Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Rijk worden in negen regels

Maak een crisis en word rijk. De wereld van het geld en van de grootbankiers is een wondere wereld. Verdien geld als slijk aan oplichting, chantage en leugens.
vrijdag 30 april 2010

Regel één voor grootbanken die geld willen scheppen. Lig zeker niet wakker van de degelijkheid van je financiële producten. Want aan de grootste rommel is meest te verdienen.

Je moet enkel, dat is regel twee, zorgen dat jouw rommel een goede notering krijgt - ratingagentschappen doen dat zonder problemen, klaarblijkelijk ook zonder kennis van zaken.

Regel drie. Zorg dan vooral dat je klanten jouw rommel kopen, de rekening is voor hen. Blijf er dus zeker niet zelf mee zitten. (alhoewel, zie regel vijf)

Je bent nu bezig met financiële nepproducten superwinsten te maken. Ze zijn natuurlijk al even nep, maar voorlopig zijn er weinigen die dat zeker weten. Daar is dan regel vier. Laat de zogenaamde winsten die je maakt op kap van de klanten, meteen verdwijnen in de vorm van uitgekeerde dividenden en superbonussen.

Wat als het ook voor jou fout dreigt te lopen en je bank in de problemen komt? Regel vijf brengt raad. Maak dat je een grote, een heel grote, een veel té grote bank bent. Om goed te functioneren? Welnee! Om, wanneer het toch fout loopt, de factuur te kunnen doorschuiven naar de samenleving. Want je bent nu immers een zogenaamde systeembank, te groot om failliet te laten gaan – de economie zou instorten – en dus moet de staat wel miljarden ophoesten om je te redden.

Regel zes. Vergeet nooit een winstmogelijkheid uit te buiten. Gebruik de crisis in jouw voordeel. Je bent nu al gered op kosten van de belastingbetalers. Maar je kan de regering nog veel verder krijgen. Vertel dat je de economie, die in crisis verkeert, wel op gang wil trekken. Alleen, het ontbreekt je in deze moeilijke tijden aan voldoende toegang tot goedkoop geld. Overtuig de regering dus om je goedkoop geld te verschaffen, bijvoorbeeld aan één procent.

Regel zeven. De economie uit het dal helpen met dat geld? De samenleving helpen investeren in een duurzame economie? Ben je betoeterd? Neen, de staat die je net heeft moeten redden met miljarden euro zit in geldnood, nog verergerd door de economische crisis. Leen dus je goedkoop gekregen geld van de staat aan diezelfde staten… niet aan één procent natuurlijk, wel aan pakweg vier procent. Tel uit je makkelijke winst. Zo kan iedereen ‘ondernemen’ hoor ik al vertellen. Toch niet, daarvoor moet je een oplichter zijn.

Voor wie regel zeven misschien niet helemaal heeft kunnen doorgronden. Besef dat in dit oplichterspel deze systeembanken zelfs geen voordeel hebben bij het mee oplossen van de economische crisis. Integendeel, de economie vooruithelpen zou hun makkelijke winstbronnen droog leggen. Dat dit op lange termijn in ieders nadeel is, tja, wie zou ook maar één ogenblik kunnen aannemen dat dergelijke bankiers op lange termijn denken.

Regel acht. Een stevige overval helpt je fortuin vergroten. Val met een bende speculanten de kredietwaardigheid aan van een kwetsbaar land, Griekenland bijvoorbeeld. Maak dus dat ze veel meer dan vier procent moeten betalen als ze bij jou geld moeten komen lenen. Dit is de jackpot. Spotgoedkoop geld ontvangen van je eigen overheid. En dan een staat als Griekenland zo in de hoek drummen dat je niet ontleent aan vier, maar aan zeven of zelfs veel meer procent. Tel uit je verveelvoudigde winst.

Regel negen. Voor gevorderden. Ontwikkel een rommelproduct en verkoop dat aan je beste klanten. Eerste maal winst. Speculeer vervolgens op het crashen van je eigen rommelproduct. Incasseer dan opnieuw je winst, de verliezen zijn voor jouw klanten.

