Circulaire economie kan Europese industriële uitstoot halveren

Door hergebruik en efficiënter gebruik van materialen kan de uitstoot van de Europese industrie meer dan halveren tegen 2050. Dat blijkt uit onderzoek van de European Climate Foundation en het Finse innovatiefonds Sitra.

vrijdag 8 juni 2018 10:31
Spread the love

De studie keek naar gebruik van staal, plastic, aluminium en cement in twee sectoren waar deze materialen veel gebruikt worden: de bouw en de auto-industrie. Door materialen opnieuw te gebruiken kan de industriële uitstoot volgens de onderzoekers met 56 procent omlaag.

Wereldwijd draagt de industriële sector voor 24 procent bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot, die 37 miljard ton bedroeg in 2017.

Levenskwaliteit

“Nieuwe, circulaire businessmodellen, gebaseerd op hergebruik van materialen en efficiënter gebruik daarvan, brengen alleen voordelen met zich mee en maken Europese bedrijven concurrentieel”, zegt Jyrki Katainen, eurocommissaris voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen. “Ze leiden tot significantie uitstootvermindering, dragen bij aan onze ambitieuze klimaatdoelen en verbeteren de levenskwaliteit in Europa.”

Op drie terreinen kan winst geboekt worden: hergebruik, efficiënter gebruik van materialen en de deeleconomie. Efficiënter gebruik en kostenbesparing kan in de bouw onder meer bereikt worden door inzet van drones en 3D-scanners bij de inspectie van bouwprojecten, automatisering en prefab-bouw, inzet van robots en 3D-printen van constructies.

Bij de deeleconomie gaat het bijvoorbeeld om delen van kantoorruimte en auto’s. “We moeten toe naar een nieuw economisch model gebaseerd op delen, huren en recyclage, in plaats van  het bezitten van dingen”, zegt Mari Pantsar van Sitra.

Europese strategie

Momenteel ligt de nadruk vooral op het verlagen van de CO2-uitstoot bij productieprocessen. Volgens Sitra is dat echter niet genoeg en moet ook meer aandacht komen voor hergebruik van materialen.

De Europese Unie wil toe naar een duurzame, koolstofarme economie en werkt momenteel aan een klimaatstrategie gericht op 2050. Doel is om de uitstoot van broeikasgassen dan te hebben teruggebracht tot 80 procent onder het niveau van 1990.

In april werden al afspraken gemaakt op het gebied van afvalverwerking: tegen 2025 zou minstens 55 procent van het gemeentelijke afval gerecycleerd moeten worden en tegen 2035 moet dat 65 procent zijn. Tegen die tijd zou nog maximaal 10 procent van het Europese afval op stortplaatsen moeten belanden.

take down
the paywall
steun ons nu!