Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

BTB krijgt gelijk: fietskoeriers zijn schijnzelfstandigen

De Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie, een onderdeel van de FOD Sociale Zekerheid, heeft begin maart geconcludeerd dat een koerier die in dienst is bij Deliveroo geen zelfstandig werk verricht. De voorwaarden waaraan hij werkt, duiden op de arbeidsrelatie van een werknemer. Schijnzelfstandigheid dus. Wat BTB al vanaf het begin stelt!
donderdag 29 maart 2018

Wie als schijnzelfstandige of -werknemer vermoedt aan de slag te zijn, kan beroep doen op deze commissie, die geleid wordt door een magistraat. Verder bevat de commissie leden van de FOD Sociale Zekerheid, de FOD Werkgelegenheid, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid voor Zelfstandige Ondernemers (RSVZ) en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

De vakbonden en het collectief van de Deliveroo-fietskoeriers hebben in januari een klacht ingediend bij deze commissie. Dit nadat Deliveroo eenzijdig de arbeidscontracten met hun loontrekkende fietskoeriers opzegde, en hen verplichtte om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Frank Moreels, voorzitter BTB: “De commissie argumenteert in haar beslissing dat een Deliveroo-koerier in een ondergeschikt verband werkt, zoals typisch is voor een werknemer. Hij beschikt over weinig manoeuvreerruimte om zijn eigen werktijd noch het werk zelf te regelen. Zo moet de koerier een week op voorhand doorgeven wanneer hij beschikbaar is voor het platform, een werkschema dat Deliveroo uiteindelijk goedkeurt”. De commissie oordeelde ook dat de hiërarchische controle door Deliveroo overduidelijk was, want de fietskoeriers werden constant gevolgd via de gps-localisatie op hun smartphone.

BTB richtte intussen een schrijven naar Deliveroo om hen op hun fout te wijzen. Frank Moreels: “Deliveroo moet nu zijn beleid aanpassen! Fietskoeriers zijn loontrekkende werknemers, zoals BTB al zegt vanaf dag één. BTB blijft opkomen voor alle fietskoeriers, en we volgen alle evoluties op de voet.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.