Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

ABVV schenkt Kris Peeters ‘onhandige’ brooddoos

Deze morgen werd een delegatie van ABVV Interim, geleid door haar woordvoerder Werner Van Heetvelde, ontvangen door Peter Vansintjan, de kabinetschef van Minister van Werk Kris Peeters. Wij overhandigden hem een weinig praktische brooddoos, als symbool voor de afgeknabbelde rechten van uitzendkrachten. Vandaag worden uitzendkrachten nog altijd niet beschouwd als volwaardige werknemers, maar eerder als flexibele en wendbare arbeidskrachten die toelaten om winsten te vergroten.
woensdag 3 oktober 2018

In 2017 konden wij via een enquête de winstderving van interimwerknemers becijferen. Wij kwamen toen tot de vaststelling dat deze werknemers wekelijks bijna 91 euro kunnen mislopen. 

Waar staan we een jaar later?

Terwijl de pers het heeft over een recordjaar voor de interimsector, moeten wij vaststellen dat de toestand er niet op verbeterd is voor de uitzendkrachten. De reden voor de groei is natuurlijk dat er steeds meer mensen tewerkgesteld worden via – vaak opeenvolgende – uitzendcontracten. Federgon, de federatie die interimkantoren vertegenwoordigt, geeft het zelf toe: heel vaak gebruiken ondernemingen, die nochtans al lang uit de crisis zijn, liever uitzendkrachten. Die zijn duurder, maar meer flexibel dan vaste contracten. Wanneer kantoren bovendien aan de rechten van die wendbare werknemers kunnen knagen, zijn er voor de werkgevers nog minder redenen om hen een “echt” contract aan te bieden. 

Zoals onze campagne duidelijk aantoont, is het zeker niet de wil om te werken die ontbreekt, bij jong of oud. Uitzendarbeiders zetten zich voor 100 procent in. Alleen krijgen ze nog altijd niet waar ze wettelijk recht op hebben van uitzendkantoren. 

Daarom pleit het ABVV voor 100 procent naleving van de rechten inzake koopkracht, verlof en beschermingsmiddelen.

Alle info over uitzendarbeid op onze website www.rechtenuitzendkracht.be.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.