Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

“Gewoon niks doen”: liberale partijen willen klimaatwet torpederen

Open Vld en MR hebben vanochtend in de kamercommissie de hoop op een klimaatwet getorpedeerd. De liberale partijen hebben zich formeel gekant tegen een herziening van grondwetsartikel 7bis om een speciale klimaatwet mogelijk te maken.[1] ‘Welkom in het land van de doeners’ geldt blijkbaar niet voor het belangrijkste thema van deze generatie, stelt Greenpeace vast.
dinsdag 19 maart 2019

Volgende week vindt de stemming plaats, maar omdat eerder ook al N-VA en CD&V aangaven tegen te zijn, lijkt de noodzakelijke 2/3e meerderheid onmogelijk. “De houding van deze partijen is onverantwoord. Ze negeren de stem van de mensen van alle leeftijden die al maandenlang op straat komen. Ze lijken ook doof voor de wetenschappers en academici die de pen van de klimaatwet vasthielden. Deze klimaatwet is een eerste noodzakelijke stap om een ambitieus beleid uit te kunnen stippelen voor de komende jaren”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

Klimaatregering nodig

Greenpeace roept de politieke partijen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en volgende week alsnog vóór de herziening van de grondwet te stemmen. “De volgende federale regering moet een klimaatregering zijn. Volgens het IPCC is er nog slechts elf jaar om de klimaatopwarming binnen de perken te houden. Er resten nog maar twee legislaturen. Het klimaatbeleid van de volgende regering zal dus cruciaal zijn”, besluit Joeri Thijs.

 

Notes:

[1] Het aanpassen van artikel 7bis is een van de pistes die de Raad van State voorstelt om een klimaatwet juridisch te kunnen verankeren in de grondwet. Daartoe moet aan het artikel een paragraaf toegevoegd worden waarin staat dat de overheden zullen samenwerken aan een doeltreffend klimaatbeleid volgens doelstellingen die de wet vastlegt. Het grondwetsartikel 7bis is tot aan de ontbinding van het parlement open voor herziening. Daarna is deze wijziging niet meer mogelijk.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.