Consequent feminist
Opinie - Furia

Consequent feminist

Antwerps burgemeester Bart De Wever en rechts blijven de valse tegenstellingen opstapelen. Alsof de vrijheid om geen bh te dragen (wat trouwens nooit opgenomen is in een eisenpakket van de feministische beweging) in tegenstelling is met het recht om de hoofddoek te dragen.

maandag 19 maart 2018 15:31
Spread the love

Zelfbeschikkingsrecht

We spellen het nog maar eens uit. Voor de slechte verstaander: Wat Furia doet, is de vrije keuze (we herhalen: VRIJE KEUZE) verdedigen van vrouwen om de hoofddoek al dan niet (we herhalen: AL DAN NIET) te dragen. En dat is iets helemaal anders dan die hoofddoek “omarmen als symbool van gelijkwaardigheid”.

?Waar het om gaat, zijn de rechten van vrouwen en meisjes. De strijd voor baas over eigen hoofd of tegen het hoofddoekenverbod is dezelfde als de eerdere strijd voor baas over eigen buik of voor het recht op abortus. Wat de echte inzet is, is immers het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen: vrouwen beslissen zelf over hun lichaam. En vragen dat al die witte mannen nu eens ophouden met vrouwen voor te schrijven wat ze wel of niet mogen dragen, is geen “soumission”, maar net consequentie.

Niet in onze naam

We zijn het beu dat vrouwenemancipatie keer op keer misbruikt wordt voor een islamofoob discours. Het is niet meer dan een bliksemafleider om de structurele ongelijkheid tussen vrouwen en mannen niet te hoeven aanpakken. Want impliciet wordt er telkens gesuggereerd dat er in onze zogenaamde bevrijde Westerse samenleving geen problemen meer zijn. Die zijn er enkel nog bij “de ander”. Dat maakt blind voor de manifeste ongelijkheid op tal van maatschappelijke domeinen en stigmatiseert een hele bevolkingsgroep.

Zoals Rachida Lamrabet zegt: “De ongelijke behandeling van één mens tast de menselijke waardigheid van ons allemaal aan. Het is onze verantwoordelijkheid om op te staan tegen die ongelijkheid”. Furia blijft alvast consequent de discriminatie van vrouwen, ook in België en ook van moslima’s, aankaarten. Want dat is de kern van feminisme: strijden voor het zelfbeschikkingsrecht van alle vrouwen. We vrezen dat Bart De Wever dit maar al te goed weet en – alweer – heel bewust groepen tegen elkaar opzet. Wij weigeren hierin mee te gaan:  “Niet in onze naam”.

Furia is een feministische en pluralistische overleg- en actiegroep die jaarlijks de Nationale Vrouwendag op 11 november organiseert.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!