ze dan betitelen als "park". en de bewoners van die dure appartementen zullen waarschijnlijk de eersten zijn om te protesteren tegen kinderlawaai in het park(je). als hun auto's maar veilig in de ondergrondse (betalende?) parking staan. paranoia? niet echt. gewoon af en toe de actualiteit volgen en extrapoleren

 • door Erwin op dinsdag 13 juli 2010

  [title]Komt er van ! In borgerhout[/title]Komt er van ! In borgerhout wonen !

  • door Jochem op dinsdag 13 juli 2010

   Waarom zeg je dat, Erwin? Vertel eens wat je hiermee bedoelt?

   Reacties zijn welkom, maar stellingen dienen gemotiveerd te worden. Anders zijn reacties als deze slechts lucht. Niets meer en ook niets minder...

  • door Ben-G op woensdag 14 juli 2010

   Wat is da voor een reactie? Een beetje achterlijk? Verwijderen die handel!!

   • door christophe op woensdag 14 juli 2010

    De onnozele reactie van 'Erwin' moest inderdaad verwijderd worden. Maar aangezien er al op gereageerd werd, zullen we ze maar laten staan. Bedankt voor de alertheid.

    • door Jochem op woensdag 14 juli 2010

     Dag Christophe,

     Zoals zoveel andere mensen die weleens iets publiceren op DeWereldMorgen krijg ik geregeld onnozele tot zelfs haatprekende reacties. Zeker als het rond zaken als Borgerhout, diversiteit of Roma-zigeuners gaat. Soms zijn de reacties al verwijdert voordat ik ze heb kunnen lezen. Zijn deze reacties meestal anoniem? Valt er te na te gaan wie deze reacties plaatst? Zijn verwijderde reacties nog ergens zichtbaar?

     Ik stel mij deze vragen voor het geval dat... Enfin, ge zult het wel begrijpen.

     Ciao,

     Jochem

     • door christophe op donderdag 15 juli 2010

      Er moet altijd een mailadres worden achtergelaten. Maar mailadressen kunnen natuurlijk ook anoniem zijn. Verwijderde reacties blijven voor de redactie zichtbaar, niet voor de lezers. Er worden trouwens zeer weinig reacties verwijderd (hoogstens een paar per week). De reacties en discussies onder artikels zijn meestal van hoog niveau.

      • door Jochem op donderdag 15 juli 2010

       [title]Christophe, Merci voor het[/title]Christophe, Merci voor het antwoord. Het klopt dat de meeste reacties en discussies op DWM van hoog niveau zijn. Een aantal reacties die de afgelopen weken verwijderd werden plakten toevallig onder mijn blogberichten en artikeltjes. Jochem.

      Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties