Bron: PxHere
Nieuws, Europa, Economie, Politiek -

Europees akkoord om oneerlijke handelspraktijken in onze voedselketens aan banden te leggen

De Europese Commissie, het parlement en de lidstaten raakten het gisteren eens over een nieuwe richtlijn over oneerlijke handelspraktijken in de voedseltoeleveringsketen. De richtlijn wil oneerlijke praktijken verbieden die grote Europese supermarkten gebruiken om hun leveranciers onder druk te zetten. Oxfam-in-België pleitte mee voor deze nieuwe regels die betere bescherming kunnen bieden voor de mensen die ons voedsel produceren, zowel binnen als buiten de EU.

donderdag 20 december 2018 16:05
Spread the love

De deal over het verbieden van oneerlijke handelspraktijken (‘unfair trading practices’) werd gisteren bereikt in de interinstitutionele onderhandelingen en zal moeten worden geratificeerd door de plenaire vergadering van het Europees Parlement en de EU-lidstaten.

Het verbod op oneerlijke handelspraktijken is van toepassing op de voedsel- en landbouwtoeleveringsketen en beschermt Europese en niet-Europese leveranciers met een maximale jaarlijkse omzet van € 350 miljoen tegenover grotere kopers binnen en buiten de EU.

Verbod op 16 praktijken

De richtlijn verbiedt 16 oneerlijke handelspraktijken, waaronder de eenzijdige annulering van bestellingen van bederfbare voedingsmiddelen, eenzijdige wijzigingen in belangrijke voorwaarden van een leveringsovereenkomst, de weigering om een ??schriftelijke overeenkomst te verstrekken en het dreigen met commerciële represailles tegen de leverancier wanneer deze zijn rechten, zoals het indienen van een klacht, uitoefent. Andere oneerlijke handelspraktijken, zoals kopen en verkopen onder de kostprijs, het gebruik van tweetrapsveilingen om prijzen te verlagen of het ‘delisten’ van een leverancier zonder echte commerciële redenen, werden evenwel niet opgenomen in de lijst met verboden werkwijzen. De lidstaten krijgen wel de mogelijkheid om die lijst in hun nationale wetgeving uit te breiden.

Omdat leveranciers vaak represailles vrezen, werd het recht om bij de nationale autoriteiten klacht in te dienen uitgebreid naar non-profitorganisaties met een legitiem belang bij het vertegenwoordigen van leveranciers. “Wanneer zich uitbuitingssituaties voordien zullen ook maatschappelijke organisaties formeel klacht kunnen indienen tegen supermarkten namens voedselproducenten. Dit is essentieel om het klimaat van angst te bestrijden dat momenteel bestaat in de wereldwijde voedselvoorzieningsketen”, zegt Marc-Olivier Herman van het Oxfam EU Office.

“Deze nieuwe regels kunnen een belangrijk verschil maken voor de kleine landbouwproducenten”, zegt Sarah Vaes van Oxfam Wereldwinkels. Oxfam-in-België pleitte dan ook mee voor deze regelgeving. Samen met andere organisaties uit het Belgische en internationale middenveld volgden we de onderhandelingen op en bezorgden we de onderhandelaars bij elke stap onze aanbevelingen.

Menselijk leed tegengaan

Eerder dit jaar lanceerde Oxfam een campagne om het menselijk leed in onze voedselketens aan te klagen en regeringen en supermarkten tot actie aan te manen.
Marc-Olivier Herman: “Door een verbod op oneerlijke handelspraktijken die grote Europese supermarkten gebruiken om hun leveranciers onder druk te zetten, kan de EU bijdragen aan het beëindigen van het menselijk leed dat schuilgaat achter het voedsel in onze winkelrekken.”

“Hoewel deze deal een belangrijke eerste stap is, zijn verdere maatregelen nodig. Wanneer lidstaten deze nieuwe regels in wetgeving omzetten, zouden ze de lijst met verboden oneerlijke handelspraktijken moeten uitbreiden en moeten ze ervoor zorgen dat hun nationale autoriteiten over de nodige macht beschikken om te voorkomen dat supermarkten hun macht misbruiken.”

take down
the paywall
steun ons nu!