Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Daniël Cohn-Bendit: "We lenen de Grieken geld zodat ze onze wapens kunnen kopen!"

"Op 13 mei maakte het Groene europarlementslid Daniël Cohn-Bendit duidelijk wat het handelsonevenwicht binnen Europa concreet betekent. Frankrijk verkocht de voorbije jaren fregatten en helikopters aan Griekenland", schrijft Dirk Holemans van Oikos in een opiniestuk op deze nieuwswebsite. Griekenland houdt (voorlopig?) het hoge defensiebudget buiten de zware besparingsronde.
vrijdag 28 mei 2010


Daniël Cohn-Bendit klaagde in het Europees Parlement de hypocrisie aan van de EU over de aanpak van de financiële crisis.

Duitsland sloot een deal met de Griekse regering voor de verkoop van zes onderzeeërs. Alles samen voor een bedrag van vijf miljard euro. Frankrijk verkocht Griekenland zes fregatten (totaal 2,5 miljard euro), helikopters voor 400 miljoen euro en Rafale-gevechtsvliegtuigen.

Dit ontlokte Cohn-Bendit de opmerking: "We lenen hen dus geld zodat ze onze wapens kunnen kopen! En dan verdienen we nog eens op de lening: we lenen de Grieken geld tegen een hogere rentevoet dan waaraan wij het geld zelf lenen. Een prangend voorbeeld van het totaal gebrek aan solidariteit binnen Europa!"

Defensiebudget op hoog niveau

Griekenland blijft - ondanks de zware begrotingstekorten - veel geld uitgeven aan defensie. Met ruim 3,3 procent van het bruto binnenlands product (BBP) dat naar het leger gaat, staat Griekenland op nummer één binnen de EU.

Traditioneel werd dit hoge defensiebudget toegeschreven aan de rivaliteit met buurland (en NAVO-bondgenoot!) Turkije, onder meer over de onopgeloste kwestie-Cyprus.

De laatste jaren zijn de verhoudingen tussen beide oevers van de Egeïsche Zee echter fors verbeterd. Onlangs nog kondigde de Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan aan dat zijn land massaal gaat investeren in de zieltogende Griekse economie.

Griekenland spendeerde in 2009 bijna 10 miljard dollar aan defensie. Met een bevolking van 10 miljoen komt dat neer op duizend dollar per hoofd van de bevolking. In Turkije, toch ook een behoorlijk gemilitariseerd land, lag dat cijfer vorig jaar op 200 dollar per hoofd van de bevolking of ruim 2 procent van het Turkse BBP.

Buiten de besparingsronde

Het Griekse leger heeft momenteel 160.000 manschappen in actieve dienst. Een aantal dat nog fors kan worden uitgebreid met dienstplichtige reservisten in het geval van een gewapend conflict.

De PASOK-regering van George Papandreou heeft - voorlopig? - het defensiebudget buiten de zware besparingsplannen gehouden. Tot grote vreugde waarschijnlijk van de Europese defensie-industrie die niet graag een grote potentiële koper van militair wapentuig zou zien verdwijnen.

Bekijk hier het filmpje op YouTube over de interventie van Cohn-Bendit in het Europees Parlement: http://www.youtube.com/watch?v=dQGkP68AVTI

Bronnen:
Al Jazeera:
Today's Zaman (Turkije)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Frank Roels op vrijdag 28 mei 2010

  Kleine correctie bij het woord "ontlenen": moet zijn: wij lenen aan de Grieken. Ontlenen betekent: iets nemen, krijgen van een ander. Dus het omgekeerde.

  • door jan.vancriekinge op vrijdag 28 mei 2010

   Frank, bedankt voor de terechte opmerking. Is ondertussen gecorrigeerd.

   • door Adrien Verlee op zaterdag 29 mei 2010

    En Verhofstadt draaide zijn rug...

    Wat ik mij al eens afvraag, is of mensen die met ons geld in het parlement gaan zitten, artikelen en commentaren als deze wel lezen. En in de mate dat zij het lezen onbezorgd kunnen slapen gaan. Indien zo, wat voor soort mensen is dat eigenlijk! Je hoeft nog niet de mening toegedaan zijn dat een andere maatschappij, of zelfs nog maar een ander type van democratie, hoogstnodig is, gewoon integer zijn binnen de huidige krijtlijnen is blijkbaar een onmogelijk opgave, zowel emotioneel als intellectueel.

 • door luc demeyer op zondag 30 mei 2010

  Je heb iets belangrijk ontdekt, namelijk dat de politiekers de huurlingen zijn dan van de financiële / militaire / industriële elite. Hun overleven hangt af van hun efficiëntie (kiezersbedrog) ten dienste van die elite. ( zie bijvoorbeeld hoe Onkelinx in dienst van GSK de bevolking bewerkte om 120 miljoen € belastinggeld binnen te halen in de griepfarce ). Zij hebben daar blijkbaar emotioneel en intellectueel geen problemen mee. De media, die deel uitmaken van die elite, zorgen voor de nodige rookgordijnen.

  • door Adrien Verlee op maandag 31 mei 2010

   Ach, ik weet het wel; al jaren. Het was geschreven uit de buik...

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties