Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Meeste journalisten zitten vast in Turkije, China en Egypte

Voor het derde opeenvolgende jaar zitten minstens 251 journalisten wereldwijd gevangen vanwege hun werk. In Turkije zaten op 1 december van dit jaar 68 journalisten vast, in China om 47 en in Egypte minstens 25, meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).
vrijdag 14 december 2018

Autoritaire regimes gebruiken volgens het CPJ steeds vaker gevangenschap om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen. In China en Egypte, maar ook Saoedi-Arabië, werden meer journalisten vastgezet dan vorig jaar.

Nepnieuws

De grote meerderheid, meer dan 70 procent, is beschuldigd van staatsgevaarlijke activiteiten zoals lidmaatschap van of hulp aan groepen die door de overheid als terroristisch bestempeld worden. Wereldwijd werden ook 28 journalisten vastgezet wegens het verspreiden van nepnieuws. Twee jaar geleden waren dat er nog maar negen.

Egypte zette de meeste journalisten vast op beschuldiging van nepnieuws, namelijk negentien. Daarna volgen Kameroen (4), Rwanda (3) en China (1) en Marokko (1).

Momentopname

Journalisten lopen het meeste risico als ze schrijven over politiek en mensenrechten. CPJ-directeur Joel Simon noemt het “onacceptabel” dat 251 journalisten wereldwijd in de gevangenis zitten, alleen omdat ze het nieuws verslaan.

De cijfers, een momentopname van de situatie op 1 december 2018, laten alleen zien wie vastzit door toedoen van overheden. Journalisten die zijn verdwenen of worden vastgehouden door rebellen of andere niet-gouvernementele groepen, vallen in de categorie “vermist” of “ontvoerd.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.