Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Marc De Vos, Winston Churchill en de wetenschappen

Marc De Vos, docent arbeidsrecht aan de UGent, voorspelt voor ons land wat toenmalig Brits oorlogspremier Winston Churchill zijn landgenoten aankondigde in 1940: “Bloed, zweet en tranen” (De Morgen, 21 mei). Frank Roels maakt enkele kritische aantekeningen.
dinsdag 25 mei 2010

Krijgen we dus een nieuw soort wereldoorlog? Wie vandaag de vijand is, laat De Vos in het ongewisse. Maar het is nog véél erger dan de besparing van 42 miljard euro die het Planbureau met zijn computer gesimuleerd heeft.

Wat De Vos voorstelt als oplossing is alleen voor insiders verstaanbaar: “competitiviteit, innovatie, ondernemerschap, loonkosten, langer werken, betere overheden”.

Bloed, zijnde de offers die noodzakelijk zijn (...). Zweet, zijnde de organisatie om de financiering van de sociale zekerheid te herijken (met één r - FR)."

"Tranen, zijnde de hervorming van de arbeidsmarkt, fiscaliteit en economie voor meer dynamiek”.

Hij formuleert een groot aantal vragen. “Dat alles kan dan naar een onafhankelijk orgaan gestuurd worden”. Wil het toeval dat Marc De Vos directeur is van “de onafhankelijke denktank Itinera”.

Dat de bedrijven naast collectieve ontslagen ook miljarden winsten boeken, daarover geen woord bij deze jurist en master of business administration (zie http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/05/16/mensen-moeten-inleveren-terwijl-miljarden-winsten-worden-uitgedeeld).

Weet hij niet dat de overheden nu al tussen 11,5 en 13,5 miljard euro cadeau doen aan de bedrijven, door lastenverlagingen en dergelijke; inbegrepen 4 miljard euro notionele intrestaftrek (cijfers van ACV en ABVV).

Dat belastingsontduiking nog zopas geschat werd op 20 miljard euro per jaar? Met deze cijfers zou het begrotingstekort niet alleen vlot opgeheven zijn, maar zouden we nog de uitkeringen en laagste pensioenen kunnen verhogen.

Dat zou onmiddellijk ook ten goede komen aan de middenstand en de afzet van vele bedrijven. Die gedachten lijken taboe voor De Vos.

Om de wetenschappelijke waarde van academische onderzoekers te evalueren, kijken we meestal naar de internationale A1-publicaties, en het aantal maal dat publicaties geciteerd worden. Zoals regelmatig wordt gevolgd door de ISI Web of Science.

Voor een doctoraat worden meestal enkele A1-artikels geëist. Voor De Vos M* + arbeidsrecht, of labour, of law, vinden we nul (0) erkende internationale publicaties.

De Vos publiceert wel enorm veel, in Knack, in kranten en tijdschriften en meerdere boeken die echter niet voldoen aan de strenge internationale criteria.

Nu zou het kunnen dat in sommige vakgebieden minder hoge eisen gelden. Daarom zochten we ook bij andere humane wetenschappers, bijvoorbeeld Paul De Grauwe: 72 artikels, 316 keer geciteerd.

Marc Buelens: 14 artikels, 46 citaties; Koen Schoors: 11 artikels; Rik Pinxten: 19 artikels, 8 citaties.

De Gentse academische publicaties (A1, en andere) kan iedereen opzoeken op http://biblio.ugent.be/input.

Yvan Van De Cloot, hoofdeconoom van het Itinera Instituut: nul internationale publicaties. Andere bekende namen die over economie schrijven: Geert Noels: nul; Pascal Paepen: nul; Nassim Nicholas Taleb (Black Swann Fund): 12 artikels, 7 citaties; Nouriel Roubini: 41 artikels, 876 citaties.

De Nobelprijswinnaars economie: Paul Krugman: 193 artikels in internationale tijdschriften, 6.681 citaties. Joseph Stiglitz: 274, en 16.700 citaties.

Is er nog commentaar bij nodig?

Frank Roels


Frank Roels is emeritus hoogleraar aan de UGent.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door Paul Drogen op dinsdag 25 mei 2010

  Belachelijk stukje. Alsof je iemands mening moet quoteren aan het aantal citaten dat hij internationaal scoort. Yvan vd Cloot en Geert Noels hebben trouwens gans hun leven in de privé gewerkt en niet in academische kringen, nogal wiedes dat ze nooit geciteerd worden.