Dirk Barrez

De auteur waarschuwde voor het eerst heel specifiek over het wangedrag van onze grootbanken begin 2008 in een opinie 'Andere banken graag' die zowel verscheen in De Standaard als op de website PALA.be 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

10 reacties

 • door meersman op zaterdag 1 mei 2010

  ik vindt de artikelsbeter dan van de pvda

 • door Lambrecht Christina op zaterdag 1 mei 2010

  Rijk worden in negen regels. Hetzelfde verhaal gewoon doortrekken naar de politiek en dan begrijpen we meteen hoe je als politicus ook slapend rijk wordt. Regel één: van de grootste rommel wordt je het snelst rijk. Met de grootste rommelige slogans à la vijf minuten politieke moed ook. Regel twee: zorg ervoor dat jouw uitspraak een goede notering krijgt. Win-win operatie gegarandeerd! Regel drie: zorg dat er zoveel mogelijk kiezers jouw slogan kopen. Het après nous le déluge, dat is voor later en geen probleem voor diegene die de slogan lanceerde. Regel vier: de nepslogans die je lanceerde verhaal je op de kap van alle kiezers. En intussen hou je ze braaf met nog wat meer nepverhalen in de vorm van crisismaatregelen onder de vorm van een premietje hier en een bonusje daar. Regel vijf: Wat als het toch dreigt slecht af te lopen met je partij? Geen probleem toch: je bent altijd een grote partij geweest, een zuil in het politieke landschap, je schuift dus de factuur gewoon door naar de samenleving, want jij bent immers een systeempartij, nog altijd de grootste en je kan niet failliet, dus als er verkiezingen komen, lanceer gewoon opnieuw nepslogans en geen haan die nog zal kraaien naar wat je de voorbijë drie jaar mispeuterd hebt. Regel zes: de samenleving vooruit helpen via een duurzame economie? Ben je betoeterd. WERK!WERK!WERK!, dat is de boodschap! En KOOPKRACHT. En gelukkig begrijpt de gewone sterveling er niets van: werk wordt belast en nog zwaar ook, met deze belastingen wordt de staatskas gespijsd, geld waarmee wij dan, de verkozenen des volks kwistig kunnen omgaan met beloftes en cadeautjes, zoals plaats allemaal fotovoltaïsche panelen en we belonen U met premies en belastingsaftrek. Onze welvarende KOOPKRACHTIGE kiezers, die het geld toch al hadden om dit systeem op hun dak te plaatsen, die zullen content zijn. Het zijn de anderen (en gelukkig snappen die toch niets van politiek en holle slogans) voor wie we roepen WERK WERK WERK opdat ze nog genoeg BETAALKRACHT hebben, want ondermeer EANDIS liet vanochtend op 1 Mei, dag van de arbeid weet U wel, weten dat om de groene certificaten te bekostigen de electriciteit duuurder zal worden, voor het modale gezin tot 120 euro op jaarbasis. Regel zeven:de economische crisis oplossen? Ben je gek. Als er geen probelemen meer zijn, met wat moeten we dan naar de kiezer en welke slogans moeten we dan bedenken om onze tegenstanders te nekken in de verkiezingsstrijd? Regel acht: een stevige clash in de regering af en toe maakt je alleen rijker. Maar zorg ervoor dat je die clash niet zelf organiseerd. Je moet altijd van een ander de grote zondebok kunnen maken en ervoor zorgen dat jij wel de enige redder bent van het vaderland. Regel negen: ontwikkel een rommelstrategie.Verkoop dat aan je beste kiezers. Een eerste winst gegarandeerd! Dan begin je te speculeren op je rommelproduct en zorg je ervoor dat vooral de tegenstanders de dieperik ingaan, jij werkt intussen opnieuw aan nieuwe rommelproducten want het zijn weldra verkiezingen en je wil opnieuw de eerste zijn om nieuwe veelbelovende rommelproducten op de kiezersmarkt te gooien, producten waarvan je keer op keer rijker wordt.

 • door Guido Vereecke op zaterdag 1 mei 2010

  Ik kan niet nalaten om dit degelijk artikel ter reflectie aan te bevelen bij de heren Lippens, Votron, Verwilst en Mittler. Zij waren de kampioenen bij uitstek in het gebruik van meerdere van deze regels. Bovendien ontbrak het hen ook niet aan hypocrisie. Neem nu dat boekje, rond de eeuwwisseling intern uitgegeven onder goedkeurend oog van sommigen onder hen. Vol met regeltjes die door hun personeel nauwgezet moesten nageleefd worden. Daarin werd zelfs verwezen naar de UnIversele Verklaring van de Rechten van de Mens! Ja, die heren meenden het echt zou je denken, niet ...? Dat boekje had wel een geniepige achtergrond. Want elk personeelslid - mocht het gevolgd worden door het "alziend oog" van hun interne organisatie de FBIS (ze waren daar echt fier over, zelfs met de 3 eerste 'gepikte' letters) - betekende een potentiële vangst voor deze interne organisatie. Dat boekje was toen één van hun topinstrumenten om de buitenwereld te doen geloven dat zij hun corporate statement SOLID PARTNERS FLEXIBLE SOLUTIONS zonder één valse noot konden spelen. Het ergerlijke was wel dat genoemde heren dag na dag vergaten het boekje in hun eigen systeembusiness toe te passen. Mochten zij destijds elke dag begonnen zijn met een korte medidatie over de UNIVERSELE VERKLARING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS - een stuk uit hun eigen boekje nota bene !! -ze zouden hun "FLEXIBELE" nooit zo ver hebben durven uit-rekken. Wat uiteindelijk wel is gebeurd. Met als resultaat de vele gaten door deze heren geslagen in de effectenrekeningen van duizenden goede huismoeders en goede huisvaders. Ik moet er geen tekeningetje bij maken, dat deze 4 heren toevallig nooit door FBIS werden gevolgd in hun 'systeem-doen en -laten'.

