redactie

Staking Lidl breidt uit: ‘Cijfers tonen dat werknemers op hun tandvlees zitten’

Sinds woensdag 25 april wordt er gestaakt bij winkelketen Lidl. En opmerkelijk: de stakingsacties breiden uit. Het begon met 79 vestigingen (waarvan een groot deel in Limburg), maar donderdag waren er dat al 128 en vrijdag minstens evenveel. Onder druk van die acties werd een verzoeningsvergadering tussen vakbonden en directie met een halve maand vervroegd. Om 14 uur beginnen ze er aan. Dan zal moeten blijken of de directie deze keer wel met concrete maatregelen over de brug komt.

vrijdag 27 april 2018 14:23
Spread the love

De socialistische vakbond BBTK heeft het over een ‘onhoudbare werkdruk’ die aan de basis ligt van het protest. Een werkdruk die door de commerciële strategie van Lidl de voorbije maanden scherp toenam, klinkt het.

“Meer bepaald omdat de directie alsmaar meer rendabiliteit vraagt. De groep heeft recent veel geïnvesteerd in zijn communicatie, reclame en de look van zijn winkels om zijn imago op te poetsen. Het personeel daarentegen wordt veel minder in de watten gelegd. LIDL wil zich meten met de concurrenten en de zogenaamde “klassieke” winkels op basis van discount-arbeidsvoorwaarden”, aldus BBTK.

De vakbonden legden tijdens de vorige vergaderingen al één concrete maatregel op tafel die de hoogste noden zou kunnen lenigen. “Het personeel zit op zijn tandvlees en eist extra mankracht. Om in degelijke werkomstandigheden te kunnen functioneren en het door de directie opgelegde werkritme te kunnen volgen, zouden er per winkel minstens 42 uren méér nodig zijn. Concreet vragen de werknemers dat de contracturen van de filiaalleiders (nl. 42 uren) uit de productiviteitscijfers worden gehaald en dat deze uren worden aangewend voor extra personeel aan de kassa’s en in de rayons”, schrijft BBTK.

Volgens de vakbond wou de directie niet meer beloven dan 10 uur extra per winkel en per week, nog geen kwart van de eisen van de werknemers dus.

BBTK haalt ook cijfers boven die wijzen op een malaise binnen het bedrijf. “Het personeelsverloop bij LIDL is torenhoog. In 2017 hebben 868 werknemers (op een totaal van 6.059) de onderneming verlaten. 250 daarvan waren vaste werknemers die zelf ontslag namen. Het dient gezegd dat het personeel bij LIDL jong is (50% is jonger dan 31 jaar en slechts 15% is ouder dan 45 jaar)”, aldus de vakbond.

Ook de absenteïsmecijfers zijn verontrustend. “Door de werkoverlast vallen werknemers als vliegen, aan de lopende band. Het ziekteverzuim van 1 maand tot 1 jaar bedraagt 3,42% en dat langer dan 1 jaar 2,64%… In totaal is dus meer dan 6% van het personeel afwezig wegens ziekte, voor een duur gaande van 1 maand tot meer dan 1 jaar.”

take down
the paywall
steun ons nu!