Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Rijke landen met schaamrood op de wangen terug naar huis na Klimaattop Polen

Moedige pogingen van de meest kwetsbare naties om de gevolgen tegen te gaan van de klimaatverandering die miljoenen mensen in de armoede dreigt te duwen zijn op de klimaattop in Polen de kop in gedrukt door rijke landen. Die keren met het schaamrood op de wangen terug naar huis.
maandag 17 december 2018

“Tijdens deze onderhandelingen hadden we grote vooruitgang moeten boeken in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Wat we zagen waren opnieuw alleen maar maar babystapjes van de landen die de meeste verantwoordelijkheid dragen”, zegt Alba Saray Pérez Terán, beleidsmedewerker Klimaatverandering bij Oxfam-Solidariteit. 

Ook ons land slaagde er niet in zich te scharen achter een brede coalitie van landen die sterkere klimaatplannen willen. “Daarmee draagt ze een verpletterende historische verantwoordelijkheid samen met de andere landen die iedere vooruitgang blokkeren. Een schril contrast met de Belgische burgers die massaal en nadrukkelijk klimaatactie van de politiek verwachten.” 

“Genoeg is genoeg. Als we er in willen blijven vertrouwen dat dit onderhandelingsproces tot de verandering kan leiden die nodig is om de levens te redden van miljoenen, moeten rijke landen het voorbeeld volgen van de meest kwetsbare naties en onmiddellijk hun engagementen versterken. Elke maand die we verliezen leidt tot grotere gevaren en risico’s voor gemeenschappen in de hele wereld”, besluit Pérez Terán.

 

Lees Oxfam’s volledige reactie op COP 24 in Katowice: https://www.oxfam.org/en/pressroom/reactions/rich-nations-put-shame-those-worst-hit-climate-change

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.