Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
VIDEO

Iran: Pro-regeringsburgerwachten vallen vrouwen aan die actie voeren tegen verplichte hoofddoek

Verschillende video’s, die de afgelopen weken verspreid werden op sociale media, tonen aan hoe Iraanse vrouwen geïntimideerd en aangevallen worden door de zedenpolitie en pro-regeringsburgerwachten die de wetgeving over de verplichte hijab willen afdwingen, waarschuwt Amnesty International.
dinsdag 12 maart 2019

Verschillende video’s, die de afgelopen weken verspreid werden op de sociale media, tonen aan hoe Iraanse vrouwen geïntimideerd en aangevallen worden door de zedenpolitie en pro-regeringsburgerwachten die de wetgeving over de verplichte hijab willen afdwingen.

Op de video’s zijn volgens Amnesty International gewone burgers en zedenpolitie in burgerkledij te zien die – in naam van de “goede zeden” – vrouwen lastigvallen en aanvallen omdat ze actie voeren tegen het hoofddoekengebod. De aanvallers lijken brutaler te worden nu de vrouwen meer en meer het geweld proberen te filmen en verspreiden via sociale media.

The video's zijn online geplaatst door de prominente Iraanse journaliste en vrouwenrechtenactiviste Masih Alinejad, die in de VS woont en reeds verschillende high-profile online campagnes tegen de gedwongen hijab in Iran heeft gevoerd.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.