 • door donquisjot op maandag 3 mei 2010

  Blij dat de Wereld Morgen toch nog aan goeie journalistiek doet. Daar waar ik hard gecensureerd werd hier, omdat ik de klimaatbedriegerij als Cap and Trade ontmaskerde. Zie de reportage "Waar is de Woede" van de VPRO (online). Daar staat ook veel raadgeving hoe te 'ontsnappen'. Het is nu wat laat natuurljik, we zitten met onze ooit ozo glimmende witte baskets (liefst met DG of ander fake gouden logo) in het moeras. Je kan je wel wat indekken tegen de hyperinflatie die er ongetwijfeld aankomt. (1000e miljarden bijgedrukt, nog dagelijks) Als er geen hyperinlfatie aankomt, zal men dit oplossen door het geld te 'resetten' dmv een nieuwe internationale munt (sommige noemen het het begin vd NWO). Ook op de VPRO site zijn er reportages over hoe frauduleus Wall Street in elkaar zit. We zijn geleerd schulden te maken, zelfs als we sparen maken we schulden. Er zijn goeie en slechte schulden. Lees een boek in de reeks Rich dad, poor dad van Robert Kiyosaki.

  Een pakje spaghetti is een betere investering aan het worden dan spaargelden.Officiële (!) inflatie 1,8%, spaargeld 1,8%. Niemand kan nog aan zelfvoorziening doen (supermarktcultuur). Weinigen hebben nog landbouwkennis.

  Ik weet dat weinigen het aan hun hart laten komen. Maar de tijd is nog niet rijp genoeg. Komt nog wel. als we tot aan onze lippen in het moeras zitten.

 • door donquisjot op maandag 3 mei 2010

  Regel 6: De overheid die terloops gaat lenen bij een privé bedrijf (ja de NATIONALE bank) die zelf het geld drukt, zonder dekking van goud.

  De bank aan de andere kant heeft maar 7% in kas. De rest is allemaal lucht. Sterker nog, de lucht wordt herverpakt, keer op keer en zo heb je van 1 ballonnetje lucht een zeppelin lucht.

  Regel 7: Het woord oplichter is zeker niet overdreven. Sterker nog men heeft er de globale term politiek aan gegeven. Het volk wordt trouwens machteloos gemaakt door ze de illusie te geven van democratie, zodat ze denken dat ze zelf de oorzaak zijn van deze maffia.

  Elk land krijgt de regering die ze verdient, klopt hier zeker. Gezien het volk, sterker nog, de beter opgeleiden, steeds pretentieus blijven geloven in dit systeem en elke vorm van fundamentele kritiek hard onderdrukken. De illusie moet blijven bestaan. De kruik en het water...

  Deze schandalen blijven maar herhalen, met toestemming van de meute!

  Beste Dirk, hartelijk dank ook voor uw artikel! Het is verhelderend en heel eenvoudig uitgelegd. Dank aan de Wereld Morgen om kritiek te durven geven (was ik niet van overtuigd omwille vd censuur op mijn reacties op Cap en Trade) Ik was al een paar jaar fan van Middelkoop en ben blij dat er hier ook verlichte geesten zitten ! Nu nog de andere spaarlampen wakker maken ;-)

  Zijn er uitwegen uit deze crisis? Ja zeer zeker ! Zorg dat je als individue terug in je zelfvoorziening kan zorgen. Je hebt geen bank nodig. Echt niet ! In Bali betaalt men met Dinars en Dirhams, goud en zilver muntjes die al 1500jr hun waarde houden. 1 gouden dinar toen was 1 geit en nu nog steeds.

  WE MOETEN ECHT ANDERS GAAN DENKEN !!!

 • door Vansant Karel op vrijdag 21 mei 2010

  Door hun consulaire rechters aannemers en onze concurrenten, zo spannen ze gezonde firma s uit en vullen zij hun zakken.Onze eigendommen zijn weg, onze machienes weg, ons patrimonium weg.Alles onder het MOM van faill, en de belgische staat werkt er zelf aan mee.En dan moet je weten dat er valse schuldvorderingen werden ingediend die deze 2 x betaald krijgen,1x door de staat en dan nog eens door de nep curatoren dieven enz enz te veel om op te noemen, best lees je op facebook bij mij, mn broer en mn zus. Anders weet ik niet wat schrijven hier, ik vind wat hier staat te lezen zeer intressant en juist, bedankt voor de toelichting.

  • door Vansant Karel op vrijdag 21 mei 2010

   Ga ook eens even lezen op:www.knokke.waakhond.com is ook nog intressant om weten vind ik zo.

   Verder wens ik hier nog even aan te stippen dat dit de eerste maal is dat ik hier kom lezen en alles nog niet goed door heb allicht daarom dat ik over mijn faillissementen begon die ze opzette in bende, maar ja ik ben er dan ook mijn hele levenswerk, de eigendommen van mijn ouders, de erfenis van mijn zus en haar kinderen, alles alles is gestolen door deze maffia praktijken onder het MOM van recht spreken, en dat is onaanvaardbaar in een zogezegde democratie, en iedereen moet dat weten dat het gebeurd in ons schijnheilig belgieland dat op een ander gaat moeien en zijn eigen volk besteelt.

 • door Anoniem op woensdag 21 december 2011

  Hoe weten we zeker dat het met deze 'nieuwe bank' wel goed zal gaan, ttz op een eerlijke, doorzichtige en verantwoorde manier? Hoe kunnen potentiële nieuwe klanten dit vertrouwen? Alle banken slijmen met mooie woorden...

  • door Yasea op maandag 3 december 2012

   Door de banken en de overheid zelf onder echte democratie te brengen. En daarmee bedoel ik niet dat we een politiek figuur kiezen die verder de keizers negeert maar waarbij de burger zelf stemt over de belangrijkste zaken in referenda (http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_democracy).

   Natuurrlijk doen ze dat niet vrijwillig. Eerst zullen Europese burgers een alternatieve munt moeten gebruiken in hun dagdagelijks leven (bitcoin of zo) waardoor de normale euro van de bank waardeloos wordt want niet aanvaard door de bevolking. Zo zijn de schulden makkelijk terug te betalen en is alle legaal in orde.

 • door Corse op woensdag 5 december 2012

  Het privaat monetaire systeem is de oorzaak van de crisis, de creatie van digitaal geld: http://www.youtube.com/watch?v=d3mfkD6Ky5o

  Privaat banken creëren digitaal geld uit het niets, ongeveer 97% zonder enige staatscontrole. De staat creëert slechts 3% papier geld uit het niets maar er is staatsgarantie en controle. In een transparante democratie mag enkel de staat geld creëren met controle uiteraard. De zware gevolgen van de globalisering voor de privaateconomie en het financieel misbruik door banken en beurzen:

  Dit wanbeleid van deze privaatsector kan enkel worden opgelost door de wetgeving (spelregels) te veranderen en meer democratie aan de economie toe te voegen. De verarming van de samenleving (dit door wanbeleid van de huidige privaateconomie) veroorzaakt schulden bij de staat die werkloosheid, workingpoor, armoede, criminaliteit en detentie veroorzaken op lange termijn, gevolgen die we nu reeds duidelijk zien. Men mag echter niet vergeten dat er een einde moet komen aan de groeiende schulden van de Westerse landen. Die groeiende schulden leiden hoe dan ook naar de grote finale crash van heel het systeem. An investigation of "disaster capitalism", based on Naomi Klein's proposition that neo-liberal capitalism feeds on natural disasters, war and terror to establish its dominance. Video: http://vimeo.com/14847387

  Tijdelijke oplossing:

  De grote meerderheid van burgers voelen de crisis, ze voorzien een degelijke spaarpot om deze laagconjunctuur te kunnen overbruggen, ook al is de intrest op spaargeld weg. De vrijheid om te sparen is een mensenrecht dat is afgebroken door de liberale vrije markt door inflatie en geen intresten. Crisis tijden of laagconjunctuur veroorzaken onzekerheid en onvrijheid in de samenleving. De liberale vrije markt heeft nogmaals gefaald en de bevolking betaalt het gelach.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties