Bron: Screenshot videoclip Oxfam-Wereldwinkels
Wereld, Economie, Milieu, Samenleving, Politiek -

World Fair Trade Day en Oxfam-Wereldwinkels: broodnodig

Al voor het 15de jaar op rij vieren we op de tweede zaterdag van mei “World Fair Trade Day”: een dag in het teken van Eerlijke Handel. De World Fair Trade Organisation (WFTO), die meer dan 300 eerlijke handelsorganisaties wereldwijd verenigt, organiseerde deze dag voor het eerst in 2004 om de nood aan eerlijke handel in de verf te zetten. Oxfam-Wereldwinkels zet hier traditioneel mee de schouders onder en lanceert vandaag een nieuwe videoclip.

zaterdag 11 mei 2019 09:28
Spread the love

Oxfam-Wereldwinkels, daar zit meer achter

Op zaterdag 11 mei kan iedereen ontdekken hoe Oxfam-Wereldwinkels werkt maakt van eerlijke handel. Want de organisatie is veel meer dan een winkel. De Oxfam-Wereldwinkels zijn plaatsen waarin wordt gebouwd aan een rechtvaardig –en duurzaam- handelsmodel. De deuren van meer dan 200 winkels staan vandaag open om de wereld achter de winkel te ontdekken.

Zeg niet zomaar winkel tegen een Oxfam-Wereldwinkel. Vrijwilligers plannen er acties en smeden er plannen om politici en multinationals het vuur aan de schenen te leggen. Tijdens een bezoekje met hun klas leren kinderen er hoe hun reep chocolade op een eerlijke manier tot in hun snoepkast komt. Als klant ‘ontmoet’ je er de producent van je favoriete lekkernij, of die nu van dichtbij of van ver komt. Hoe komt een product precies tot stand en hoe duurzaam verloopt dat? De Oxfam-vrijwilligers vertellen het je allemaal.

Waarom fair trade meer dan ooit nodig is

Kleren uit sweatshops, kinderarbeid op cacaovelden, industriële koffie aan dumpingprijzen, voorverpakte stukjes fruit … steeds meer burgers stellen zich terecht vragen bij deze praktijken en willen dat het anders gaat: duurzamer, transparanter en zonder uitbuiting. Een groeiende groep mensen wil dan ook bewuster en ethischer consumeren.  

Voor hen toont Oxfam-Wereldwinkels zich een bondgenoot en voortrekker. Door een eerlijk alternatief aan te bieden, maar ook door voor structurele verandering te ijveren. Want de oplossing voor wat er misgaat in de toeleveringsketens van bedrijven en supermarkten mag je niet enkel bij de consument zoeken. Overheden en bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid én de macht om wantoestanden en uitbuiting uit hun producten te bannen.

“Fair Trade draait dus om veel meer dan een label op een product. Het gaat inderdaad om het in de praktijk brengen van een eerlijker en transparanter alternatief waarbij kleinschalige producenten krijgen waar ze recht op hebben. Te beginnen met een eerlijke prijs voor hun producten zodat ze een menswaardig leven kunnen leiden. Maar het doel blijft om het hele systeem rechtvaardiger te maken. Daarom kloppen we aan bij politici en bedrijven. Zij hebben de sleutels in handen om van de Fair Trade-principes de norm te maken. Want daar zijn we nog lang niet”, zegt Thomas Mels, hoofd Politiek – Zuid bij Oxfam-Wereldwinkels.

take down
the paywall
steun ons nu!