Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

"Dat de Grieken hun eilanden verkopen"

De aankondiging van nog eens 4,5 miljard euro besparingen komt hard aan bij de Grieken. Donderdagavond wordt er in zestig steden betoogd. Enkele Duitse parlementsleden gieten nog wat olie op het vuur. “Dat ze een paar eilanden en gebouwen verkopen”, klinkt het.
donderdag 4 maart 2010

De politici van de regeringspartijen FDP en CDU doen hun uitspraken in het Duitse schandaalblad Bild. Frank Schläffler, de expert financiën van de liberale FDP, zegt: “De Griekse staat moet zich radicaal terugtrekken uit bedrijven en moet ook grondbezit verkopen, zoals enkele onbewoonde eilanden.”

CDU'er Josef Schlarmann zegt: “Iemand die bankroet is moet alles wat hij heeft ten gelde maken om zijn schuldeisers te bedienen. Griekenland bezit gebouwen, bedrijven en onbewoonde eilanden, die voor de terugbetaling van schulden ingezet kunnen worden.”

De krant Bild vat het voorstel op haar geheel eigen populistische wijze samen: “Jullie krijgen poen. Wij krijgen Korfoe.”

Bondskanselier Angela Merkel ontvangt vrijdag de Griekse premier Papandreou.

De uitlatingen van de Duitse politici komen er een dag na de aankondiging van een nieuw besparingsplan van 4,5 miljard euro. De Griekse regering wil de pensioenen bevriezen. Er wordt ook gesnoeid in de eindejaarspremie van ambtenaren. De BTW wordt met twee procent verhoogd tot 21 %. Alcohol, tabak en brandstof worden fors duurder door een verhoging van de taksen.

In een reactie op de plannen bezetten militanten van de – aan de Communistische partij gelinkte - vakbond Pame het ministerie van Financiën in Athene. De vakbond roept ook op om vrijdag te staken. De vakbond in de openbare diensten ADEDY riep op tot een betoging in Athene op donderdagavond. Op 16 maart zou er dan een algemene staking volgen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door Peter Dhondt op vrijdag 5 maart 2010

  vertaalfoutje: Bild schreef niet “Jullie krijgen steenkool. Wij krijgen Korfoe.” 'Kohle' is in Duitsland omgangstaal voor 'geld' De juiste vertaling is dus "Jullie krijgen geld, wij Korfoe"

  • door christophe op vrijdag 5 maart 2010

   Ik had al zoiets gedacht, maar had geen woordenboek bij de hand. Tekst is aangepast. Bedankt!

 • door Adrien Verlee op vrijdag 5 maart 2010

  We moeten allen Grieken worden.

 • door Geert Tersago op zaterdag 6 maart 2010

  Op school hebben ze me altijd wijsgemaakt de de Europese Unie stond voor samenwerking, gelijkheid en solidariteit. Hebben ze het in Duitsland dan anders geleerd? Helaas denk ik dat de Duitse reactie een veeg teken aan de wand is van een mentaliteitsverschuiving die sinds de opkomst van het neoliberalisme in de jaren tachtig is ontstaan en momenteel het economisch denken overheerst. Mijn buikgevoel (ik ben geen econoom maar hou mezelf wel op de hoogte) zegt mij dat deze financiële crisis in gang gezet is om net situaties als Griekenland te creëren. Voor de super-kapitalisten is Europa nog steeds een doorn in het oog: te veel 'socialistische' wetten, macht van de vakbonden enz. Het overgrote deel van de wereld hebben ze via diverse IMF-programma's reeds op de knieën gekregen. Nu rest alleen nog Europa en het doorgedereven kapitalistisch feestje kan beginnen. Als klein landje zonder economie van betekenis zouden we betere even stistaan bij wat nu in Griekenland gebeurt.

 • door De Prins op dinsdag 9 maart 2010

  Beste, Men moet alles maar uitverkopen aan hen die het kunnen betalen, volgens die 2 duitse politiekers. Ik denk dat het tijd word dat alle arbeiders eens aan het zelfde zeel gaan trekken, wij moeten altijd maar inleveren en zij die nu al inversteren in rotsooi endergelijke omdat ze met hun geld geen blijf meer weten, hef daar maar eens wat meer taksen op. Ik heb geen problemen met mensen met veel geld en die daar ook werkelijk hard voor gewerkt hebben, maar wie zijn zij ? Laten we vanaf nu dus beginnen met de rijkdommen over heel de aarde eerlijker te verdelen, zodat iedereen een lekker koekje krijgt. Zij die het hardste werken verdienen het minste en dat is evenzeer zo, hier in België, daar moeten we iets aan doen. De politiekers die dit willen veranderen komen niet aan het woord en ook niet in beeld, geloof me maar. Hopelijk veranderd dat ooit. Groetjes

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties