Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Is de VRT wel zo sterk?

Gastprofessor aan Ugent Gie van den Berghe kan zich vinden in de roep om een sterke openbare omroep. Maar hij vindt het vreemd dat geen woord te horen is over "de steeds verder gaande verkleutering van die openbare omroep, de tot infotainment gedegradeerde televisiejournaals, boordevol ongevallen, branden, moorden en politici die zonder veel weerwerk hun waar aan de kijker mogen brengen."
woensdag 31 maart 2010

Gealarmeerd door de bij de VRT aangekondigd besparingen en het daarmee gepaard gaande banenverlies, hebben velen een opiniestuk ondertekend waarin het belang van een sterke openbare omroep voor de democratie wordt onderstreept. Dat belang is ook mij duidelijk, maar die tekst kon ik niet volgen. Omwille van de goede zaak gaan de auteurs er namelijk zonder meer van uit dat de VRT een sterke openbare omroep IS.

Een omroep die "open communiceert", "vrij is van elke dwang door belangengroepen, met een zo breed mogelijke participatie van alle betrokkenen". Een omroep die "correcte informatie verstrekt over alle maatschappelijke, economische, wetenschappelijke, sociale en culturele ontwikkelingen die in binnen- en buitenland de levenskwaliteit van de burgers kunnen beïnvloeden" en zodoende "de burgers in staat stelt zich een oordeel te vormen over deze ontwikkelingen en de impact ervan op het individu en op de samenleving juist in te schatten". De overheid maakt dit soort openbare omroep, onafhankelijk en niet commercieel, mogelijk. Zo zou het moeten, ja; maar het is driewerf helaas niet het geval.

Natuurlijk, als de nood hoog is, sluiten de rangen zich. Rond behoud, ook al hebben veel ondertekenaars hun vragen bij de kwaliteit en de onafhankelijkheid (van belangen en belangengroepen) van onze openbare omroep. Geen woord dus over de steeds verder gaande verkleutering van die openbare omroep, de tot infotainment gedegradeerde televisiejournaals, vol nodeloze herhalingen, boordevol ongevallen, branden, moorden en met politici die zonder veel weerwerk hun waar aan de kijker mogen brengen.

Kritische reflectie en inzicht zijn redelijk uitzonderlijk geworden; de functie van de media als waakhond van de drie traditionele machten en machthebbers lijkt vergeten, zoals ook de bekommernis om en de informatie over een wereld buiten Vlaanderen en België.

Een brand in Luik, de toerekeningsvatbaarheid van een jonge moordenaar, een tractor die fietsers verplettert, de zwangerschap van een Vlaams (of desnoods Waalse) tennister, de lancering van een eigen nieuwe televisieserie of van een Vlaming in de ruimte - het krijgt allemaal oneindig veel meer aandacht dan de bijna 1,4 miljoen Iraki's die sinds het begin van de oorlog 'tegen Irak' zijn omgekomen (tegenover zo'n 4000 Amerikanen), de vele duizenden kinderen die dagdagelijks van honger sterven of hoe we met zijn allen bezig blijven onze planeet naar de verdoemenis te helpen. Of hoe men niet bedoeld collectieve identiteiten fabriceert.

De besparingen die de openbare omroep bedreigen zouden een gelegenheid kunnen of moeten zijn om zich af te vragen of het zo verder kan en moet. Misschien moet zelfs even stil gestaan worden bij de mogelijkheid dat de VRT zo weinig is gaan verschillen van sommige commerciële zenders, dat haar functie als openbare omroep onduidelijk(er) is geworden.

Daarom is het goed dat die functie nog eens onder de aandacht wordt gebracht, en zou het nog beter zijn als die voorop zou komen te staan in het zo noodzakelijke debat over de openbare omroep.

Gie van den Berghe is gastprofessor aan de universiteit van Gent

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door piet db op woensdag 31 maart 2010

  Welgekomen aanvulling van de professor bij tekst van Abricht en C°, en de vergelijking tussen VS en Europa in "minder vrt maakt dom". Dat de media bij ons beter scoort als de VS wil niet zeggen dat het ok is. Inderdaad, vandaag de dag is VRT verre van een "sterke omroep". Zij evolueren niet anders dan hun andere Europese collega's, wat dus ook veel zegt over onze democratie. Persoonlijk vind ik dat de situatie alleen maar erger wordt (*) Meer en meer raakt (de openbare) televisie in commerciële handen, ook bij ons. Reclame en concurrentie zijn verantwoordelijk voor een evoluerende daling van kwaliteit en objectiviteit. Was het Elchardus niet die zei dat wij hier eigenlijk niet zo ver vandaan zijn van Berlusconi ?

  (*) één actueel voorbeeld : de recente bomaanslagen in Rusland. Op de radio legt met in "de ochtend" de link tussen de terroristen en de veiligheidsdiensten, inclusief Poetin (met enige uitbreiding doet ons dat natuurlijk ook nadenken over de nine eleven). Ik heb er verder niets meer over gehoord, behalve ganse reeksen bloederige beelden.

 • door Mieke de Loof op donderdag 1 april 2010

  Ik deel de bezorgdheid van de heer Gie van den Berghe en dank hem voor het verwoorden ervan.

  Mieke de Loof

 • door B Vanwalle op donderdag 1 april 2010

  Ik sluit me volledig aan bij de standpunten van Gie van den Berghe. Mijn dank want hij verwoordt perfect wat ik aanvoel. Verbazingwekkend dat deze mensen op TV niet voor interview uitgenodigd worden. Te kritisch natuurlijk. En verder: de verkleutering en verdomming bij de VRT is niet van gisteren. Ik ben de billenkletsende nieuwslezers/makers meer dan zat. Het is bovendien van de zotten als je ziet hoe ze elkaar elk jaar prijzen uitrijken. Pure inteelt. Laatst hoorden we van Martine dat ze op de nieuwsdienst nog een tandje gingen "bijsteken"? Hoezo? Voor wanneer een nieuwe kritische generatie zonder vals gebit? Je hoeft maar over je schouder te kijken om te zien hoe erg het met onze nieuwsdienst gesteld is. Ik raad iedereen aan een schotelantenne te kopen. Je bereikt er de nieuwsdiensten van over de ganse wereld. Esthetisch is het niet maar eens geïnstalleerd is het bovendien (meestal) gratis. Uitzondering o a voor de VRT. Dat is een betaalzender. BVN is gratis. Maar dat is er ook aan te zien. Voor 90% een symbiose van de Berlusconi-programma's uit Vlaanderen en Nederland. Neen bedankt. Overigens: wat een verademing "De Wereld Morgen". Oef. Dus toch nog!

 • door Guido op donderdag 1 april 2010

  Ik ga niet beweren dat de VRT geen bijsturingen nodig heeft maar de fel overdreven stelling van de gastprofessor klinkt vooral de bazen van de commerciele zenders als muziek in de oren, Opdat een openbare omroep zijn taak voor een zo breed mogelijk publiek naar behoren kan vervullen is het zaak een evenwicht te vinden tussen haar informatieopdracht en kwalitatieve ontspanning. Gebeurt dat niet zou de VRT snel verworden tot een nichezender en zelf zijn opheffing organiseren wat in het huidige Vaamse medialandschap een ware ramp zou zijn. Dat sommige "media-experts" dat niet door hebben stemt tot nadenken want waar de commerciele zenders hoogtij vieren, regeert de domheid. Daarvoor zijn niet eens grote onderzoeken nodig. Het volstaat enige tijd in de VS of Italie te verblijven.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties