Bron: Flickr
Nieuws, Milieu -

Vredesakkoord betekent nieuw gevaar voor ongerepte zones in Colombia

Het einde van de oorlog in Colombia betekent nieuw gevaar voor ongerepte zones. De FARC trekt uit de bossen weg. Ontbossing en mijnbouw dreigen toe te nemen.

woensdag 12 september 2018 14:09
Spread the love

Het meer dan vijftig jaar durende Colombiaanse conflict trof acht miljoen mensen, 220.000 mensen kwamen om. Door het vredesakkoord van 2016 kwam een einde aan het conflict.

Maar voor het milieu kan dat nieuwe gevaren opleveren, zegt Daniel Ruiz Carrascal van het International Research Institute for Climate and Society van de Columbia-universiteit (VS). Hij is een van de auteurs van een studie in het tijdschrift Frontiers in Ecology and the Environment.

Milieubescherming bijzaak

“Het vredesakkoord is natuurlijk goed voor het land. Maar in de nasleep van dit conflict verwachten we een toename van de degradatie van ongerepte zones.”

Regeringen hebben de neiging om zich te concentreren op sociale en economische groei na het einde van een oorlog, zeggen de auteurs. Milieubescherming is dan maar bijzaak.

Colombia is het op een na meest biodiverse land ter wereld, met onder meer honderden diersoorten die nergens anders op aarde te vinden zijn.

FARC in bebost gebied

De FARC hield zich vooral in landelijk en bebost gebied op, met een massale migratie naar de steden als gevolg. Daardoor bleven grote bosgebieden ongerept tijdens het gewapende conflict.

Door het beëindigen van het conflict komen die ongerepte zones weer in het vizier. Nu al zien de onderzoekers hoe de ontbossing toeneemt in gebieden die vroeger door de FARC-rebellen werden gecontroleerd.

Ook de mijnbouw is een gevaar. De winning van mineralen zoals goud en smaragden is vandaag al een belangrijke motor van de Colombiaanse economie. De verwachting is dat die nog zal groeien. Daarbij dreigen onder meer bossen plaats te moeten maken voor toegangswegen.

Historisch voorbeeld

De onderzoekers roepen op de monitoring te verbeteren, beslissingen op wetenschap te baseren, en het klimaatbeleid te implementeren. Zo kan het vredesakkoord “niet alleen de levenskwaliteit van miljoenen mensen verbeteren, maar ook een historisch voorbeeld zijn van hoe een samenleving een oorlog kan beëindigen zonder de eigen omgeving en ecosystemen in gevaar te brengen.”

De Colombiaanse regering sloot in 2016 een vredesakkoord met de rebellen van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) na vier jaren van onderhandelen. Dit jaar vonden voor het eerst parlementsverkiezingen plaats met de FARC als politieke partij. Het waren de meest vreedzame verkiezingen in vijftig jaar, zegt de regering.

take down
the paywall
steun ons nu!