Bron: Wikimedia Commons
Milieu, Samenleving, België - Boeren & Buren

Burgers stemmen elke dag met hun vork

Rond de verkiezingen op 14 oktober 2018 roept Boeren & Buren (een netwerk en platform voor rechtstreeks online aankopen bij de Producenten in je buurt) iedereen op om te tonen hoe ze met hun vork de wereld een beetje beter maken.

woensdag 3 oktober 2018 20:45
Spread the love

Bewust kiezen wat je eet

Burgers eten, veranderen en delen met deze campagne hoe ze zo hun steentje bijdragen. Steeds meer burgers kiezen bewust, dat bewijzen de inmiddels 64.000 ingeschreven Buren in het Vlaams netwerk van Boeren & Buren. 156.000 buren over heel België kiezen drie keer per dag met hun vork voor beter eten.

Op weg naar een duurzame landbouw

38 procent van de groenten en fruit die worden aangeboden in de Buurderijen zijn nu al biologisch. “Terwijl het huidige voedsel- en landbouwsysteem teveel druk zet op onze planeet, mens, dier en milieu, lijkt er op politiek vlak niet veel te gebeuren”, zegt Hannes van den Eeckhout, coördinator van Boeren & Buren. “Lokaal daarentegen, worden er wel belangrijke stappen genomen, soms door lokale besturen maar vooral in de vorm van heel uiteenlopende burgerinitiatieven. Daarom willen we laten zien hoe we als burgers bord per bord streven naar een duurzame landbouw”.

In Hasselt opent op 9 oktober de 60ste Buurderij in Vlaanderen, wat de Belgische teller van Buurderijen op 120 zet. Zo draagt het netwerk bij aan de korte keten die aanspraak maakt op een lagere voetafdruk en kortere afstanden, eerlijke prijzen, 100 procent transparantie en de transitie naar duurzame landbouwmethoden.

Een eerlijke prijs voor de producent

“Een kleine hap voor de mens, een grote stap voor de mensheid”, voegt communicatieverantwoordelijke Belinda Torres Leclercq enthousiast toe. “En hoe! Eten is zowel een alledaagse als een politieke handeling. Een banale activiteit met globale gevolgen. Drie keer per dag stem je met je vork voor een kleinere impact op het klimaat, voor waardig werk, ruimtelijke ordening en onze gezondheid”.

Bewust eten heeft impact

Inmiddels krijgen 842 boeren en ambachtelijke producenten in België zo een faire prijs voor hun producten, die ze zelf bepalen. Over heel Europa zijn dat er meer dan 8.000. Dit jaar zullen de boeren in het netwerk in België meer dan 7 miljoen euro aan lokale producten verkopen. De verandering is in gang gezet!

Eten, een kleine revolutie? Zonder twijfel. Zeker als je beseft dat 11 miljoen Belgen de macht hebben om de wereld een beetje beter te doen draaien met hun boodschappenlijst. Boeren & Buren roept burgers, bourgondiërs, vegetariërs, vegans, flexitariërs op om hun stem te doen horen met de hashtag #vorkenaandemacht. Al hun stappen, groot of klein, worden gebundeld op de website vorkenaandemacht.boerenenburen.be.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!