Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Klimaatopwarming maakt insecten minder vruchtbaar

De klimaatverandering vormt een bedreiging voor de vruchtbaarheid van insecten, blijkt uit onderzoek van de University of East Anglia.
woensdag 14 november 2018

De onderzoekers stelden mannetjeskevers in een laboratorium bloot aan hittegolven. De hitte beschadigde het sperma van insecten, wat generaties lang gevolgen kan hebben voor de vruchtbaarheid, zeggen ze. Dat mannetjes minder vruchtbaar worden tijdens hittegolven kan helpen verklaren waarom klimaatverandering zo’n impact heeft op soorten, inclusief het uitsterven van bepaalde soorten in de afgelopen jaren.

“We weten dat de klimaatverandering negatieve invloed heeft op de biodiversiteit”, zegt onderzoeksleider Matt Gage. “Maar de specifieke oorzaken en gevoeligheden zijn moeilijk te achterhalen. Aangezien sperma essentieel is voor de voortplanting, kunnen deze onderzoeksresultaten een van de verklaringen zijn voor achteruitgang van de biodiversiteit door klimaatverandering.”

Duitsland en Puerto Rico

Uit een recente studie in Duitsland bleek dat het aantal insecten in natuurgebieden daar in dertig jaar tijd met driekwart was gedaald. Vorige maand constateerden onderzoekers in Puerto Rico ook daar een sterke daling sinds 1970. Een duidelijke oorzaak voor de daling is nog niet gevonden.

Bij het onderzoek van de University of East Anglia stelden onderzoekers de kastanjebruine rijstmeelkever gedurende periodes van vijf dagen bloot aan temperaturen van 5 tot 7 graden Celsius boven de ideale temperatuur, om daarna de gevolgen voor de voortplanting te meten.

Een hittegolf halveerde het aantal nakomelingen dat mannetjes kregen, en na een tweede hittegolf waren ze bijna steriel. “We weten dat hitteshocks de voortplanting in warmbloedige dieren ook negatief kunnen beïnvloeden, en in het verleden is al gebleken dat dit leidt tot onvruchtbaarheid bij zoogdieren”, zegt onderzoeker Kris Sales. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Nature Communications.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.