Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Verkiezingsdeelname kleine partijen geboycot

De PVDA vraagt een aanpassing van de kieswet. Ze heeft 15.000 handtekeningen nodig of zes handtekeningen van partijen die in het parlement zetelen om als partij deel te kunnen nemen aan de komende verkiezingen. Maar alle Nederlandstalige en Franstalige partijen weigeren om hierover een formeel akkoord te sluiten.
donderdag 6 mei 2010

Raoul Hedebouw, woordvoerder van de Partij van de Arbeid (PVDA) en Tine Van Rompuy, verruimingskandidate voor PVDA+ vragen een aanpassing van de kieswet.

“De tijd dringt, maar we halen de 15.000 handtekeningen”, zegt Hedebouw. “Momenteel hebben we al de helft van ons doel bereikt. Dat komt omdat we 4.000 leden op pad stuurden om de nodige handtekeningen te verzamelen. Maar we vinden - als democratisch principe - dat alle kleine partijen het recht hebben op verkiezingsdeelname.”

Kieswet eist 15.000 handtekeningen

De kieswet stelt dat partijen die niet in het parlement vertegenwoordigd zijn 15.000 handtekeningen moeten verzamelen om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Een andere mogelijkheid is dat ze zes handtekeningen bemachtigen van uittredende parlementsleden of senatoren die opkomen aan beide kanten van de taalgrens.

Grote partijen vrezen proteststemmen

“Alle Franstalige en Nederlandstalige partijen weigeren om officieel een handtekening te geven”, zegt Hedebouw. “Met enkele Nederlandstalige partijen, zoals SP.A bijvoorbeeld, onderhandelen we nog steeds om tot een akkoord te komen. Bij de vorige verkiezingen was het voor ons wel mogelijk om voldoende handtekeningen te krijgen. Volgens mij vrezen de grote partijen dat we proteststemmen zullen aantrekken.”

Herziening van de kieswet

Donderdag 6 mei legden Hedebouw en Van Rompuy tijdens de plenaire vergadering hun wens om de kieswet aan te passen voor aan de federale parlementsleden. “We vragen slechts een uitzondering op de regel, omdat de tijd dringt”, zegt Van Rompuy.

“Maar het leverde alvast geen handtekeningen op. Ondertussen blijven we praten met de parlementsleden. Vrijdag wordt de officiële datum van de verkiezingen bekend gemaakt in het Staatsblad. Vanaf dan hebben we nog slechts één week de tijd om de 15.000 handtekeningen in te dienen. Dat zal ons lukken.”

Ons doel is verkiezingsdeelname

“Zelfs de traditionele, grote partijen zouden in deze omstandigheden van vervroegde verkiezingen niet aan deze kiesvoorwaarden kunnen voldoen”, zegt Hedebouw.

“De kleine partijen hebben te weinig tijd om 15.000 handtekeningen te verzamelen, daarom vragen we om deze uitzondering. Maar we pleiten er niet voor om het hele systeem van de handtekeningen af te schaffen. Dat is volgens mij een andere discussie. Ons doel is een deelname aan de komende federale verkiezingen.”

Geen tijd meer voor campagne

“Het gebrek aan tijd voor de kleine partijen is een aantasting van het gelijkheidsbeginsel en dat is niet democratisch”, zegt Van Rompuy. “Door de zoektocht naar handtekeningen blijft er geen tijd meer over om campagne te voeren. Ik denk dat de partijen weigeren om ons een handtekening geven, omdat ze bang zijn voor proteststemmen.”

Belast Hoogste Vermogens

“Vele mensen willen geen verkiezingen”, zegt Van Rompuy, “en ze zijn de communautaire rompslomp beu. Wij zijn de enige partij die zowel Vlamingen als Walen verenigt en we zijn de enige partij die geen deel wil uitmaken van de BHV-crisis. Voor mij staat BHV voor 'Belast de Hoogste Vermogens'. Op die manier kunnen we geld vrijmaken voor de persioenen, de werkgelegenheid en andere crisismaatregelen.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door J.Blommaert op donderdag 6 mei 2010

  Met zo'n beperkingen op verkiezingsdeelname komt België op het niveau te staan van Florida onder Broeder Bush in 2000.

 • door Hermy op vrijdag 7 mei 2010

  Belgie is een dictatuur.

 • door Noël op vrijdag 7 mei 2010

  Eigenlijk zou een partij zoals de PVDA door haar ononderbroken deelname van zowat 40 jaar automatisch moeten worden toegelaten aan de verkiezingen .Het zegt ook veel over de clowns en meelopers van de andere partijen dat ze zelfs de moed niet hebben om een handtekening te plaatsen waardoor de enige belangrijke partij van de kleine man dreigt uitgesloten te worden.

 • door Martine Raeymaekers op vrijdag 7 mei 2010

  “Ik sprak daarjuist met Servais Verherstraeten, de fractieleider van CD&V in de Kamer,” vertelt Tine Van Rompuy. “Ik vertelde hem dat het toch niet democratisch is dat een partij 15.000 handtekeningen moet ophalen op zo’n korte tijd. Hij zei dat dat de versnippering in het politieke landschap nog zou vergroten, waarop ik antwoordde dat de versnippering vooral een gevolg is van het feit dat de politieke families zich in de jaren 70 hebben opgesplitst in een Nederlandstalige en een Franstalige partij. Hij keek mij verbluft aan. Daar had hij precies nog niet bij stilgestaan.”

  • door Marc Bosmans op maandag 10 mei 2010

   Het gebrek aan kennis van Servais Verherstraeten is biologisch volkomen normaal. Dierkundige ophtalmologen zullen U bevestigen dat katachtigen een zijdelings beperkt gezichtsveld hebben, door de specifieke positie van de ogen. Dit is dus ook zo voor zwarte, bruine, rode, gele ... leeuwen.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties