Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Armste Britten overlijden al tien jaar vroeger dan rijkste Britten

De armste Britten overlijden nu al bijna tien jaar vroeger dan hun rijke landgenoten. De kloof in levensverwachting wordt almaar groter. De levensverwachting van de armste vrouwen in Groot-Brittannië daalt zelfs.
maandag 26 november 2018

In 2001 bedroeg de kloof in levensverwachting tussen rijke en arme Britse vrouwen nog 6,1 jaar, in 2016 was dat al 7,9 jaar. Bij de mannen groeide de kloof van 9 naar 9,7 jaar. Of hoe arme Britse mannen gemiddeld bijna tien jaar vroeger overlijden dan hun rijke landgenoten.

Zeer verontrustend

De onderzoekers van het Imperial College London, die hun studie in Lancet Public Health publiceerden, noemen het “zeer verontrustend” dat de levensverwachting van de armste vrouwen sinds 2011 is gedaald is met 0,24 jaar. Volgens de onderzoekers gaat het om een trend.

De onderzoekers vergeleken de officiële overlijdensstatistieken van 2001 tot 2016, alles samen 7,65 miljoen overlijdens.

De armste vrouwen in Groot-Brittannië worden nu 78,8 jaar, de rijkste 86,7 jaar. Bij de mannen is dat respectievelijk 74 en 83,8 jaar.

Kloof in Nederland

Nederland kwam dit jaar tot een vergelijkbare conclusie. Daar is de kloof sinds 2005 met ongeveer 2 jaar toegenomen: de rijkste mannen leven nu al 8,6 jaar langer dan de armste, bij de armste vrouwen loopt dat verschil op tot 9,4 jaar.

Uit een groot Europees onderzoek vorig jaar bleek al dat armoede even ongezond is als obesitas of hoge bloeddruk. Wie arm is, heeft de helft meer kans om voor de leeftijd van 85 te overlijden.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.