  • door Frank Roels op woensdag 26 mei 2010

   Natuurlijk is het aantal internationale publicaties en citaties slechts een meetinstrument (cijfertjes) van het gewicht van een wetenschapper of zijn /haar publicatie (deze cijfers trachten een objectieve maatstaf te hanteren die voor alle wetenschappers kan toegepast worden). MAAR het is evident dat de wetenschappelijke waarde/betrouwbaarheid van een stelling moet beoordeeld worden op de inhoud, dus de feiten en argumentatie. Dat is wat de 2 of 3 internationale referees doen vooraleer ze een artikel afwijzen/goedkeuren voor publicatie. Daardoor zijn de eisen gesteld aan zo'n internationale publicatie veel strenger dan een opinieartikel in een magazine, of een boek, waar anonieme referees zelden optreden. Ik heb precies in de eerste helft van mijn stuk een bondige analyse gemaakt van de stelling van Marc De Vos. Hij geeft daarvoor eigenlijk heel weinig argumenten, behalve het citaat van Churchill. Nog korter vermeld ik dat er andere denkpistes zijn, dan de gewone mensen te doen bloeden en zweten voor de fouten van de bankanalysten en hefboomfonds CEO's; en teneinde de miljarden bedrijfswinsten en belastingsfraudeurs veilig te stellen. Dat is de grond van de discussie. En die is zeer ideologisch bepaald: (pseudo)wetenschap geleid door ideologie. O.m. Paul De Grauwe heeft meermaals gewezen op de ideologische achtergrond van recente financiële (niet)beslissingen. Mag ik er nog aan toevoegen dat Geert Noels, Yvan Van De Cloot en mensen die werken voor banken en verzekeringen, WEL heel veel aan het woord komen en geciteerd worden - in de populaire media. Daar is dus de vraag legitiem waarom hun stellingnamen méér waard zijn dan die van Pier, Paul en Lowie - die daar ook recht op hebben, daarover geen misverstand! Waar halen zij de expertise en gezag om dagelijks de verkozenen des volks voor te schrijven en te veroordelen (daar komt hun stelling meestal op neer) ? Als Marc VV zegt dat deze mensen mee ons financieel systeem hebben opgebouwd - lichtjes overdreven -, dan is dit een doorslaggevende reden waarom ze nu mea culpa moeten slaan, moeten zwijgen, en nadenken over hun visie op de economie, EN eens een paar artikels lezen van Paul De Grauwe, Paul Krugman, Joseph Stiglitz.

   • door Mark Van Vaerenbergh op woensdag 26 mei 2010

    Noels en Van de Cloot werken niet voor banken en verzekeraars, maar voor hun eigen denktank. Groot verschil.

    De Grauwe's uitspraken doorstaan tegenwoordig trouwens geen academische toets.

    Heel dit artikel toont de leegheid van de stelling dat alleen academici iets mogen zeggen over economie.

   • door Mark Van Vaerenbergh op zondag 30 mei 2010

    Blijkbaar hebt u moeilijkheden om te begrijpen wat ik heb geschreven, wat ook duidelijk wordt in uw tendentieuze stellingname.

    Het zijn uw geroemde academici -inclusief Paul OpenVLD De Grauwe- die de architecten waren van het financiële systeem dat nu gecrasht is.

 • door Mark Van Vaerenbergh op dinsdag 25 mei 2010

  Dit sukje wil op een pseudo-wetenschappelijke manier het spreekwoord "schieten op de pianist" naar zijn hand zetten. Alleen academici mogen spreken over belangrijke onderwerpen. Meer nog, alleen academici met veel citaties. Welnu, heel wat van die mannen hebben het financieel systeem gevormd tot wat het is. In de doctrine die hierboven wordt ontwikkeld, is het dus maar best zo.

  • door J. Blommaert op dinsdag 25 mei 2010

   Van de Cloot geen academicus, geen probleem. Maar De Vos is dat wel, en sorry, maar wij (academici) worden daar allemaal op afgerekend. Zoek de mijne maar op als je wil. Het voordeel van die ISI-criteria is dat ze je ten minste een indicatie geven van hoe een standpunt de commentaar weerstaat van andere vakspecialisten. Da's geen sluitend kwaliteitscriterium, maar een indicatie. Wie echt iets te zeggen heeft en dat kan onderbouwen moet de test aankunnen van internationale peer-review. Als dat niet het geval is, dan is dat geen bewijs van het feit dat je niks te vertellen hebt; is dat wel het geval, dan heb je minstens die kwaliteitsstempel. Als coureur moet je koersen winnen of mee helpen winnen, als voetballer moet je goeie matchen spelen; als academicus moet je publiceren in uiterst kritische fora, veel kritischer dan De Standaard of Knack.

   • door Johan Vanmael op dinsdag 25 mei 2010

    Ach beste Jan, je zoekt gewoon naar collega's die niet in je links-wetenschappelijke kraam passen en schiet erop met loze argumenten. Beetje doorzichtig hoor.

    • door han op dinsdag 25 mei 2010

     Ik vind het onthullend om te zien hoe men dagelijks wetenschappers opvoert die dat niet zijn.

     Stel je voor dat het om je huisarts, tandarts, specialist,... zou gaan. Stel je voor dat we medicijnen laten ontwikkelen door heren die niet in staat zijn van een degelijk wetenschappelijk artikel te publiceren. Maar de media serveren ons wel mensen met recepten voor de gootste economische crisis sinds de jaren 30 die geen enkele wetenschappelijke kredietwaardigheid hebben. Ik vind dit onthullend.

     Je wil toch komen tot een oplossing, hoe kan die er komen zonder wetenschappelijke diagnose? Als een wetenschappelijke diagnose en analyse leid tot een linkse visie, des te beter,....

     Maar wat we kunnen missen als kiespijn zijn kwakzalvers die recepten voorschrijven die enkel leiden tot meer miserie.

     Al wil ik er wel de bedenking bij maken dat acadmische titel en publicatues iets aangeven maar ook niet meer dan dat. Er zijn heel wat mensen die niet als officieel academicus aan de slag zijn en toch zeer pertinente analyses maken. Maar iemand die zichzelf opwerpt en de titel van prof of academicus gebruikt als een vorm van autoriteit mag daar ook op afgerekent worden.

 • door Luc op woensdag 26 mei 2010

  De auteur van de foto is de Canadese fotograaf Yousuf Karch en niet Flickr. http://www.karsh.org/

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties