Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Verslag

'Respect en vrijheid voor de werknemers uit de fastfood'

De antivakbondshouding van de meeste fastfoodketens is vandaag aan de kaak gesteld. Werknemers moeten het recht krijgen om zich wereldwijd te organiseren. IUF, de internationale vakbondsorganisatie die werknemers vertegenwoordigt in de voedings- en hotelsector. voerde daarom vandaag een solidariteitsactie voor de McDonald's op de Nieuwstraat in Brussel. ACV Voeding en Diensten steunt deze actie.
donderdag 4 oktober 2018

Wereldwijd moeten werknemers uit de fastfoodsector het hoofd bieden aan werkgevers die de vakbonden opzijschuiven. Er duiken regelmatig conflicten op in de verschillende fastfoodbedrijven door een gebrek aan sociaal overleg tussen werknemers en werkgevers.

Meestal zijn werknemers eerder voorstander van een sociale dialoog en zijn werkgevers eerder gekant tegen dit idee. Waarom zoveel wantrouwen?

Bijzondere bedrijfscultuur

Bron: ACV Voeding en Diensten

De grote fastfoodketens vertegenwoordigen de kapitalistische ideologie. Deze bedrijven zijn er enkel op uit om maximale winst te creëren. Zij vestigen zich in elke uithoek van de wereld en buiten hun werknemers schaamteloos uit. Ook ontwerpen ze complexe financiële constructies om geen belastingen te moeten betalen in de landen waar ze gevestigd zijn. 

Vakbonden worden beschouwd als vijanden omdat ze hun winstbejag een halt toeroepen en meer rechten eisen voor de werknemers. Veelal gaat het om franchisebedrijven; dit bemoeilijkt enorm de taak van de vakbonden.

De werknemers uit de fastfood zijn doorgaans jong en/of komen uit een precaire situatie. Zij kennen meestal hun rechten niet en ze zijn bereid om heel wat in te slikken om hun job veilig te stellen. Bijgevolg is het voor de vakbonden moeilijk om werknemers te vinden die voor zichzelf of voor hun collega’s willen opkomen.

Situatie in België

Bron: ACV Voeding en Diensten

Bij ons is het moeilijk om kandidaten te vinden voor de sociale verkiezingen. Hebben we kandidaten, dan worden ze zeer vaak geïntimideerd en zodanig onder druk gezet dat de meesten een stap achteruitzetten voor de verkiezingen plaatsvinden. 

Nochtans, in bedrijven met een sociale dialoog, zijn de werkgevers eerder tevreden. Met een sociale dialoog kan je immers interne conflicten ontmijnen en betere arbeidsvoorwaarden en dus meer tevredenheid op het werk creëren!

Vakbonden verhinderen bedrijven niet om winst te maken. We vragen enkel dat de werknemers gerespecteerd worden. Dit is het geval wanneer de vakbonden vertegenwoordigd zijn in bedrijven.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.