Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Europese Unie plooit voor speculatiefondsen

De ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten waren bijeen op 16 maart 2010 in Brussel. Doel was het aanvaarden van een schuchter voorstel van de Europese Commissie om de hedge funds te reguleren.
woensdag 17 maart 2010

Maar dat oorspronkelijk doel is uitgesteld tot ‘een meer geschikte datum’. De ministers wachten blijkbaar liever tot die speculatiefondsen de euro en het pond verder hebben gedestabiliseerd door hun herhaalde en gezamenlijke aanvallen, zoals The Wall Street Journal in januari heeft bekend gemaakt.

De voorgestelde maatregelen waren nochtans minimalistisch. Het ging er niet om de exorbitante rentabiliteit van die fondsen te verminderen, noch hun 'hefboomeffecten' te verhinderen die hen toelaten om te speculeren met geleend geld.

De Commissie wou simpelweg dat de speculatiefondsen, om een 'Europees paspoort' te verkrijgen, zich zouden registreren bij de financiële autoriteiten. Zo zou er een grotere transparantie ontstaan bij wat zij doen. De Commissie liet zelfs de deur open voor de fondsen uit fiscale paradijzen. Maar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bekeken die aanval op de 'vrijheid van speculatie' met een scheef oog.

Tegenover die terughoudendheid van Washington en Londen hebben Europees commissaris, Michel Barnier, en de 27 ministers besloten dat het hoognodig was te wachten.

Dit is zeer slecht nieuws voor Griekenland en voor alle Europese volkeren. De Europese Unie dreigt nu met een regulering van de Credit Default Swaps. Waarmee die speculatiefondsen Griekenland op de knieën dwingen vooraleer ze andere slachtoffers aanvallen.

Hoewel onvoldoende, waren die voorstellen ten minste een signaal dat de EU zich wilde inzetten om de financiële markten te controleren.

Maar de huidige beslissing van de Europese ministers doet hen elke geloofwaardigheid verliezen en geeft de hedge funds een signaal dat ze verder kunnen gaan met hun vernietigend werk zonder dat ze een strobreed in de weg gelegd zullen krijgen.

Attac stelt nogmaals de dringendheid vast van een belasting op de financiële transacties en een sterke regulering van de financiële markten. Vooral een regulering van de afgeleide producten kan een einde stellen aan de financiële roofpraktijken van de hedge funds en andere speculanten die de financiële markten afschuimen en onveilig maken. De rekening wordt nog steeds gepresenteerd aan en betaald door de gewone werkende mensen.

Eric Goeman, Attac Vlaanderen

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties