Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Het extreemrechtse, islamofobe, racistische gedachtengoed moet een halt worden geroepen"

In Christchurch zijn vorige week 50 moslims doodgeschoten tijdens het vrijdaggebed. De schutter handelde vanuit extreemrechtse overtuigingen. Het extreemrechtse, islamofobe, racistische gedachtengoed krijgt steeds meer invloed en moet een halt worden toegeroepen. Duizenden mensen doen dat op zondag 24 maart door naar Brussel af te reizen en van zich te laten horen tijdens de nationale betoging tegen racisme.
zondag 24 maart 2019

Naast de terroristische aanslag in Christchurch, werden in Birmingham (Groot-Brittannië) in de nacht van woensdag op donderdag 21 maart vier moskeeën aangevallen. Bij onze bovenburen behaalde deze week de extreemrechtse partij van Thierry Baudet (FvD) 13 zetels in de Eerst Kamer en werd de grootste partij in zeker 80 Nederlandse steden en gemeenten. Het extreemrechtse, islamofobe, racistische gedachtengoed krijgt steeds meer invloed en moet een halt worden toegeroepen.

Bron: Platform 21/03

21 maart is de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Overal te wereld komen mensen deze week op straat om hun stem te laten klinken tegen racisme, tegen discriminatie, voor gelijkheid. Van Buenos Aires tot Florida, van Londen tot Berlijn. In Europa alleen al zijn er tientallen acties en manifestaties geweest en nog gepland (zie kaartje).

 

Vakbonden en jeugdbewegingen doen mee

In Brussel organiseert het Platform 21/03, een Belgisch collectief van antiracisme-organisaties, voor het tweede jaar op rij een nationale betoging tegen racisme. De manifestatie wordt gesteund door de vakbonden ACV en ABVV, die hun leden mobiliseren om mee op straat te komen tegen het racisme dat veel werknemers ervaren, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

Ook uit de hoek van de jongeren komt er veel steun aan de betoging. Zo deed Chiro een warme oproep om zondag massaal naar Brussel te komen, net als KLJ, KRAS en de Ambrassade.

Bron: Platform 21/03

We zijn dus met velen die de andere kant op willen. Naar een samenleving gebaseerd op solidariteit, mensenrechten en een menswaardig leven voor iedereen, ongeacht of men lang of kort in ons land verblijft, ongeacht iemands naam of origine, ongeacht de dikte van de portemonnee. De ongelijke behandelingen en het tegen mekaar opzetten moet stoppen. Een sociaal België is een België zonder racisme, een sociaal Europa is een Europa zonder racisme. 

 

Politieke partijen ondersteunen de 6 eisen

Platform 21/03 heeft zes eisen aan de regering opgesteld die ondertussen zijn onderschreven door meer dan 145 organisaties, waaronder ook politieke partijen Sp.a, Groen, PVDA, en Ecolo. Ook zij hebben hun achterban opgeroepen om zondag 24 maart naar Brussel te komen.

De duizenden mensen stapten van Brussel Noordstation naar het Vossenplein om hun verontwaardiging te tonen tegenover oprukkend racisme, haat en extreemrechts. Op het Vossenplein legden mensen na afloop bloemen neer en is er een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van Christchurch. 

Foto: DeWereldMorgen.be


 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: DeWereldMorgen.be


Foto: DeWereldMorgen.beFoto: DeWereldMorgen.be


Foto: DeWereldMorgen.be

Foto: DeWereldMorgen.be
Foto: DeWereldMorgen.be

Foto: DeWereldMorgen.beDeze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.