Trump met superhavik Bolton als fluisteraar
Nieuws, Wereld, Politiek -

‘Onze raketten komen er aan’, Trump dreigt oorlog met Rusland te ontketenen

"Onze raketten komen er aan, nice and new and smart!”, liet Trump deze ochtend weten. Sleept de Amerikaanse president zijn land en de rest van de wereld al tweetend een grootschalige oorlog met Rusland in?

woensdag 11 april 2018 16:23
Spread the love

John Bolton, de oorlogsverslaafde veiligheidsadviseur van Trump, weet even niet wat hem overkomt. Al jaren zit hij aan de zijlijn tevergeefs te stampvoeten dat er meer – veel meer – oorlogen moeten gevoerd worden door het Amerikaanse leger (tegen Iran, tegen Syrië, tegen Venezuela en natuurlijk tegen Noord-Korea) en net nu hij nog geen week de belangrijkste adviseur van de labiele president is in de Oval Office schreeuwen zowat alle mainstreammedia om een militaire interventie in Syrië.

Zelfs de Washington Post die al maanden bakken modder over zich heen krijgt uit de Trump-hoek, verzoekt Trump nu om het Syrische regime van Assad uit te schakelen. Bij CNN staan ‘pundits’ te popelen om enthousiaste commentaar te geven bij de groene flitsen die we te zien zullen krijgen als de raketten afgevuurd worden op Syrië.

Diezelfde media kwamen enkele weken geleden woorden te kort om te waarschuwen voor de intrede van havik Bolton in het Witte Huis. Enkele beelden van een mogelijke gifaanval volstonden om het tij helemaal te keren. De internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, die haar hoofdkwartier heeft in Den Haag, heeft het in het meest recente bericht nog altijd over het ‘vermoedelijke gebruik van chemische wapens in Douma’.

De OVCW wil een onderzoeksteam naar Douma sturen dat onomstotelijk moet vaststellen of er inderdaad chemische wapens gebruikt zijn. Later kan de VN dan ook op basis van dat rapport concluderen wie er verantwoordelijk is voor de aanval. Bij de vorige aanval waar veel ophef over was (april vorig jaar in Khan Shaykhun), wees de VN het regime van Assad aan als dader.

‘Eindelijk presidentieel’

Ook toen heeft Trump dat rapport niet afgewacht en liet hij 59 raketten neerregenen op een luchthaven nabij de stad Homs. De ijdele president zal zich nog wel herinneren dat zijn gebruikelijke tegenstanders in de mainstreampers vol lof was over die aanval. “Ik denk dat Trump eindelijk de president van de VS werd”, zei CNN-host Fareed Zakaria toen.

Tegenstanders van een oorlog tegen Syrië wijzen er op dat de informatie over de gifgasaanval voorlopig enkel afkomstig is van dubieuze bronnen en dat het regime van Assad wel heel dom zou zijn om net nu een Amerikaanse reactie uit te lokken. Het regime heeft al 90 procent van het grondgebied van de regio Oost-Ghouta in handen en dat de rebellen van de islamistische groep Jaysh al Islam (die zich ook niet schamen voor een oorlogsmisdaad meer of minder) het niet lang meer gaan uithouden in hun laatste bolwerk Douma.

Maar misschien is het niet nodig om kant te kiezen in die discussie om heel ongerust te zijn over wat er de komende uren en dagen te gebeuren staat. Wat in Syrië gebeurt, is al lang geen ‘burgeroorlog’ meer, zoals sommigen blijven beweren. Het is een schaakbord waarop grote en opkomende mogendheden hun strijd uitvoeren.

Syrië is na jaren oorlog de facto verdeeld in drie zones. Het regime van Assad controleert – met de steun van Rusland en Iran – het grootste deel van het land. In Idlib, Afrin en ten noorden van Aleppo heersen militaire bewegingen die gesteund worden door Turkije. In het noorden en het oosten is er dan ook nog een regio die gecontroleerd wordt door Koerdische rebellen die ruggensteun krijgen van zo’n 2.000 Amerikaanse soldaten. Maar die Koerdische groepen lonken naar een akkoord met Assad.

Aanvaring met Rusland

De rol van de VS is dus zo goed als uitgespeeld. Dat bleek ook vorige woensdag toen Turkije, Rusland en Iran een top organiseerden over de toekomst van Syrië. Aan die situatie kan alleen nog iets veranderd worden door een grootschalige oorlog om het regime te vervangen.

Dat zal niet alleen ontelbaar veel burgerslachtoffers eisen, maar dreigt ook het Amerikaanse leger mee te slepen in een rechtstreekse oorlog tegen Rusland. De Russische overheid liet al weten dat het alle raketten afgevuurd op Syrië zal proberen te onderscheppen en dat het ook de plaats waarvan die afgevuurd worden, in het vizier zal nemen, zo zei de Russische ambassadeur in Libanon.

Het leidde prompt tot een typische Trump-tweet: Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and ‘smart!’ You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!”

Het is oorlogstaal die zo uit de film Dr. Strangelove van Kubrick lijkt te komen. In die film werd gespeeld met kernraketten alsof het niets is. Ook in Syrië zouden twee kernmachten lijnrecht tegen elkaar komen te staan.

Wag the dog

Dan is er ook nog die andere speler, Israël. Vlak na de vermoedelijke gifgasaanval werd Syrië al bestookt met raketten. Aangezien de VS alle betrokkenheid ontkent, kwamen die waarschijnlijk uit Israël. De Israëlische haviken rond Netanyahu kijken met lede ogen toe hoe Assad, gesteund door Iran en Hezbollah steeds dichter bij de Golanhoogten komt. Dat is het gebied tussen de grenzen van Libanon, Syrië, Jordanië en Israël. Israël stuurt al langer aan op een militair treffen met Iran. De basis die Israël deze week aanviel is één van de standplaatsen van Iraanse officieren in Syrië.

Veel opties zijn er dus niet. Ofwel krijgen we een grootschalige Amerikaans-Israëlische poging om Assad uit te schakelen met een groot risico dat dat uitmondt in een openlijke oorlog tussen Rusland, Iran en de VS. Ofwel houdt Trump het net als de vorige keer in april 2017 bij spierballengerol en een kleinschalig bombardement.

De situatie is extra gevaarlijk doordat Trump in een almaar moeilijker parket komt nu de FBI een inval heeft gedaan bij zijn persoonlijke advocaat. De FBI nam onder meer materiaal in beslag dat gelinkt is aan het zwijggeld dat werd betaald aan een vrouw die ooit een affaire had met Trump.

In de satirische film Wag the dog uit 1997 start een president een fictieve oorlog met Albanië om de aandacht af te leiden van een seksschandaal. Met Trump en Bolton aan de knoppen en Rusland en Iran aan de overkant is de kans op een fictieve oorlog deze keer helaas heel klein.

take down
the paywall
steun ons nu!