Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Impact extreem weer op Europese steden groter dan gedacht

Steden in heel Europa krijgen te maken met heviger gevolgen van de klimaatverandering dan toe nu toe werd aangenomen. Dat stellen onderzoekers van de Newcastle University in een vandaag verschenen onderzoek.
woensdag 21 februari 2018

Op grond van klimaatmodellen analyseerden zij de kans op overstromingen, droogte en hittegolven in 571 Europese steden in de periode van 2050 tot 2100. Voor alle steden geldt dat de kans op hittegolven toeneemt. Met name in Zuid-Europa kan droogte problematisch worden, terwijl in het noordwesten van Europa overstromingen van rivieren de grootste risicofactor vormen. 

Klimaatactie

De beschikbare klimaatmodellen werden gecombineerd met een emissiescenario waarbij sprake is van een wereldwijde temperatuurstijging van 2,6 tot 4,8 graden Celsius. Deze temperatuurstijging wordt voorspeld als nauwelijks klimaatmaatregelen worden genomen. Vervolgens werden aan dit scenario drie niveaus van impact gekoppeld, laag, gemiddeld en hoog.

Uit de studie blijkt dat zelfs in het meest optimistische scenario (lage impact) zowel het aantal hittedagen als de maximumtemperatuur zullen stijgen in alle Europese steden. In Zuid-Europese steden is sprake van de grootste toename in het aantal hittedagen, terwijl de grootste temperatuurstijging tijdens hittegolven (tussen 2 en 7 graden Celsius in het lage-impactscenario en tussen 8 en 14 graden in het hoge-impactscenario) zich zal voordoen in Centraal-Europa.

Overstromingen

Als het gaat om veranderingen op het gebied van droogte en overstromingen, hangt het van het scenario af welke steden daarmee te maken krijgen. Bij het lageimpactscenario krijgen alleen Zuid-Europese steden te maken met ergere droogte, terwijl alleen Noordwest-Europa te maken krijgt met meer overstromingen van rivieren.

Bij het hoge-impactscenario kunnen Spaanse steden zoals Malaga en Almeria te maken krijgen met een dramatische verergering van de droogte. “Hoewel Zuid-Europese steden gewend zijn om te gaan met droogte, kan dit niveau leiden tot een breekpunt”, zegt hoofdauteur Selma Guerreiro.

Parijs

Het onderzoek laat volgens mede-auteur en hoofdonderzoeker Richard Dawson zien dat steden zich dringend moeten aanpassen aan het veranderende klimaat. 

“We zien de gevolgen van extreem weer nu al in onze hoofdsteden. In Parijs steeg de Seine meer dan 4 meter boven het gebruikelijke niveau. Nu Kaapstad zich erop voorbereidt dat het mogelijk zonder water komt te zitten, laat deze analyse zien dat dergelijke klimaatgebeurtenissen ook in Europese steden niet uit te sluiten zijn.” 

Hittedagen

De Europese hoofdsteden Dublin, Helsinki, Riga Vilnius en Zagreb zullen volgens de onderzoekers met de meest extreme stijging van de rivieren te maken te krijgen. Stockholm en Rome kunnen de grootste stijging in het aantal hittedagen verwachten, terwijl Praag en Wenen de grootste stijging in maximumtemperatuur kunnen meemaken tijdens hittegolven.

Voor Lissabon en Madrid geldt dat ze de grootste kans hebben op een toename van het aantal hittegolven en de omvang daarvan. 

 

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.